Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (380)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $18miliónov║ Tržby USA $20,009,380║ Tržby Celosvetovo $76,664,075▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Russell Crowe dokáže aj z priemerného námetu čo to vydolovať, stále to v sebe má. Máme tu pre tento krát taký skôr dobrodružnejší počin a lá Lovci diabla v xtej podobe. Nie je to priamo z rangu Conjuring ale tak niekde na pol ceste. Je to skôr taká mierne akčne uletenejšia banalitka, ktorá nestavia len na temne ale robí niektoré úseky skôr také odľahčenejšie, skoro vtipné. /55%/ ()

verbal 

všechny recenze uživatele

S exorcismem to máte úplně stejně jako s tranzistorama. Prostě si nějaký labilní, psychicky narušený, hormonálně destabilizovaný či po pozornosti toužící mentál usmyslí, že je v jeho těle někdo jiný, a místo, aby jej nahnali k psychiatrovi, endokrinologovi nebo mu pořádně nařezali, pozvou k němu nějakého zpohádkařeného živnostníka a institucionálního demagoga, který učeně pokývá hlavou, protože z toho má perfektní píárko mezi blahoslavenými nebo sto litrů za kompletní seanci, a zasvěceně řekne: „Hm, hm, moribundus! Ta zlá cizí entita okamžitě musí ven!“. Načež jeden vytáhne krucifix a almanach osvědčených fantasy básniček, druhý skalpel a učebnici destruktivní chirurgie, a hurá, jde se vymítat! Jediný rozdíl je pak v tom, že jeden pacient vypadá jako Marilyn Manson před tím „odborným“ zákrokem, druhý až po něm. No řeknu vám, já se tedy moct celé dny válet, kroutit hlavou o tři sta šedesát, mluvit uhrančivým basem jako jen lehce nachlazený zpěvák kapely Canibal Corpse, libovolně pohazovat lidmi, chcát si do postele, prcat všechno, co se ke mně přiblíží, strašit dementy a vůlí přesouvat nábytek a někdo mě toho zbavit, taxi ho hned po tom zdeformování najdu, rozšmelcuju mu držku a striktně požaduju přišít toho čuráka zpátky! Největším problém vymítacího žánru je to, že hned při svém vzniku nastavil laťku na nepřekonatelnou úroveň naprosté dokonalosti a už prvním filmem totálně vyčerpal veškeré fičury a vyfikundace, které ono pohádkové Rituale Romanum skýtá. Tudíž cokoliv někdo od té doby natočí, je až na světlé výjimky, prostě jen ubohým plagiátem Exorcisty. A tenhle Vymítačův papež, ups, pardon, taxe vlastně bude jmenovat až dvojka, František Černý dozajista potřebuje dalšího štěka, je, jak jinak, naprosto ubohým plagiátem Exorcisty. Prostě se úplně vysrali na scénář, jen vyměnili posednuté pohlaví a bububarák, nesystémově kuchli z Exorcisty akční sekvence a celé to podložili, aby se hajzl tolik neviklal a věřící Tomášové si samým napětím cucali konce krucifixů, jakože skutečně skutečnými trampotami skutečně skutečného a údajně nejslavnějšího demagoga, tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct Dänikena První římskokatolické a.s. s parádně příznačným jménem Gabriela (Amon) Amarthová. Je to sice hezky natočené a Rasl i jako Prasl pořád má i na stará kolena solidní charisma a hraje od přirození, ale co naplat, jakmile se zase začalo strojově vymítat, já začal pekelně zívat a znuděně si škrábat tu čerstvě přišitou kundu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe, pak Russell Crowe a potom zbytek… protože právě ten zbytek je rutinním opakováním toho, co už jsme mnohokrát viděli. Vrchní vatikánský exorcista se po několika případech předstírání vlivem psychické poruchy setkává se skutečným zlem. Synek z neúplné rodiny, která zdědila zchátralé opatství kdesi na španělském venkově, se totiž stává obětí posedlosti démonem. Crowe (když už ho dnes máme v těch Varech…) je tu za vtipkujícího a výstředního vymítače, který roky oddaně slouží církvi, stejně jako dokáže upozornit na její nebanální vady. Máme rok 2023, takže asi není překvapením, že se maskéři a trikaři vyřádili, tudíž přerod nevinného kluka ve zjizvené umaštěné monstrum s dunivým hlasem je fajn, několika působivých momentů se dočkáme, ale přes jednohubkový průměr se tvůrci nakonec (dle očekávání) nepřekulí. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[katechistický červenec] Zvráceně jsem se na ten film těšil, protože název Papežův vymítač mi přišel nějak kouzelně imbecilní. Něco jako Houbařův průvodce, Kuchtíkův služebník, Leštěncova bronchitida, prostě nevim, nedivil bych se, kdyby Toy Dolls měli song, který se jmenuje Pope's Exorcist. Pak mě bavil jeden jeho plakát, který vypadá jako kdyby na jeho focení přišel Russell Crowe nějak zmateně stydlivě opilej a bál se foťáku.  A jméno autora předlohy se na něm navíc nevejde do perexu. Prostě slibovalo to provinilou zábavu, která zakotví Crowa konečně už v zasloužilém segalovském příkopu. Ale už na začátku mě to vyděsilo tím, že ten film nebude o vyhánění čerta z papeže, což jsem si celou dobu myslel! Místo toho zase nějaký perverzní harant, co mluví sprostě na mámu. Ach jo. Když jsem se ale po chvíli přeladil na totální braindead mód, tak to začala být celkem sranda. Asmodeus si docela vymejšlí, přehození odpovědnosti za španělskou inkvizici Ďáblovi je masterclass scénáristický drzosti a námět se rozvíjí i po polovině stopáže, což je docela vzácný. Nicméně pohromadě to není schopný udržet protagonista, který má propozice leda tak nějaké srandovní vedlejší postavy, která je v normálním filmu deset minut, ale udělat z ní hlavního hrdinu byl blbej nápad. Lidi, co píšou něco o "výborném hereckém výkonu Rusella Crowa" to píšou ze zvyku. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ktokoľvek môže v tejto dobe natočiť film o exorcizme, lebo toho materiálu je už veľmi veľa a i práve preto sa každý rok okultných hororov natočí viac, ako je zdravé. A tak je samozrejme, že takéto filmy už o originalitu nezavadia, ale útočia tak inými zbraňami a to je aj tento prípad. Štandardný príbeh o posadnutom dieťati, kde už veda zlyhala a tak musí nastúpiť viera. Každý si pri tom spomenie na Exorcistu, ale tento sa odohráva na oveľa temnejšom mieste. A presne to je najväčším lákadlom filmu, lebo v starodávnom opátske je o atmosféru a ponurosť postarané. A hlavne v tých chodbách toho opátstva som si spomenul na gotické horory, ktoré mi ich tento film pripomenul. a napríklad som si spomenul i na La noche del terror ciego a jeho celú sériu, že i tu som badal v niečom podobu. Úlohu kňaza sa netypicky, ale inak vynikajúco zhostil Russell Crowe, ktorý ma prekvapil s akou gráciou sa toho ujal. Čo ma až tak neoslovilo, že i keď intenzita vypätých scén bola na úrovni, tak niektoré sceny mi prišli slabé. Napríklad posadnutý chlapec, jeho stvárnenie mi prišlo nielen úsmevne, ale ako keby zaspalo túto dobu. Triky samozrejme boli vydarené, ale to sa určite dalo čakať. Je to za silné 3*, viac tomuto filmu bohužiaľ dať nemôžem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Daniel Zovatto má rád horory, no pochádza z hlboko veriacej rodiny, preto požiadal svojich rodičov o súhlas a názor predtým, ako prevzal úlohu otca Esquibela. (Arsenal83)
  • Po skončení závěrečných titulků je možno na fotce vidět skutečnou podobu Gabriella Amortha (Russell Crowe). (pornogrind)
  • Film je inšpirovaný životom talianskeho kňaza a exorcistu rímskej diecézy Gabriella Amortha. (Muel)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama