Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Recenze (182)

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Hodně špatné...nevím ale tady se totálně projevil syndrom dvojek. Zatimco jednička měla specificky nádech vánoc, dvojka je mix všeho možného až jsem si říkal že tady už o gremliny ani moc nejde. Občas sice film pobavil ( např. využití skartovačky, či nezapomutelny Robert Picardo ) ale to je bohužel sakra málo. Efekty musím pochválit, znovu to byl nejpravděpodobněji práce Spielberga, který si tady mohl vyzkoušet nezávazně jak budou dinosauři vypadat ( podobnost neuvěřitelná ) a hudba od Gollsmitha byla taky dobrá, ale jak jsem řek málo málo málo. Nějlepší dvojky nedělat, kazí pověst. ()

predsedajs 

všechny recenze uživatele

Sice slabší a míň horové než jednička, ale je tam hromada povedených fórků a odkazů na jiné hity osmdesátých let. Rozhodně jsem se nenudil :) ()

Lilien 

všechny recenze uživatele

pomalší rozjazd, a už menej originálnejšie ako jednotka, ale aj napriek tomu sú Gremlíni parta pekných hajzlíkov A hlavne vedia sa pekne ustrojiť do kadejakých kostýmov. Kopec vtipov ktoré odkazujú na známe filmi. Príjemná nenáročná oddychovka. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Rok 1986. V kinach sa objavuju Gremlins, film, ktory sa neskor v USA stal klasikou, ktoru pozeraju na Vianoce asi tak casto, ako my Popolusku. O 6 rokov neskor prichadza sequel, ktory je sice menej strasidelny, no paradoxne temnejsi. Podla dnesnych standardov, by sa dal povazovat za prilis nasilny pre malu generaciu. Pokracovanie Gremlins ma 2 tvare - humor, priserky, nasilie v style Looney Tunes a dalsie prvky pre deti. Na druhu stranu tu mame cynizmus, satiru nasej spolocnosti v podobe takmer distopickej buducnosti, kde ludske hodnoty, zivotne prostredie a celkovo humanizmus ustupuju do uzadia strojom a modernym technologiam, ktore by nam mali ulahcovat zivot, no v realite ho skor kontrololuju. Gremlins 2 je inteligentnejsi film, nez na prvy dojem posobi. Zaroven vsak absentuje pribeh, zakladna kostra je rovnaka ako v jednotke, ale vacsina scen je vlastne len seria gagov, inside jokov a popkulturnych referencii. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

dlhé ako žuvačka medzi chodníkom a podrážkou, ale o to mrazivejšie, lebo tie vtípky sú na dnešnú dobu ako ušité...brrrrrr...skvelé využitia bielítok (pamätám si na svoje prvé, bolo to v 2001, kúpila mi ho mama pred nástupom na gympel) .....a mám chuť na čokoládového losa a nové diely My little pony! ()

Knor 

všechny recenze uživatele

O trochu slabší než první díl, ale pořád je to hrozná prdel. Gremlini jsou ďábelský stvoření a nic jim není svatý :-D ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Dost slabší než jednička, jasně, to tak bejvá, ale furt to jsou ty nádherný úžasný kouzelný hajzlové, se kterejma bych se chtěl mazlit před spaním :-) ()

MERKATtv 

všechny recenze uživatele

Oveľa slabšie ako jednotka a moc som to nedával dopozerať. Hlavné tam začali na silu pchať viac random vecí ktoré v jednotke fungovali ale v dvojke sú veľmi silené a pôsobia skôr trápne ako vtipno. Existujú ale aj horšie veci. Toto je také klasické Bčko ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsme se smáli, když se ve filmu objevila "cooking show" - televizní lekce vaření. Říkali jsme si, že něco takhle debilního by se u nás v TV vysílat nemohlo. A hle - uplynulo pár let a cooking show má každá naše televizní stanice :( Jinak Gremlins 2 - přestože jsou slabší než originál - stále baví a jsou nacpaní všemožnými gremliními mutacemi. Pro mě lepší 3 hvězdičky. ()

nooly 

všechny recenze uživatele

Četné hlášky film zachraňují. Nejsem si jist, zda cartoonové zvukové efekty udělají film vtipnější, mně byly spíš na obtíž. První díl byl lepší. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Gremlins byla blbost, už když se k nám dostala začátkem devadesátek do videopůjčoven a to i pokračování. Tehdy jsme to viděli snad všichni na nějaké utahané véháesce. Já pořád čekám, že bude nějaký remake, že to někdo digitálně zprzní. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Atmosféra jedničky je pryč. Začátek je docela nudný a ani poté to zdaleka není ono, všechno je to takové velkolepé, přemrštěné a kombinace s vakcínami už je docela přeplácaná. Leckdy je to nechutné a ten gremlin s mozkem hovořící o civilizovanosti je skoro až trapný. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Gremlini u mě prostě nepochodili. Jednička se dala, ale nic moc a na druhý díl jsem zapomněl. Až do dneška. Výsledek je ještě bídnější, takže škoda mého času. Netušil jsem vůbec co se tam děje, prostě jen chaos v čele s těma malýma zrůdama. Ty jsou pořád dost vtipné, ale když nevím o co jde a navíc to ani není schopné udržet moji pozornost, no tak pak je to na houby. Jediné, co si zapamatuju, bude kratičký úryvek písničky od FNM. 2* ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, já mám pocit, že drobnostmi to filmaři vytáhli ještě o level výše než první film. Minimálně narážkami na jiné filmy, jako třeba „Rambo“ a „Marathon Man“. Hulk také pobavil a překvapila i přítomnost pana Petera Wiltona Cushinga. Zdálo se mi, že se zlepšil i pohyb figur a bylo více legrace. Hlucho skoro žádné a tak nevidím než hodnotit jako dost nadprůměr. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Téměř instantně po dohnání prvního dílu jsem se pustil do pokračování... A naneštěstí je tohle z těch pokračování, které bude lepší ignorovat, jelikož nejen, že mi nesedí, ale především až narušují jinak výborně stanovenou vánoční atmosféru prvního filmu. Je tedy největší chybou si právě na Vánoce pustit oba dva díly, když jeden vás ukolébá na tematicky laděné atmosféře, zatímco druhý vás z ní skoro až nepříjemně vytrhává.. Mogwajové jsou zpět, ale už se s nimi nevrací ono tajemno a divákovi je jasné, že se zase bude jíst, když nemá.. I když samotní gremlini (evolvnutí mogwajové) jsou tentokrát více prokreslenější a kromě samotné zábavy nabízí hloubavý náhled do tehdejší filmové produkce, tak se z nich pro mě vytrácí ono kouzlo.. A z roztomilých, leč nebezpečných ústředních potvůrek se stávají pouhé prostředky pro vyšší témata.. Leč některý humorný sketch či odkaz dokáže zasáhnout film postrádá celistvější uchopení a ve finále jde jen o takovou televizní hovadinku.. Stejně tak balancování na hororovém žánru je úplně pryč.. Meta humor úplně nevyhledávám a ani v tomhle podání mi nesedl.. Výrazně televiznější.. 50% ()

Reklama

Reklama