Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mě svou ranou tvorbou mám pocit ještě nikdy nezklamal, dolarovou trilogii považuju za to nejlepší co se dá ve westernovém žánru vůbec najít a na sérii drsných "harrykriminálek" taky nedám dopustit. A nejinak je tomu i v případě tohoto netradičně tradičního westernu americké provenience. Netradiční je svým leitmotivem, kterým je tady názorový střet mezi lidsky, chcete-li subjektivně, spravedlivým hrdinou - federálním maršálem Cooperem (Eastwood) a justičně, chcete-li objektivně, spravedlivým soudcem Fentonem (Hingle), avšak tato vlastně moralizující příchuť nic neubírá atraktivitě příběhu o pomstě za krutý lynč, který v závěru vygraduje až do lehce thrillerové roviny. Veskrze příjemný dojem pak dotváří i klasicky pojatá romantická vložka, byť s nepříliš pohlednou Inger Stevens. Věším čtyři hvězdy. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je excelentní muž zaprášených savan a nekonečných pamp. Má něco v sobě, co schází mnohým dnešním hercům westernových filmů. Poezii romantiky, kterou měli i takové hvězdy jako John Wayne, Gregory Peck, James Coburn, Charles Bronson a jiní. Třebaže jejich kovbojským filmovým postavám je už odzvoněno. Jednou vidět stačilo. Fabulace příběhu nikterak se nelišící od jiných kovbojek v závěru totálně ustrnula. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký dosť vlažný western v ktorom prevláda dráma ako akcia. Prestreliek je tu minimum a sú také tuctové.  A tá Eastwoodova cesta za pomstou postráda poriadne grády. Ústredná banda zloduchov vlastne len spravila jednu blbú chybu, takže čím ďalej tým ťažšie sa Eastwoodovi fandí. Našťastie úlohu nekompromisného krutého kata prevzal sudca, takže nakoniec divák môže najviac nenávidieť systém. Záver je tiež taký horký. Divný film, ktorý ma v žiadnom ohľade nenadchol. 6/10. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Až Eastwood jednou zemře, bude svět postrádat tu největší westernovou legendu... Hang'em High není buhvíjak sofistikovanej a promyšlenej western, ale on ho prostě opět posouvá o úroveň vejš. Mě už snad stačí vidět jen ty jeho grimasy a dvě hvězdičky dávám zadarmo :D Pro lepší hodnocení to možná chtělo o něco monumentálnější závěr, byla škoda, že 3, co ho chtěli pověsit, nechal dá se říct utýct. Chyběla mi tady rychlost jeho koltu no, ale co se dá dělat :) Překvapil mě hudební motiv, kterej kdyby se ve filmu ozýval častějc, mohlo to tomu dát ještě větší rozměr. Morriconova hudba zněla v dolarový trilogii taky vesměs pořád a odvedla třetinu práce, tohle moh bejt podle mě podobnej případ a vidim v tom nevyužitej potenciál, kterýho je fakt škoda. Od televize jsem ale v žádnym případě neodcházel zklamanej, Clint je prostě Clint... :) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Super western, hoci teda VychodnyLes je lepsi reziser ako herec, ale dobre to odsypa, obycajne dialogy prevazuju, aj v tomto filme. Uzivatel genetique hovori cosi o tom, ze to, co riesi Ox Bow Incident sa tu odohra behom desiatich minut - sak sa mi hned zdalo ze to plany film, respektive len taky jakz takz znesitelny priemer. No nic, prec od Ox Bow a s5 k filmu. Herecky je to na urovni, videl som konkretne vybornu Inger Stevens /5 card stud, Firecreek/, Eda Begleyho /Sorry, wrong Number 1948, 12 rozhnevanych muzu 1957/ a Pata Hingle /V Pristavu 1954, Nevada Smith 1966/. A vzdy som vedel, ze jestvuje pesnicka od Michala Tucneho Poveste Ho vys /uz neviem presne nazov pesnicky/, a vedel som aj o filme. Akurat som nevedel, ze ho natocil Ted Post a ze tam hral VychodnyLes a spusta mne neznamych hercov - sak som to prave dopozeral, a kuknem zas profily hercov : 77 % ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)
  • „Tento film pojednával o trestu smrti a bezpráví. Cítil jsem, že nastal ten správný čas – a to, i když se jednalo o menší snímek – v tomto ohledu sám sebe překonat,“ ohlédl se s odstupem času za tímto westernem sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama