Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Celé jsem to viděla s doprovodnými komentáři lidí, kteří byli v té době na vojně a velice rádi si zavzpomínali na některé věcné reálie. A dodnes si užívají všechny ty detaily, včetně zamilovaného Kyslíka. Někdo tedy dokáže najít pro sebe to dobré všude, někdo jiný musí za každou cenu vyřvávat a dávat tím najevo svou omezenost, jako například nerudný paascha, že. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Víceméně náborový propagandistický film, s jasným "MOTTEM" komunistické vojenské nomenklatury: Vojny se nebát, na vojně je hej:-)! Ale co, mě se to dokonce i líbilo taková vojna prostě tenkrát se vším všudy byla, a úplně stejná až na pár drobností byla i o pár let později tedy přesně v roce 99", kdy jsem bohužel narukoval i já..Nic se tedy od té doby až na kratší metr, a různá politická školení společně s politickými debaty nezměnilo, akorát ta Zounarova sláva už dnes poněkud vyčpěla:-) "NEJ" s herců jednoznačně kuchař Guláš a Kyslík dnes jeden z těch mladších představitelů divadelní scény ND. "NEJ" díl byl, asi ten spartakiádní. Tam by mě zajímalo jestli to nebylo náhodou všechno nějak předtočené, s dodatečně nasazenými herci a nebo dokonce zakamuflované..Průměr, za úváhu by stálo i pokračování, s dnešní pseudokapitalistické moderní doby, nebo takhle, před pár lety zpět než ještě přišla PA.. ()

Reklama

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Vylhaná, špatně napsaná a křečovitě zahraná záležitost, která nicméně s odstupem času svojí naivitou a zjevnou hloupostí může působit až sympaticky. Ve své době ovšem běžela v hlavím vysílacím čase a alternativa k ní nebyla. Ten seriál měl propagandistický účel a měl vytvořit renomé něčemu, co ho už z podstaty mít nemohlo. Dnes už může tohle dílko sloužit jen jako nostalgická připomínka zelených let těm, co absolvovali povinnou vojnu... Celkový dojem 10 %. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vojenská služba v 80tých letech se vším všudy aneb stovky let stará tradice pro každého mladého hocha, je už jen a jen na plátně. Taktéž i plačící matky na Hlavním nádraží, ale také veškeré těžkosti vojenské služby, které jsou zde krásně naivně znázorněny, v postupně se rozvíjejících individuálních příbězích. Zmíněná naivita celého seriálu mě prostě baví, snaha vychovávat, směšná politická angažovanost, která na tuto mládež popíjející coca-colu už stejně nemohla zabírat, naivní podivování se nad početím děcka i nekompromisní způsob natáčení. Vypadá to, jako by se všechno točilo na jednu dobrou. Ovšem je zde také skutečný obraz toho, co k vojně patřilo, a jestliže je to jediný seriál z podobného prostředí, které si dnešní mládež umí asi stěží představit, chce to přece jen dost zamhouřit oči. V dnešním pojetí by byl seriál ještě směšnější. Tohle mám prostě rád a nedám na to dopustit. Líbí se mi scénář i celkový, umělý projev herců, nebo spíše v tomto případě dabérů, kteří zde převážně hrají. I když to někomu může připadat primitivní, hlavní síla tohoto seriálu je v neuvěřitelné přirozenosti. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dokonalé archetypy postav, vymývání mozků a propaganda těsně před tím, než se režim sebezničil...Z trosek se stávají chlapi, z gaunerů řádní muži, z tlusťochů vysportované korby, to vše okořeněné věčnou láskou, která překoná i krize. Děkujeme, naše slavná socialistická armádo - její spravedliví a chápající důstojníci! Zajímalo by mě, jestli ten bordel a plýtvání, které se provalilo (rok 2010), mělo základ už v té době. Z nostalgie na tento seriál koukám... Každopádně, ty kecy a činy důstojníků stojí za odpad. Ale dávám jednu hvězdu za devatenáctiletou Evu Vejmělkovou a druhou za poslední větu seriálu, kterou vyslovila právě ona. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • Tomáš Soukup (Martin Zounar) spomína po rokoch na charakter svojej postavy: "Tomáš bol zase až veľmi kladný a uvedomelý. Avšak ma príjemne udivuje, že je tento seriál pravidelne reprízovaný vo všetkých televíziách a že je vcelku pozitívne prijímaný dnešnými tínedžermi, ktorí tú dobu nepamätajú, a sú orientovaní úplne iným smerom. Možno je to tým, že v čase nakrúcania seriálu bola situácia už trochu uvoľnenejšia a mohla sa objaviť napríklad téma šikanovania, ktorá je aj v súčasnosti aktuálna napríklad na školách. Okrem toho tam ide o chlapčenské lásky, sklamanie a dospievanie – a to je podobné v každej dobe.“ (Raccoon.city)
  • Scenár seriálu bol spracovaný aj ako beletria, vydaná roku 1989 nakladateľstvom Naše vojsko a ilustrovaná fotografiami z televíznych záberov. (Raccoon.city)
  • Než Guláš (Jiří Kopta) předá odjíždějícímu Vladovi (Boris Slivka) konzervy, je vidět, jak předtím čeká za rohem na pokyn a vykukuje mu břicho. (offlineman)

Reklama

Reklama