Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru vynikající válečný film, plný dokonalých vzdušných soubojů (když si uvědomíme, že tvůrci ještě neměli k dispozici počítačovou grafiku, tak...). Dále bych zdůraznil vynikající vykony herců (jak by taky né, když tam hrála soudobá herecká elita), speciálně bych chtěl vyzdvihnout výkon R. Shawa, který roli spojeneckého stíhacího esa zvládl dokonale (jako také většinu svých rolí :-) ) Scénář byl také dobrý. Výborná na filmu táké byla základní myšlenka, zachytit bitvu v určitém průřezu a hlavně NEZKRESLENĚ!!! To je právě problém mnoha současných válečných filmů (tvůrci se snaží na úkor objektivity zachytit hrůzy války nebo naopak glorifikují hrdiny atd.) Tento film je podle mého realistickým zachycením nejen Bitvy o Británii, ale i války vůbec. Proto jednoznačně 5* ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička ve svém žánru, lepsí vzdušné souboje už na stříbrném plátně neuvidíme. S leteckou technikou, která byla pro natáčení k dispozici, lze s trochou nadsázky říct, že jde takřka o rekonstrukci Bitvy o Británii :) Výhrady bych samozřejmě nějaké měl - pár nudných dějových linií, pozměněná jména některých účastníků (např. Galland - Falke), chybějící typy letadel (to ovšem celkem chápu - kde sehnat letuschopné Bf 110, Ju 88 nebo Do 17, že?), ale dá se nad tím vším mávnout rukou. Skvěle ztvárněná filmová pocta té hrstce statečných letců, mj. i Čechoslováků. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek, který věřím je vzhledem k tématu pro Angličany modlou, ale pro mě jakožto filmového diváka jen průměrným snímkem, který bych mezi nejlepší válečné filmy určitě nezařadil. Jedná se v podstatě jen o rekonstrukci událostí, navíc dost chaoticky uspořádanou. Hudba mi zde vůbec neseděla, zejména při té největší bitevní scéně jsem měl spíš pocit, že jsem v nějakém krimithrilleru. Na dobu, kdy snímek vznikl, jsou letecké bojové scény opravdu skvělé, i když s přehledností jsou malinko na štíru. Navíc jako Čech se můžu cítit uražen, že zatímco Poláky tam v akci ukázali, tak naše statečné piloty jen zmínili dvakrát během filmu a pak na konci v titulcích. :-) ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento film několikrát.Vždy mne osloví.Říkám si jak moc bychom měli být vděční?Jsem si plně vědom a věřím, že i Britové jsou si toho vědomi, jak hodně ublížili Čechům a některým Slovákům svým jednáním, která předcházela mnichovské dohodě.Dali nám možnost ustanovit exilovou vládu, dali nám možnost začít bojovat na zemi i ve vzduchu.Jsem si vědom, co způsobil atentát na Reinharda Heydricha,který by nebyl aniž by byli naši vojáci v Británii vycvičeni.Jsem si vědom, že jen díky tomuhle počinu jsme se stali členy vítězné koalice, jsem si vědom, že hrdinství Čechů a Slováků za kniply britských stíhaček znamenaly ohromný přínos k porážce toho šíleného systému, který Hitler zavedl v Německu.Tenhle film je alespoň malým poděkováním pilotům všech cizích zemí i těm britským za ohromný kus práce, který odvedli a zabránili tak Německu v invazi do Británie.Myslím, že v roce 69, kdy vznikl se podařilo natočit silný film, a sice jak po technické stránce-některá letadla byla kamuflována z každé strany jinak, tak i po umělecké. Neexistovala počítačová grafika jako ve sračkovitém Pearl Harbor, a přitom jsou souboje dodnes silně působivé.Chybí, díky Bohu, cajdákovité scény, je to jen surová řež a lidské hrdinství ve stejné míře...Klobouk smekám a hluboko se klaním. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický snímok o jednej z najpamätnejšej bitke pre britskú armádu, či skôr britské kráľovské letectvo. Kopa vtedajších hviezd si zahralo vyšších dôstojníkov (Olivier, Andrews, Caine, Howard, More, Plummer, Redrave) a môžeme sledovať na svoju dobu výborné technické prevedenie leteckých súbojov a ostreľovaní. Ale film poteší skôr leteckých historikov a tých, ktorí sa o 2. svetovú vojnu a jej letecké bitky zaujímajú. V opačnom prípade ide o nezáživný vojnový film bez dramatickejších situácií so slabšou schopnosťou vcítenia sa diváka do rolí a s kruto dlhou stopážou. Hodnotenie: 60% ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)
  • V čase 01:20:00, když Herman Goring (Hein Riess) přijíždí do Calais, tak na vlaku je americké kulometné dvojče s dvěma kulomety Browning .50. (liebgott)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama