Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 1

Recenze (74)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První a pátý díl mi z detektivního hlediska přijdou nejslabší, i když v prvním pobaví zejména Zázvorková a Beyvl. Škoda že v posledním Zázvorková chyběla. Hanzlík sice objeví drogy v saxofonu, za což mu kolegové vyslovují uznání ještě po roce, ovšem šperků ukrytých za kozama (čili nejčastější ženskou skrýš) nechá projít bez kontroly. Hlavně že buzeruje turistu kvůli dvěma papouškům bez papírů, načež následuje jedna z nejvtipnějších scén celého seriálu, kdy Prachař papoušky vypustí.:) Ve druhém dílu mě krádež obrazu sice moc nezaujala, ale zato to napravili hereckými výkony Vinklář s Vránovou. Díly o zavražděném v mrazícím voze a pečlivé slovenské celničce byly průměrné. Celkově mi hodnocení vychází něco mezi dvěma a třemi *, ovšem s přihlédnutím k tomu, že mnozí seriál zodpadňují už jen z principu, že byl natočen za normalizace se přikloním ke třem. Navíc tolik důmyslných schovek pašeráků se hned tak někde nevidí.:) 50% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro me zcela neznamy serial, ktery bych se nakonec nebal doporucit. Je kvalitne natocen i obsazen, a celym se prolina celnicka prichut... Dily bych strucne popsal takto: 1/ Sexy Jana S. v uniforme odolava Hanzlikovym lichotkam... 2/ Krasna Alena V. jako pracovnice z ministerstva bali pohodoveho Vinklare... 3/ Hezka Katerina M. zazije sok kdyz najde mrtvolu, ale nakonec vsemu prijde na kloub... 4/ Slovensky dil ve kterem chladna Viera S. zapoli nejen s dcerkou Sonou V., ale tez rozbiji paserackou sit na zeleznici... 5/ Hanzlik je proskolen na celnika, a vraci se za svou ff, divokou Evou H.. Pomahaji mu dva dedove... ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve znamení propagandy. Charakteristický povinně optimistický a odlehčený opus, který dobře charakterizuje filmovou tvorbu ponurého období nejtvrdší normalizace. Lze nalézt mnoho styčných prvků a nepřehlédnutelných podobností s mnohem úspěšnějším a umělecky kvalitnějším dílem krále české seriálové tvorby Františka Filipa, totiž s Chalupáři, emblematickým seriálem oné pochmurné doby - totožně vyvedené titulky, charakteristický filmový materiál s pastelovým vyzněním barev (narozdíl od strašlivé televizní kvality následující dekády, totiž 80. let), jakási povinná rozjuchanost, agitační a propagandistický podtext a neopominutelné skvělé herecké obsazení. Jen na rozdíl od Chalupářů je tenhle vynucený seriál právem zapomenut. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem jindy k necemu psal, je celkem zajimave, kolik povolani bylo za socialismu nametem k ruznym filmum ci serialum. V tomto se dostalo na celniky, kdy krome prvniho a posledniho dilu jednotlive casti na sebe nenavazuji a vzdy se odehravaji na jine hranici. Skoda, ze dva spolecne dily jsou v mych ocich nejslabsi. Naopak nejvice se mi libil druhy a ctvrty dil. Celkove prumerne detektivky na svou dobu, ale namet dobry a potesi i znacny zastup hercu, kteri si v tomto jiz zapomenutem serialu zahrali. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z klasických seriálů, „znalci“ označovaných za socialistickou agitku. Tito „znalci“ jaksi neberou v potaz dobu, kdy tyto seriály vznikaly. Z hlediska zpracování a obsazení patří tento seriál jednoznačně k těm lepším. Dějově celkem věrně vykresluje tehdejší dobu, tedy život běžných lidí. Nepochybně má co říct i těm mladým, kteří tuto dobu nezažili. Zejména pro ně budou nepochopitelné důkladné celní prohlídky na hranicích, které často ponižovali i nevinné turisty, a které naštěstí dnes již patří většinou k minulosti. Říkám většinou, protože při cestě do „svobodného světa“ se i dnes potkáváme po příletu do USA s těmito ponižujícími praktikami. Na druhé straně, kdyby celníci v současné době nebyli tak benevolentní, nemuseli jsme přijít o obrovské kulturní dědictví, ukradené z našich hradů, zámků muzeí a kostelů. A i o tomto seriál je. A navíc, film nemůže za dobu, ve které vznikal, a proto dávám 4 hvězdičky. 5 nedávám jenom proto, že jsou i lepší seriály z této doby. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Zámek Drahoslavice neexistuje, jedná se o zámek Hořovice ležící mezi Rokycany a Berounem. (sator)
  • Točilo se v Bratislavě a na hraničním přechodu Bratislava-Petržalka. (sator)

Reklama

Reklama