Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (218)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, když se Red Tails točil v Milovicích. Viděl jsem kopu fotek, viděl jsem nad sebou i ty stará letadýlka a říkal jsem si, jaká je radost, že se v Milovicích zase něco točí, a že to určitě bude stát za to. Pak mě mrzelo, že ten film má docela zpoždění a ještě víc mě mrzelo, že když už šel v Americe do kin, tak na něj padla docela slušná várka negativní kritiky. Nakonec jsem se ale dočkal a na film jsem se podíval, abych si sám udělal úsudek. Největší problém je asi z černochů, kteří si jedou svůj styl a člověk si na ně musí zvyknout. To ale není zase tak těžký, protože pod náporem všech těch úspěchů si sympatie nakonec přeci jenom zasloužili. Spíš mě mrzelo to, jak je film brutálně digitální. Je hezký, že efekty dělala česká společnost, ale mrzí mě, že je film až tak moc digitální. Nemusel by být. Když třeba porovnám starší filmy o letcích z první a druhý světový války, kde akce byla skutečná akce, tak si prostě uvědomím, že to vždycky šlo nějak natočit. Tady si prostě jenom chtěli ušetřit práci na úkor toho, že si zase dali práci s digitálem. Dobře, udělali to tak, jak to udělali. Na druhou stranu ale musím říct, že mě to bavilo a tenhle film si negativní komentář určitě nezaslouží. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jedna sa o jeden z tych lepsich leteckych vojnovych filmov. Hlavnou devizou su kvalitne natocene bojove sceny. Triky su vzhladom na rozpocet kvalitne, ale stupen k dokonalosti, aby posobili realne im chyba. Horsie je to z dramaturgiou bojov. Clenovia Red Tails su vykresleny takmer ako neporazitelny hrdinovia protu ktorym Nemci nemaju najmensiu sancu hoci lietaju aj na modernejsich strojoch. Dokonca aj snaha vytvorit hlavneho zaporaka na Nemeckej strane zlyhava, kedze mu nie je umoznene, aby znicil aspon jedno lietadlo Red Tails. A scena ked jedno zaprdene lietadielko Red Tails kludne znici cely bojovy kriznik je uz totalne mimo a posuva cely film do oblasti Bayovych nerealistickych trikovych infantilit. V rozpore z nadnesene pojatymi bojovymi scenami su prilis vazne pôsobiace neakcne sceny plne patetickych plkov o tom, ze negri su rovnako dobri ako bieli. Nastastie väcsina postav, ktore hraju neznami herci su celkom sympaticke, takze sa to dalo prezit. Z postav je uplne mimo len Terrence Howard, ktory posobi ako z uplne z ineho filmu. Mam ho rad, ale tentoraz odporne prehrava a neuveril som mu ani jeden dialog. Zato Cuba Gooding Jr. je dost nevyrazny a nedostane ani jednu scenu v ktorej by mohol vyniknut. Skoda. Vysledkom je nadpriemerny film, ktory stoji za to vidiet, ale kedze sa chybam nevyhol, tak staci iba raz. 6/10. ()

Reklama

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Je poznať, ž to stálo iba 30 mil. dolárov. Niektoré zvuky výbuchov, efekty a hlavne powerpointové titulky ma dosť zarazili. Veľmi laciné a jednoduché. Ale inak film pôsobí celkom fajn ale nejedná sa o žiaden trhák ani megadielo. Jednoduché ale konečne po dlhej dobe vojnový film vo vzduchu. Dlho tu nebola žiadna letecká bitka a to ma veľmi potešilo. Hudba by ušla ale mohla byť aj lepšia. V trailery bola omnoho lepšia hudba. Film má odomňa + už len za námet a prostredie a farby lietadiel. Slabé 3* - 60% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Akční válečný film z 2. světové o černošských stíhačích s červenými ocasy (tedy s červenou barvou na kormidlech letounů). Škoda, že ten originální název filmu nepřeložili do češtiny. :-) Napínavé, plné kvalitních efektů i trochy romantiky, dobře natočené. K plnému hodnocení mi ale scházel osobitější scénář se zapletenějším ne prvoplánovým příběhem, a taky toho optimismu bylo až moc... Jako kdyby tam nahoře létali černí andělé a ne jen černí piloti. Navíc mi mnohé scény přišly vykradené z jiných filmů - vylézání z díry na útěku z tábora (Velký útěk), útok na letiště (Pearl Harbour v obrácených rolích), kroužení nad domem dívky (třeba Tmavomodrý svět), rozbití letadla při přistání (Memphiská kráska a další) - inovací jsou jen ty černé obličeje, jinak jako trochu když pejsek s kočičkou vařili dort ze všech dostupných ingrediencí... a český Karlštejn před náletem na nacistické letiště v Itálii je toho jen důkazem. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BpA6TC0T_Lw ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Umístit Karlštejn na Apeniny, to je urážlivé jak vůči Čechům, tak Italům. Dokazuje to ignoranci a uměleckou i kulturní senilitu George Lucase (kterou od Skryté hrozby znehodnotil všechny filmy, kterých se účastnil, a to bez výjimky). Red Tails by chtěly být alespoň slušnou agitkou, nejsou ani jí... Vlastně je to tak nevzrušivé, až to nedává smysl. Při tom, o čem ten film je, by měl být nějakým způsobem zajímavý. Není. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Natáčení se zúčastnilo mnoho českých kaskadérů ze spol. Filmka a dalších firem. (Redyx1)
  • Natáčelo se v Milovicích, v Praze v ateliérech v Letňanech a scény z "Itálie" v Chorvatských horských městečkách. Dále se filmovalo na letecké základně Hamilton v Kalifornii a ve Slovinsku. (ČSFD)
  • Tři letouny P-51 Mustang, které se zúčastnily natáčení v Milovicích, byly přímo na místě opatřeny dočasnou kamufláží 332. stíhací skupiny, o které film pojednává. Jednotlivé letouny pocházeli ze soukromých sbírek ze 3. zemí, a to z Velké Británie (letoun s registrací G-HAEC, "Big Beautiful Doll"), Norska (N167F, "Old Crow") a Francie (F-AZSB, "Nooky Booky IV"). Všechny tři letouny se v minulosti zúčastnili leteckých dnů v ČR. (Foxhound#1)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama