Reklama

Reklama

Zemětřesení

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Milosrdné tři hvězdy s ohledem na fakt, kdy film vznikl. V té době šlo asi o velkej biják, plný triků, které tajili dech a zasloužili uznání, dnes na mne působí jako papírová Gappa, ze které jsem měl jako malý strach. Jednoduše už polystyrénové kulisy moc netáhnou a dějově je tenhle film taky první hodinu celkem nuda. Skleněné peklo, je ve srovnání o jeden level výš. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spolu so Sklenenym peklom jeden z mala katastrofickych filmov zo sedemdesiatych rokov, ktory stoji za to vidiet aj dnes. Zvlastne, ze obidva vznikli v rovnakom roku. A aj ked je meritko katastrofy v Zemetraseni väcsie, tak Sklenene peklo je predsa len o triedu lepsi film. Jak kvôli postavam, ktorych bolo v Pekle viac, boli hviezdnejsie obsadene a lepsie napisane. Ci uz sympataci o ktorych zivot som sa bal, tak aj parchant, ktoremu som tam cely cas prial smrt. Z postav v Zemetraseni ma zaujal chrabry ale nie bezchybny Heston, unaveny policajt Kennedy, nadherna Geneviève Bujold, Victoria Principal s peknym trickom ale otrasnou parochnou na hlave a ako bonbonik tu je nonstop ozraty Walter Matthau, ktory ma cele zemetrasenie na haku. Zvysok je nevyrazny alebo nesympaticky dobytok na porazku. Technicka stranka je miestami stale velmi pôsobiva. Najmä ked sa otriasaju skutocne mensie domy. Ale aj makety mrakodrapov vyzeraju miestami stale pôsobivo. Napinavost Skleneneho pekla, v ktorom boli postavy uväznene v obmedzenom priestore, ale film nedosahuje. Zaujme aspon necakane tragicky zaver pre niektore hviezdne obsadene postavy. Takze aj ked je vysledkom o triedu horsi film ako Sklenene peklo, tak je to stale prvotriedna zanrovka. 8/10. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec to nedopadlo tak jak jsem předpokládal. Na film jsem se dost těšil už jen kvůli výtečným hercům, který já můžu. A žánr katastrofický mám taky dost rád, navíc ze staré školy. Nemohl jsem šlápnout vedle. Ale nakonec jsem film zkoukl a totálně nic extra mi nedal, jsou tu sice dobré efekty, ale třeba hudba od Williamsa kterýho jsem nedávno chválil za Warhorse mě vůbec nezaujala. A navíc bych film razantně zkrátil je tu moc scén které se mi vůbec nelíbily a některé byly přitažené za vlasy. Nicméně dávám 3*, a za sebe říkám že je to lehké zklamání. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborně, tady se člověk musí zaměřit nato co v té době dokázaly natočit a hlavně z jakým obsazením té doby a jak velkolepě a užasne jsi pohráli s efekty, určitě jemně zkrátit začátek a trošku natáhnout protrhnutí hráze,a bude to zas ostupen víš podle mě dost výborný katastroficky film odmyslím jsi vše nedomyšlené a přesto sem překvapivě spokojen. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměr katastrofických sedmdesátek. Katastrofa samotná je udělána velmi kvalitně (taky byl film nominován na Oscara za triky), nechybí tradiční hvězdné obsazení, ale problém vězí ve scénáři, jehož první nástřel měl na svědomí Mario Puzo. Ten se dlouho rozjíždí a neopírá se o klasickou gradaci katastrofických snímků, jakou známe z DOBRODRUŽSTVÍ POSEIDONU nebo SKLENĚNÉHO PEKLA, tj. na začátku katastrofa, která postavy někde uvězní a nadále ohrožuje a pak všemožně komplikovaná, nebezpečná a časově omezená cesta postav za záchranou. Místo té se postavy ZEMĚTŘESENÍ po titulní katastrofě v půli filmu jen tak prdelí mezi ruinami a navzájem se hledají / pomáhají si, do čehož zasáhne ještě pár menších otřesů. Příběh je roztříštěn mezi vícero různorodých postav (nechybí charizmatický architekt, který se spojí se správným poldou), které katastrofa zasáhne v krizových / zásadních okamžicích jejich životů a snad jen s výjimkou výživné epizodky se zakomplexovaným velitelem Národní gardy a nečekanou absencí happyendu nenabízí nic moc zajímavého. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Pro televizní verzi filmu byly použity také archívní “hasičské” záběry ze seriálu "Hawaii Five-O" (1968). (džanik)
  • V plánu bylo pokračování filmu - Zemětřesení 2 - a George Fox už měl i načrtnutý scénář. K realizaci už nedošlo. (džanik)
  • Ava Gardner byla pouze o sedm let mladší než Lorne Greene, který hrál jejího otce. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno