Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

jenik71 

všechny recenze uživatele

Není to tak dlouho, co jsem se díval na film Králova přízeň, který je tématicky úplně stejný. Oba tyto snímky jsou ovšem zcela rozdílně zpracovány a každý se soustředí na něco jiného. Jindřich VIII. jde na dané téma ještě mnohem více zeširoka a mapuje ještě více životních etap významného krále. Je tu navíc výborně zachycena samotná panovníkova osobnost, perfektně zahraná Rayem Winstonem. Moc se mi líbila také Helena Bonham Carter, která výtečně zahrála Annu Boleynovou. Není to typický výpravný historický velkofilm, celou dobu se vlastně vše točí jen okolo samotného krále, jeho partnerek, dvora a intrik, ale rozhodně je na co koukat. Koho zajímá právě tato epocha anglických dějin, rozhodně nebude litovat. Původně jsem hodnotil tento film čtyřmi hvězdičkami. Protože se mi to ještě v hlavě dost rozleželo, opravuji hodnocení na pět. A to často nedělám... Ještě bych opravil údaj o stopáži. Film je rozdělený na dvě části, které jsou dohromady dlouhé 193 minut a ne 250 jak je nepochopitelně uvedeno v popisku. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přestože nesnáším český dabing a řadím se k jeho zarytým odpůrcům nedalo mi to a podívala jsem se na tento 2dílný film o Jindrovi VIII.v češtině. Ukázka jak i přes velmi cholerickou povahu krále a jeho excesy, které málem stálo Velkou Británii "hlavu" se podařilo dochovat to kouzlo této nádherné země plné ještě mnoha tajemství. Někdy mi pár scén přišlo skoro jako z pohádky např.scéna jak se koupe Anna Boleynová s nahým Jindrou :-D. Ale pak přišly scény velmi dramatické a i srdcervoucí. Veliký kontrast mezi zhýralou povahou posledního korunovaného muže v rodu Tudorovců a krásné závěrečné shrnutí dalších historických faktů. Shledávám tento film velice poutavým a skvěle natočeným ač mi ale oponuje jakási spousta podivných neherců tak bych chtěla za výkon poděkovat hercům:Ray Winstone, Helena Bonham Carter, Emilia Fox a Joseph Morgan. ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

V historických životopisných filmoch vidím jeden problém. A to, že pre priemerne vzdelaného diváka bude celý film spoilerom a bude sa nudiť. Tvorcom sa však podarilo ma zaujať na plný úväzok obsadením kvalitných anglických hercov, (bravo Mr. Winstone, ako sa vysporiadal s postavou Henricha až do staroby je obdivuhodné) a samotným výberom historického obdobia a života Henricha VIII, ktorého životopis neprestáva šokovať až dodnes. Vo všeobecnosti za jeho vlády platilo, že za status kráľovnej sa kľudne mohli brať rizikové príplatky, keďže mnohé manželky z Henricha doslovne "strácali hlavu". Tento muž celý život zasvätil tvorbe potomstva (hlavne mužského rodu, čo sa mu ale moc nedarilo) či už s manželkami, alebo milenkami a balansovaniu od ľudom zbožňovaného panovníka až k nenávidenému despotovi, ktorého rozhodnutia sa riadili hlavne orgánom od pol pása nižšie. Vynikajúca dvojdielna historická miniséria z Anglicka po roku 1500. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Osudy tudorovské dynastie představují jednu z nejzajímavějších historických epoch nejen staré dobré Anglie, nýbrž i celého evropského kontinentu. S velkou chutí jsem po vynikajících snímcích mapujících osudy královny Alžběty zhlédl i filmové zpracování pojednávající o Alžbětině otci, Jindřichu VIII. Velikém. A opět budu převážně chválit... Předně musím ocenit vynikající herecké obsazení, které formát skromného TV filmu přetváří v produkt „áčkové echt kvality“. Dominuje samotný Jindřich VIII. v podání Raye Winstonea, který byl velmi šťastnou volbou už jenom pro jeho ve srovnání s vladařem až zarážející typologickou a vizuální podobu. Stejně šťastnou ruku měli tvůrci i při obsazování rolí vedlejších – David Suchet (Thomas Wolsey), Marc Strong (Norfolk), Danny Webb (Thomas Cromwell), Helena Bonham Carter (Anna Boleynová), Sean Bean (Robert Aske) – ti všichni snímku propůjčují punc lesku a profesionality. Dějová linie se točí především kolem Jindřichových šesti manželských svazků, tedy jeho až zoufalé snahy zplodit legitimního mužského pokračovatele tudorovské dynastie, kvůli které neváhal rozpoutat rozkol s katolickou církví. Bohužel se tedy nedostalo na podrobnější vylíčení problematiky zahraniční politiky, Jindřichovy exkomunikace, zrodu Anglikánské církve a následných občanských bouří (z pochopitelných důvodů, autoři by zřejmě potřebovali ještě minimálně jeden díl, tedy 90 min, navíc). Snímek mohu jedině doporučit – zaujme a didakticky osloví, a to nejen studenty historie :-) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmový obraz o Jindřichu VIII. již popsalo hodně filmů a nelze nepřivítat pokus o reálný pohled na tvrdošíjného a rozporuplného panovníka, který se do značné míry povedl. Nechybí tu nejzávažnější momenty jeho života, ale možná, že příběh mohl více vniknout do charakteru postavy Jindřicha VIII. a jeho psychologie. Takhle zůstalo jen u okázalé podívané. Ale jedno srovnání se přece nabízí: se seriálem Tudorovci, který si našel také cestu k divákům. Dalo by se říci, že tento seriál má svojí výhodu v dějovém prostoru, ale s přibývající kvantitou ztratil mírně na kvalitě. Soudě podle toho se mi jeví tento televizní film zatím o něco věrohodnější. Nicméně nezbývá, než počkat úsudkem až uvidím další pokračování Tudorovců, jehož určité kvality ztvárnění nelze také přehlédnout. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)
  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)

Reklama

Reklama