Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama Město šílenců (1997) rozvíjí vděčné téma hollywoodských filmařů, a sice manipulaci veřejného mínění prostřednictvím sdělovacích prostředků. Propuštěný hlídač v muzeu malého kalifornského města Sam Baily (John Travolta) se zoufale snaží dostat zpět svou práci a když nepochodí u ředitelky, stane se řízením různých shod okolností zločincem se skupinou dětských rukojmí. Protřelý reportér, pracující pro místní televizní kanál, Max Brackett (Dustin Hoffman), který je náhodou na místě činu, neváhá a celou situaci začne živě pouštět do éteru. Senzace, jejíž průběh může sám ovlivňovat, a která mu jistě pomůže oživit poněkud skomírající kariéru, je na světě. Prostoduchý hlídač si totiž vůbec neuvědomuje dosah svého počínání a navíc ani neví, jak se má v podobné situaci vlastně chovat... Snímek, jehož děj nápadně připomíná cynickou komedii Billyho Wildera Ace in the Hole (1951, Eso v rukávu), těží ze souhry hereckých hvězd Dustina Hoffmana a Johna Travolty, kteří se spolu v jednom filmu objevují poprvé. V dalších rolích zaujmou Alan Alda (prominentní reportér velké televizní společnosti, který nelibě sleduje sólokapra bývalého kolegy, jehož se zbavil) a Blythe Dannerová (ředitelka muzea), která dnes už většinou stojí ve stínu své známější dcery Gwyneth Paltrowové. Jako režisér je pod snímkem podepsán režisér řeckého původu Costa-Gavras. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A tak když jeden ňouma (překvapivě velmi přesvědčivý Travolta) přijde o práci, nenapadne ho nic lepšího, než vzít jako rukojmí skupinku dětí a zabarikádovat se v budově místního muzea. Bena Stillera byste tu ale hledali marně, v tomhle muzeu exponáty neožívají. Zato je tu shodou náhod jeden reportér (tradičně výborný Hoffman), který už nějaký ten pátek marně vyhlíží sólokapra, který by mu dopomohl zpátky ke korýtku… Costa-Gavras nahlíží na novináře podobnýma očima jako Miloš Zeman. Jen místo peprné rétoriky volí vyprávěnku o jednom troskoidním prosťáčkovi, na kterém si mediální hyeny nehezky smlsnou při vytváření „objektivního zpravodajství“. Doporučuji zejména těm, kteří den co den o půl osmé dychtivě usedají před obrazovku a pokorně se oddávají černé kronice s názvem Televizní noviny. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Bylo by to fajn drama snažící se ukázat, jakou sílu mají dnešní média a jak dokáží manipulovat s realitou... Povedlo by se mu to docela dobře, nebýt neskutečného množství nesmyslů, kterými se to hemží od začátku do konce a které mě nenechaly si film pořádně užít a také průměrného scénáře, který, ač měl pod palcem skvělý námět, nedokáže pořádně pohnout dějem. Takhle vznikl průměrný film, který nevytáhnou výš ani výborné herecké výkony (obtloustlého Travolty a jako vždy perfektního Hoffmana), ani několik velmi nehollywoodských rozuzlení. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má zatracenou smůlu, dávala ho Nova a tudíž se na něj dívalo hejno jejích diváků, kteří si toužili zaslzet při sentimentálním konci akčního nářezu plného krve, sprostých slov a souloží. K jejich lítosti se ani jedno nekonalo. Šok se odrazil v mizerném hodnocení. Já se těšila na neamerický film z amerického prostředí, což se mi splnilo. A musím konstatovat, že Samův pokus o sebevraždu patří k tomu nejdrsnějšímu, co jsem viděla. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála opravdu brilantních snímků "nové americké filmové éry".... Skvělé herecké výkony na pozadí ohyzdné malicherně brutální mašinerie moderní doby.! Svět zahleděný do sebe má hledět na druhé či druhého?!!!! V žádném případě se nepřipouští chyby a obludnost dnešní konzumní společnosti může vyjít na povrch, nesmírně silný působivý dojem měl na mne tento zdařilý filmový pokus, děkuji za něj. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Dost slabej pokus o nějaký drama, Hoffman s Travoltou sice hrajou velice slušně, ale ten scénář je opravdu bída. Pořád se snaží ukázat jak dokaží media manipulovat, ale že by to bylo nějak zdařile udělaný to teda ne.Na nějakej thriller či drama mi to přišlo až moc velká pohoda, z Travolty se tady v podstatě udělá takovej rodinnej moula a některý rádoby dojemný scény jsou skoro až trapný. A příběh, který se odáhrává pořád na stejným místě a za celý dvě hodiny se o moc velkej kus v ději neposune, tomu taky moc nepřidá. Jedinej moment, kdy se dostaví něco co by se dalo označit za drama je na konci, ale to rozhodně na lepší hodnocení stačit nebude ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Tržby v USA za první víkend: 4 649 742 dolarů (2194 kin). Náklady na výrobu: 50 milionů dolarů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno