Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Slovensko Nickyho rodina (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět... Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (174)

Master19 

všechny recenze uživatele

Všeobecně dobře známý příběh je tu rozvinut do větší šířky. To je v první polovině hodně zajímavé, protože popisuje jednak prvotní motivaci a pak technikálie samotných transportů i přijímání dětí anglickými rodinami (třeba to, že rodiny si děti "kupovaly"). Detailní popis odjezdu vlaků je vrcholem dokumentu. Druhá půlka je patetickým popisem odhalení pravdy a následná mediální smršť, kterou už všichni známe. Konec, ve kterém se upozorňuje na to, kolik dobra jeden "malý" skutek dosud způsobuje je pochopitelný, ale logicky ne úplně správný. Dá se říct, že prapůvodcem toho dobra je zlo zhmotnělé v Adolfu Hitlerovi které ipso facto motivovalo i jinak nezúčastněné lidi konat dobro. Je tedy otázkou, zda by bylo lepší, kdyby Nicolas mohl prožít klidný život plný cestování a lyžování ve Švýcarsku, nebo nebylo... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Kdo má děti, pochopí. Mladý Angličan, jenž zachraňoval české děti. Neuvěřitelný příběh. "Když jsme přijeli o 70 let později, on tam na nás opět čekal. A my už jsme věděli, kdo to je." "Když rodiče viděli děti, jdoucí do plynových komor, věděli, že jejich oběť nebyla zbytečná." Nicholas Winton se dožil 106 let. ()

Reklama

standsiller 

všechny recenze uživatele

Srdcervúce a dojímavé. Mal som možnosť si to pozrieť aj so svedkom tohto celého. Nie každý mal šťastie. Títo áno. Celý tento dokumentárny film bol síce len veľmi málo hraný, no neuškodilo mu to . Starý pán " záchranca " bol ten, kvôli ktorému to bolo zaujímavé. Vďaka tomuto som sa utvrdil v názore, že príbehy z druhej svetovej vojny sa azda nevyčerpajú nikdy. Stále tam síce budú rovnaké uniformy, móda a roky. Treba si však uvedomiť, že výpoveďou ostáva hlina a vzduch ktorý schováva duše a prach tých, ktorý toto masové peklo znášali na svojej vlastnej koži . Tento človek bol neskutočnou pomocou pre rodiny s deťmi. Vždy bude niekto kto bude polemizovať o tom či to skutočne robil z dobrosrdečnosti. Ja však nepochybujem o tom, že áno. Elán a energia a taký človek si to zaslúži. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený dokument o skvělém člověku siru Nicholasu Wintonovi a jeho úžasném činu záchrany židovských dětí před jistou smrtí v lágrech. Hrané pasáže, dobové snímky i osobní vzpomínání zachráněných lidí a hlavního hrdiny režisér citlivě skloubil v působivý celek. Závěrečné oslavy a výzvy k napodobování Wintonovy úspěšné snahy nebýt lhostejný k utrpení jiných a pomoci ostatním jsou tady rozhodně na místě. "Nic není nemožné, pokud to neodporuje zdravému rozumu", říká N.W. Obdobné věty člověk často slýchá a čte v soudobých návodech na to, jak má člověk sám zbohatnot a dobýt si pro sebe to nejlepší. Ale Wintom myslel na jiné, pro něho úplně cizí lidi, udělal to zdánlivě nemožné pro ně. ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Na tenhle dokument jsem se hodně měsíců těšit, protože jen málo lidí na světě obdivuju tak, jako sira Nicholase. Ve filmu je nejdřív, ať už dokumentárně nebo i hraně, představen Wintonův počin téměř do detailů. Po té se dokument více věnuje osudům zachráněných židovských dětí po desítkách let od zachránění. O tom, jak je příběh Wintona inspiroval především k pomáháním druhým nebo i jiné bohulibé činnosti. Film obsahuje i komentář zachráněných dětí a jejich paměti z oněch osudných dob, stejně tak se i dozvíme, jak se daří skomnému hrdinovi Wintonovi dnes. Líbilo se mi to moc. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Během natáčení filmu Nickyho rodina ve Velké Británii, České republice, USA, Francii, Kambodži, Kanadě, Izraeli, Dánsku a na Slovensku vzniklo více než 450 hodin materiálu. (Zdroj: 2media)
  • Film získal diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2011 a byl oceněn porotou na Mezinárodním filmovém festivalu v Jeruzalémě, kde získal cenu Fóra pro zachování audiovizuální paměti. Film by měl být uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu. (Ded@M@tes)
  • Ve střižně a zvukovýrobě byl film zpracováván 4 000 hodin. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama