Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s odřenýma ušima. Očekával jsem seriál nepostrádající nádech tajemna, napínavý, originální, s patřičnou atmosférou. Tajemno se zde sice vyskytuje, ale atmosféra je "vydýchaná", napínavé je to jako guma od starých tepláků a originální jen do určité míry (ale faktem je, že v žánru tajemných a mysteriózních příběhuů se nedá stále přicházet s něčím novým, neboť vše "strašidelné" již bylo někým objeveno). Navíc zpracování hodně zavání amatérismem. Nicméně za odvahu pustit se do podobného projektu mají tvůrci mé uznání. To je však asi to největší pozitivum. A popravdě řečeno, diváky odvaha tvůrců zase tak moc nezajímá... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Atmosferická, místy perfektně mystická detektivka na pokračování, u které jsem se nenudil, i když mi její logika a rozuzlování k srdci nepřirostlo. Ale teď si tak říkám, že je vlastně fajn, že u nás takový seriál vznikl. Pravdou je, že u nás je toto vzácnost, a tak ji musím ocenit. Triky nic moc, chybky se vloudily i jinde, ale cekově 65% = 3/5 ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Křečovitý pokus o česká "Akta X" - ne úplně špatný, ale dobrý taky ne. Většina dílů postrádá zajímavý děj i pořádnou atmosféru, naopak nechybí debilní dialogy, ve kterých divák těžce hledá špetku přirozenosti. Vaculík ušel, Norrisová neušla a rádoby tajemná postava D. Suchařípy byla absolutně o exkrementu. Celkově na mě herecké výkony, statická kamera, nevýrazná či nevhodná hudba i jednotlivé scénáře působily upoceným, neprofesionálním dojmem. Že seriál kašle na realitu by bylo v pořádku, kdyby současně neházel lejna také na logiku - to se odpustit nedá. Čekala jsem podstatně víc. 36% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

"Oceánem věčnosti putují Strážci duší. Vedeni neomylnou Prozřetelností, přicházejí na svět, aby uchránili, co má zůstat skryto,a odhalili, co musí být zjeveno. Ve službách osudu berou na sebe lidskou podobu, ale jen vyvolení smějí spatřit jejich tvář" Minulost je vzrušující a velmi přitažlivá, dokonce víc než si umíme nebo chceme představit. Pokud ji rozkryjeme, můžeme vyřešit záhady současnosti. Takhle pracovala velmi sympatická dvojice Armín a Katka. Sice vypadali jako kráska a zvíře. Ale všichni si představujeme záhadologa a archeologa jako drsného a neoholeného chlapíka, který nerad chodí v obleku a po svém boku má mladou a krásnou ženu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Český pokus o Akta X postavené na skutečných záhadách (nebo jejich mixu) je ve výsledku dost průměrným. První díl se mi líbil asi nejvíc, čím víc přibívalo exotiky, tím méně jsou epizody uvěřitelné. Když jsem viděl dva neschopné agenty britské tajné služby pobíhat po Zvíkově a okolí, přemýšlel jsem jenom, jestli to nemá být nějaká parodie. A samotná postava Strážce duší se stávala stále zbytečnější a řada dílů by byla zajímavější bez ní. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Tato epizoda je převážně natáčena v kostele sv. Bartoloměje. Ten stojí na náměstí Republiky v Pardubicích. Zde se nachází pernštejnská rodová hrobka. Jeho žena, Johanka z Vartmberka, vyslovila při jeho uložení další kletbu: Kdo otevře nebo jen poškodí Vojtěchův hrob, smrt ho rychle dostihne. [Zdroj: iDnes.cz] (LaCasita)
  • V epizodě s názvem "Madonin dar "si během rozhovoru kriminalistky a policisty lze v pozadí všimnout, že mrtvola Jiřiny Písečné v autě mrkne. (ČSFD)
  • Enochiánský jazyk, ve filmu andělské písmo, opravdu existuje a vynalezl jej Edward Kelley spolu se svým kolegou Johnem Dee. Gramatikou i fonologií připomíná angličtinu. Jelikož oba alchymisté byli vysláni na císařský dvůr Rudolfa II. jako špióni, je možné, že ono písmo mělo i jiný účel než pouze k magickým rituálům. (Nick321)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama