Reklama

Reklama

V roku 1916 mladý pruský šľachtic Manfred von Richthofen odchádza, tak ako väčšina mladých mužov, do vojny. Vďaka svojej neohrozenosti, rytierskemu prístupu k leteckým súbojom a úcte k nepriateľovi, sa z neho už čoskoro stane obávané stíhacie eso a uctievaná ikona leteckej flotily Prvej svetovej vojny. Manfred lieta s priateľmi Wernerom Vossom, Sternbergom a Lehmannom, s ktorými ho spája rešpekt k vojenskému drilu a rytiersky spôsob súbojov. Svoj stroj, trojplošník Fokker Dr.1, si dá zafarbiť na červeno a stane  sa postrachom všetkých protivníkov a letcov Dohody. Francúzi ho prezývajú Červený diabol, Briti na jeho hlavu vypíšu odmenu. Počas vojny zostrelil najmenej 80 lietadiel, najviac zo všetkých pilotov na oboch stranách. Náhodné stretnutie so zdravotnou sestričkou Käte mu však otvorí oči a poznáva skutočné barbarstvo vojny. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (199)

SLOTH 

všechny recenze uživatele

suprova hudba ovsem dej je hrozne roztahany ale nektere zabery uchvaltne jiste stejne tak i strihy ale cekal jme vice leteckych souboji...PS zajimavost: rika se ze byl manfred sestrelen novackem u anglickeho letectva ktery si jen zkousel kulomet a kdyz manfred nouzove pristal tak zil ovsem spatne nemocnicni podminky a pomala sanitka zapricinila do jeho ran infekci a manfred.... ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film 1. světové války. Příběh o mladém šlechtici Manfredu von Richthofenovi a jeho vzestupu na bojištích 1. světové války, kde si vybojoval přezdívku Rudý baron díky svému trojplošníku natřenému na červeno a víc jak 80 sestřelených nepřátelských letadel. Zajímavý film, který sice není tak akční jak Rytíři nebes, ale je víc zaměřený na postavu Richthofena a jeho prožiky během války. Solidní válečné drama. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Bylo to přesně to, co jsem čekala. Guláš, kde nic nedrží a všechno je na kousky. Chybí tomu absolutně jakákoliv dějová návaznost. Pozemních bojů je tam pomalu víc, než těch leteckých, což je trochu podezřelé, pokud to měl být film o pilotovi. Za zmínku aspoň stojí jímavá hudba, která je ale použita úplně nevhodně. I herci bohužel stojí za nic. Milostná zápletka je mimo, ti dva vypadají spíše jako matka a syn. Nejvtěí chyba je, že o esu se o něm jen mluví, to co z něj to eso dělá, se ale asi báli ukázat. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hudební vykradení několika slavných snímků si Rudý baron opravdu mohl odpustit, ale jinak to taková hrůza není. Lena Headey je tu doslova jako hezká ozdoba a v příběhu nic moc nesehraje, ale to samé se dá říct i o dalším slavném jménu, Josephu Fiennesovi. Trochu mi to celé připomíná Rytíře nebes, ale v mnohém baron zaostává za svým kvalitnějším kolegou. Je ale dobře, že Rudý baron nesklouzl k žádnému obhajování, ani kritizování, ale spíše se snažil ukázat chronologicky stavy slavného letce a způsob jeho uvažování. Samotné rozřazení a časté skoky jsou možná kostrbaté, ale ve výsledku tak film zvládá pokrýt poměrně slušný úsek první světové války. Šlo to natočit výrazně hůře, ale i lépe, takže slušné 2*. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Ďakujem tvorcom za ozrejmenie niektorých mojich medzier z histórie 1.sv. vojny, čo im ale nemienim odpustiť sú absolútne nelogické strihy vždy, keď sa udialo niečo podstatné v Manfredovom živote. Vyslovene ma to vytáčalo, podobne ako príbeh orientovaný na citové dojenie nežnejšej časti populácie príbehom lásky s belgickou sestričkou. Čo už, keď chceme, aby niekto prišiel do kina, tak musí byť aj romantika. Tiež ma napríklad zaujalo "bojové" pomaľovanie lietajúceho cirkusu, kde sa na dvojplošníkoch dala nájsť vedľa seba Dávidova hviezda spolu so Železným krížom a barónov stroj v duchu hesla "Nechcem byť nenápadný, chcem aby sa ma báli" :) Celkovo ale dobré. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Manfred von Richthofen nikdy nebyl baronem. Tento titul vznikl tím, že spojenci špatně přeložili titul freiherr - čili svobodný pán. Prusko totiž titul barona neužívalo. (ČSFD)
  • „V roce 2005 bylo vyrobeno 11 kusů maket letadel Albatros D.V a Albatros D.III pro světoznámý film Rudý baron,“ uvádí na svých stránkách Fy. Pterodactyl Ltd., registrovaná v Anglii, s výrobními kapacitami v České republice, zaměřená primárně na produkci letadel z období WWI až WWII. (Brtniik)
  • Celkem bylo potřeba 19 dobových letadel, která sice neměla létat, ale musela věrně odpovídat originálům - velikostí, tvarem, pomalováním, musela mít stejné palubní desky, „pracující" motory, funkční vrtule i aviatickou vnitřní konstrukci. Všechna nakonec vyrobili čeští modeláři. Nejvíce bylo vyrobeno německých trojplošníků Fokker Dr. 1, dvouplošných Albatrosů D.III i Albatrosů D.V. Vznikly u nás i britské stroje - stíhací Sopwith Camel, S.E.5a nebo průzkumný letoun R.E.8. (hippyman)

Reklama

Reklama