Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama Město šílenců (1997) rozvíjí vděčné téma hollywoodských filmařů, a sice manipulaci veřejného mínění prostřednictvím sdělovacích prostředků. Propuštěný hlídač v muzeu malého kalifornského města Sam Baily (John Travolta) se zoufale snaží dostat zpět svou práci a když nepochodí u ředitelky, stane se řízením různých shod okolností zločincem se skupinou dětských rukojmí. Protřelý reportér, pracující pro místní televizní kanál, Max Brackett (Dustin Hoffman), který je náhodou na místě činu, neváhá a celou situaci začne živě pouštět do éteru. Senzace, jejíž průběh může sám ovlivňovat, a která mu jistě pomůže oživit poněkud skomírající kariéru, je na světě. Prostoduchý hlídač si totiž vůbec neuvědomuje dosah svého počínání a navíc ani neví, jak se má v podobné situaci vlastně chovat... Snímek, jehož děj nápadně připomíná cynickou komedii Billyho Wildera Ace in the Hole (1951, Eso v rukávu), těží ze souhry hereckých hvězd Dustina Hoffmana a Johna Travolty, kteří se spolu v jednom filmu objevují poprvé. V dalších rolích zaujmou Alan Alda (prominentní reportér velké televizní společnosti, který nelibě sleduje sólokapra bývalého kolegy, jehož se zbavil) a Blythe Dannerová (ředitelka muzea), která dnes už většinou stojí ve stínu své známější dcery Gwyneth Paltrowové. Jako režisér je pod snímkem podepsán režisér řeckého původu Costa-Gavras. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Působivý film o síle a zvrácenosti médií s báječnými hereckými výkony! Především Travolta hodně překvapuje, a kdo by pochyboval o Dustinu Hoffmanovi, že?! Trochu mi to připomělo jeden starší Hoffmanův snímek, kde byl naopak obětí mediálních lží on... Místy je film sice trochu nuda, neuškodilo by malé zkrácení, ale jinak nemám co vytknout a rozhodně stojí za vidění. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Herecká elita tej doby sľubovala ďaleko lepší film, ako niekdajšie upútavky ukazovali. Dostali sme pokus psychologickú hru, kde sa snažili ukázať silu médii, ale vyšlo to tak napol. Nemôžem ale povedať, že by som sa nebol kedysi pri tom nudil. Na druhú stranu, nemám natoľko pozitívne pocity, že by som tomu znovu obetoval čas, keď je toho v súčasnosti na pozeranie doslova "tony" a to nerátam výber zo starších a ďaleko lepších snímkov, ktoré si vždy raz za čas rád zopáknem. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Viděl jsem v televizi, že když máš zbraň, tak tě poslouchaj.“ Psychologické drama, ve kterém se setkala vybraná společnost hereckých hvězd (Hoffman, Travolta, Alda). Atraktivního příběhu obyčejného živitele rodiny se chytne cílevědomý reportér Max, který se chce dostat opět na výslunní. Propuštěný hlídač muzea totiž neunese ztrátu zaměstnání a rozhodne se k zoufalému činu s rukojmími. Max si postupně zahrává s city dělnické třídy a všichni z jednoho osudu náramně prosperují. Tvůrci apelují zejména na to, že všichni bez rozdílu jsme jen loutkami ve vodách médií. V chytře napsaném snímku je nezajímá jednání policie nebo vyjednavačů, vše směřují výhradně na moc mediálního světa. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Negativní hodnocení mě celkem překvapilo, ale pak jsem se podíval na zdejší jedno a dvouhvězdičkové komentáře a pochopil jsem :)) Tak tedy - pro přemýšlivé a vnímavé diváky rozhodně výborná podívaná, jejíž největší chybou je to, že mohla být ještě o fous lepší. Travolta je v netradiční roli překvapivě dobrý a Costa-Gavras potvrdil režisérskou erudici. Dobrý filmek. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Z dnešního hlediska bych se nebál označení strhující nadčasový thriller s hvězdným obsazením a Alanem Aldou (Hawkeye z M.A.S.H.e) ve vedlejší roli. Travolta jako takový redneck v kritické situaci a roli muže, který je halt donucen dělat zoufalé činy. Tragičnost jeho jednání umocňuje tradičně výtečný Dustin Hoffman. Nakonec zůstává otázka, kdo je vlastně v této hře tím největším parchantem. SPOILER. Novinářské hyeny, pochopitelně. Na osamělý letní večer skvělý tip. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Tržby v USA za první víkend: 4 649 742 dolarů (2194 kin). Náklady na výrobu: 50 milionů dolarů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama