Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už posedmé se vrací legenda filmové Sci-Fi - Star Trek. Jejími hrdiny jsou opět kapitáni kosmické lodi Enterprise Jean-Luc Pickard a James T. Kirk, kteří se ve 24. století snaží překazit plány šíleného fyzika jménem Soran, který je odhodlán zničit civilizaci. Je to fascinující výlet vesmírným prostorem, v němž rychlostí světla proletíte dobrodružným příběhem nejslavnější a nejúspěšnější vesmírné ságy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (191)

InJo 

všechny recenze uživatele

Filmové setkání dvou ikonických kapitánů Enterprise asi nemohlo dopadnout o mnoho lépe. Stejně jako ostatním nadprůměrným ST filmům (1, 4, 6, 8, 10) ani tomuto nechybí dobrá zápletka (způsob, kterým tvůrci ono zásadní setkání umožnili, se mi dost líbil), slušné tempo, solidní herecké výkony (obsazení McDowella byla trefa do černého - jeho postava je opravdu dobře motivovaná a on se na ni skvěle hodí), silné scény (úvod, souboj s Klingonskou lodí a to, co mu následuje, napínavé a dojemné finále) a celkem zde fungují i emoce (Picardova traumata, společné scény Kirka a Picarda). Zkrátka dobrodružná sci-fi, která je zábavná i poměrně chytrá. Ovšem co ve světě Star Treku pohledává Whoopi Goldberg, to mi hlava vážně nebere... ;-) 70 - 80 % ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na tuhle posádku se zvyká hodně špatně. O to víc, že se na začátku mihne zlomek té původní a ukáže, že by na to pořád ještě měla. Jenže doba uběhla o pořádný kus dopředu a přednost získává slátaný příběh založený na čemsi s názvem Nexus, co je vysvětleno jako tajemný prostor štěstí, který nakonec všechny své principy popře. A když se divákovi dostane přímého srovnání, tak Shatner herecky překvapivě upozaděného Stewarta poráží rozdílem třídy? Ve výsledku až šokující slabota, která získává body vážně jen za Kirka a mnohem víc jich ztrácí právě za to, co s jeho postavou provádí. Nové generaci tak byly nohy podtrženy nohy ještě předtím, než se na ně na stříbrném plátně vůbec postavila. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Hlavním důvodem, proč mám rád vesmírnou(!) sci-fi, není většinou to "sci", ale ono "fi". Pro představivost je ve vesmíru místa takřka nekonečně, takže se jí místo teorií warpových pohonů a červých děr nechávám unášet prakticky bez zábran. Ale důvod, proč mám rád Star Trek, je ještě trochu jiný a souvisí s tím, že většina sci-fi daleko více než o budoucnosti vypráví o své přítomnosti. Každá doba, kultura má svou morálku, etiku, ideály a také tendenci je do budoucnosti projektovat v destilované a koncentrované podobě. A právě fenomén Star Trek tuhle skutečnost zrcadlí hodně. Baví mě sledovat jeho postupný vývoj a proto tenhle komentář dávám právě na místo, kde se obě generace střetávají. I když spíš než nějaká vize vévodí tomuto dílu Datův emoční čip. Když vás bude zajímat minulost, zkuste zjistit, jak tehdy přemýšleli o budoucnosti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kapitánův deník. Hvězdné datum 10. 3. 2014. Star Trek bez Spocka je pro mne něco jako Hamlet bez Hamleta a ani dva kapitáni USS Enterprise, podporovaní lehce retardovaným androidem, to nemohou zachránit. Zato Dr. Soran je vcelu nadstandardní sympaťák, který z toho alespoň průměrnou zábavu dokáže vykouzlit, ale celkově bych si pro start Pickardovy posádky dokázal představit daleko lepší film. Konec zápisu. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Generations označím za nejslabší a nejhorší Star Trek film s novou posádkou a kapitánem Picardem (i VIII - Vzpoura je lepší). Proč? On je tu Kirk a Picard, vybuchne tu planeta a cestuje do jiných dimenzí. To sice ano, ale celé to zabírá cca 10-15 minut. Zbytek je natahovaný a zbytečný. Nechápu proč tak silné postavy Data a Picard, se chovají jako blbci. Data dostane emoční čip a neustále se směje, křičí a chová se jako největší pablb. Vážně tohle má být ve filmu? Picard se v začátku rozbrečí (wtf?) a celou dobu se chová jako emočně nevyrovnaný. Má to asi zdůraznit, že Kirk je pořád chlapák. A ve výsledku prohrávají, co se dá. Osobně bych čekal, že předání žezla nové generaci nastane jinak. Tohle je místy výsměch. Zachraňuje to jen velké herectví Patricka Stewarta, akční scény a zajímavá postava hraná Malcolmem McDowellem. Jinak je to stejné jako u vůbec prvního filmu se starou posádkou. Dlouhé pasáže, kdy se nic neděje a postavy chovající se jinak než v seriálu. Nemohu si pomoct, ale pod mikroskopem fanouška je Generations velmi slabý. Tak je tu lichý díl, který je slabý i u Picarda. Klidně mě sežerte, ale já mám rád Star Trek: Nová Generace a tak mě zarazilo, jak se tu postavy chovají a jak se s tím naložilo. Nebýt Shatnera, který seká dřevo a smaží vejce, tak to nemá důvod vidět. Potažmo stačí mu vteřina na plátně a charismatem přebije vše. Hodnocení OST: Příjemný nadprůměr, který navazuje na to lepší z Hornera a Goldsmitha. 7/10 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (23)

  • Režisér David Carson neměl v době natáčení žádné zkušenosti s celovečerními filmy, natočil již ale několik epizod Star Trek seriálů. (mirliflore)
  • Během produkce filmu se počítalo i s re-designem stávajících uniforem pro posádku Enterprise-D. Bylo vytvořeno několik verzí, jedna z nich se dostala na akční figurky pro tento film, ve „finalní“ se začlo dokonce natáčet. Nakonec po pár dnech natáčení bylo rozhodnuto, že se využijí uniformy z TNG série a DS9 serie, např. Jonathan Frakes nosil uniformu od Averyho Brookse. Hlavním důvodem, proč se tak rozhodli byl ten, že ačkoliv na papíře uniformy vypadali dobře, v reálu se s nima pracovalo špatně, hercům neseděli, ani vizuálně nevypadali tak dobře. Nových uniforem se herci dočkali až při natáčení Star Treku: First Contact (1996), které se zároveň stali novými uniformami pro obsazení v seriálu Deep Space Nine (od r. 1993). (Shakaar)

Reklama

Reklama