Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nakrútený podľa skutočného príbehu zo 70-tych rokov 20. storočia rozpráva o mladej žene, ktorá sa napriek chorobe a predsudkom okolia túži osamostatniť, študovať a získať vytúženú slobodu. Prísna katolícka výchova chladnej matky a citlivého, no slabého otca Michaele kvôli ťažkej forme epilepsie nikdy nedovolila osamostatniť sa a opustiť malý svet, v ktorom ju rodina chránila i väznila. Teraz však má 21 rokov a bola prijatá na univerzitu. Napriek nevôli rodičov sa Michaele podarí získať šancu na normálnu budúcnosť. Všetky problémy jej pomáha prekonať hlboká viera v Boha. Na internáte sa zoznámi s Hannou, ktorá sa stane jej najlepšou kamarátkou. Nesmelá Michaela postupne nadviaže vzťah s citlivým Stefanom. Škola, nové priateľstvo a láska jej otvoria nový svet. Odmieta si pripustiť, že by jej ho čokoľvek mohlo vziať a preto ignoruje aj stále ťažšie záchvaty. Keď však začína počuť hlasy a prepadávajú ju hrozivé vizuálne halucinácie, pokúsi sa hľadať pomoc tam, kde ju vždy našla - u Boha. Počas modlitby však na ňu zvuky a obrazy útočia ešte intenzívnejšie a keď chce do rúk vziať ruženec, páli ju ako oheň. Farár z Michaelinho mestečka pre ňu nemá veľa pochopenia a je presvedčený, že jej halucinácie sú iba zámienkou na to, aby sa robila zaujímavou. Michaela preto vyhľadá mladého farára, ktorý utvrdí jej presvedčenie, že je posadnutá diablom a má sa podrobiť exorcizmu. Hanna i Stefan sa snažia Michaelu presvedčiť, aby vyhľadala pomoc psychiatra, no ani láska a priateľstvo nedokážu prelomiť náboženské a morálne väzby, ktoré Michaelu viažu k jej rodine. Je len otázkou času, kým Michaela démonom v sebe definitívne podľahne.
Príbeh filmu sa opiera o silnú charakterovú štúdiu a strhujúce herecké stvárnenie mladej Michaely. Nesúdi príčiny Michaelinej choroby, neobhajuje moderný racionalizmus ani katolícky mysticizmus. Rovnako sa nesnaží využiť námet na rozprávanie hororového príbehu. Jeho ťažisko tkvie v originálnom vykreslení bohatého i desivého vnútorného života bytosti, ktorá uviazla medzi dvoma svetmi a ani v jednom z nich nedokáže nájsť pomoc. Mladá divadelná herečka Sandra Huller získala za svoj filmový debut množstvo ocenení, medzi inými aj Strieborného medveďa za ženský herecký výkon na MFF Berlinale a Bavarian Film Award pre najlepšiu mladú herečku. Na MFF v Berlíne získal film Cenu FIPRESCI, bolo mu udelených päť národných cien German Film Award, Cena nemeckej filmovej kritiky pre najlepší film a herečku, Cena pre najlepší film a herečku na Katalánskom filmovom festivale, plaketa v medzinárodnej súťaži na MFF Chicago a množstvo iných ocenení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Germánům se musí nechat zajímavý uchopení už hodně vyčpělého tématu exorcismu a jeho zpracování do né úplně hororového dramatu. V Requiem se totiž pracuje jen a pouze s psychologií hlavní hrdinky a několika vedlejších postav okolo ní. Divák netrpělivě čeká na samotný akt vymítání, jenže marně... snímek předčasně končí tam, kde ostatní teprve začínají. Přestože příběh je napsán a zahrán (na německé poměry) překvapivě dobře, tyhle exorcistické a většinou monotónní počiny mě už spíš nudí. Viz naposled The Devil Inside. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to tentýž příběh jako v americkém filmu V moci ďábla. Ovšem zatímco hollywoodská verze byla něco mezi hororem a soudním dramatem, v německé se jedná o drama bez použití jakýchkoliv hororových prvků. Je to příběh silně věřící holky s vážnými psychickými potížemi, který je ve své zdánlivé obyčejnosti vlastně mrazivější než spousta skutečných hororů. Sandra Hüller v hlavní roli předvádí bravurní herecký výkon. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Psychologická dráma vykresľujúca príbeh Michaely, prísne vychovávanej mladej ženy, ktorá sa snaží na vzdory svojej chladnej, takmer bezcitnej matky osamostatniť a konečne žiť svoj vlastný život. V 21 roku svojho života je prijatá na univerzitu. Chce sa stať učiteľkou. Michaela však trpí epilepsiou a berie veľmi silné lieky. Jej stav sa čoraz viac zhoršuje. Nakoľko je Michaela silno veriaca, útechu hľadá vo viere a v modlitbách k bohu. Keď však pri nich začína mať vidiny, halucinácie a začína počuť hlasy, ktoré jej cestu k bohu krížia, začína tušiť, že problém ktorý ju postretol má hlbšiu podstatu. Tento film potreboval remake ako soľ. Tomu sa ho dostalo v podobe Exorcism of Emily Rose, ktorý je o dosť napínavejší a rozhodne lepšou voľbou na "nedeľne popoludnie". Strata času to ale nebola .. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju : Tohle není HOROR. Případ Anneliese Michel mám (myslím si)docela dobře nastudovanej. Na tohle psychologický drama zpracovávající příběh Anneliese Michel jsem se chystal už strašně dlouho. Ano,  tenhle film končí tam kde se většina filmů o posednutí ďáblem sotva rozjíždí. A možná proto díky tomu tenhle film hodně lidí zatratí. Já jsem naopak rád, že se vydal jinou cestou. Kdo případ zná. Ví co by následovalo. Vymítání se objevilo už v nespočtu filmů. Tady ho ovšem nenajdete. Mě Requiem nezklamal. Věděl jsem do čeho jdu. ()

Chupacabre odpad!

všechny recenze uživatele

Nikdy NEpochopím, jak mohl dostat tento film ocenění a totéž i hlavní hrdinka. Film má pojednávat o vymítání ďábla a posedlostí již zmíněné hrdinky, ale tento příběh je HOLÝ ... BEZ JAKÉKOLIV ATMOSFÉRY NAPĚTÍ A STRACHU ... no zkrátka film BEZ NIČEHO. Patrně to bude asi tím, že pochází z Německého filmového světa. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v troch mestách v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko: Gomaringen, Ludwigsburg a Tübingen. (Arsenal83)
  • Film je založený na príbehu Anneliese Michel, nemeckej ženy, ktorá bola údajne posadnutá šiestimi alebo viacerými démonmi a zomrela v roku 1976. (Arsenal83)

Reklama

Reklama