Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Recenze uživatele Big Bear k tomuto seriálu (2)

Muzikantský celník (1978) (E01) 

Tahle afektovaná postava Hanzlíkovi vyloženě nesedla. Zdá se, že ve filmu Dva muži hlásí příchod zafungovala otcovská role důstojníka Somra a nezbedná role zženštilého Hanzlíka a tak tento vzorec byl zopakován i v rámci tohoto seroše. Jen to bylo místo Jorgou Kotrbovou tentokráte okořeněno Evou Hudečkovou. Celníci byli pro mne v dětství takoví civilní pohraničníci. Bez vlčáků a samopalů, byť je tam někde na služebně jistě také měli. A vždy jsem je bral za něco podezřelého. Pohraničník byl chlapík v lese s maskáčovým mundůrem, dalekohledem o ostrým vlkoušem na řetězu s ákáčkem na rameni. To byl ten, co hlídal můj klidný spánek aby nám sem žádný narušitel nelezl. Tak mi to tehdá říkali a až mnohem později jsem pochopil, že oni spíše dohlíželi na to aby ten náš socialistický ráj nemohl nikdo nevděčný opustit. Ale uniformovaný pohraničník a celník to bylo jiné kafe. Lezli vám do aut, viděl jsem je na jednom parkovišti jakýmsi nebožákům s Warťasem z DDR vylévat šampony a vymačkávat zubní pastu rovnou na asfalt... Tehdy to mnou otřáslo. Ještě větší adrenalin byl, když jsme převáželi z DDR tuším nějaké boty ve větším - tudíž nepovoleném množství a nějaký mixér. Naši se tenkrát tvářili děsně tajně jako bychom převáželi Štěchovický poklad a mamka tenkrát měla pod vložkou boty navíc shované Marky navíc... Když jsme projeli hranici naši si znatelně oddechli a já s nimi. Prostě celník byl někdo nebezpečný, někdo kdo vám vytahal kufry a sundal tapecírung ze střechy nového Embéčka když na to přišlo. Proto mi tenhle seroš tenkrát moc k srdci nepřirostl, byť se tvůrci snažili co to šlo (a takové jistě bylo i zasání) aby i tento pracující lid přiblížil běžnému pracujícímu lidu s jejich strastmi a starostmi. Aby na hranicích šacovaný lidpoznal, že i oni jsou jen lidé co jen dělají svoji práci.  Nad tím vším se samozřejmě tyčí hrozba ze strany vetešníků z NSR v pašování národního kulturního dědictví v podobě soch, šperků a obrazů. Jistě se tehdy pašovalo, ale v sedmdesátých letech se stát k našim památkám a to včetně exponátů leckde choval tak, že byl ten poslední kdo mohl o nějaké ochraně mluvit. Naštěstí je tu celník v zelené kamizole, nebo jeho přicmrndávač s páskou na rukávu a ten už reje kapitalistických sběratelů v Mercedesech zarazí. Nehrát v tom tehdejší herecká elita, tak by to asi bylo nekoukatelné... Takže za tři dukáty. * * * ()

Léto s Venuší (1978) (E02) 

Snad náhodou či to byl záměr se tenhle díl odehrává spíše v interiérech jakéhosi zámku a seriálu to výrazně prospělo. Navíc už bez Hanzlíka s jeho celnickými intuicemi a tak jsem si hned a rád odechl... Navíc všichni hráli na jedničku ať už šlo o tu dvojku dědků v hospodě u mariáše s líným řezníko-hostinským, nebo boží dvojku v zámeckých komnatách. Plonkový byl akorát Haničinec, ale i ten si utrhnul v roli VB detektiva pořádný kus pro sebe. Sice tam téma pašovaní a celníků opět zazní, tenhle díl byl ale spíše taková hodně vtipná dialogová kriminálka. Dávám tedy za čtyři kávy s příchutí libových párků. * * * * ()

Reklama

Reklama