Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetí kapitole nejnapínavější sci-fi ságy filmových dějin musí poškozená vesmírná loď Ripleyové nouzově přistát na planetě Fiorina 161, kde v nehostinné pustině přežívají bývalí chovanci nejpřísněji střeženého vězení planety. Ale na palubě její lodi je i Vetřelec...a počet mrtvých těl brzy narůstá! (Magic Box)

Recenze (1 074)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

David Fincher poňal pokračovanie v depresívnejšom a podstatne komornejšom duchu. Konečný výsledok však očakávania napĺňa iba z polovice a to najmä z dôvodu mnohých nelogickostí, k akým vo filme dochádza a nešťastným zobrazením votrelca v digitálnej podobe. Režisér sa po rozpačitých recenziách nechal počuť, že jeho výsledná verzia bola produkciou vo veľkej miere upravená, vďaka čomu sa dodnes stráni akýchkoľvek pokračovaní. Snímke sa i napriek jej chybám darí budovať skľučujúcu atmosféru, zároveň je brutálnejšia a vulgárnejšia než predchodcovia. Okrem toho prekvapí dynamickou kamerou a to v pasážach, kedy sledujeme zábery z pohľadu votrelca. Príbeh ani do tretice neopúšťa hlavnú myšlienku načrtnutú už v predošlých častiach a vedie ju k trpkému happyendu, aký je síce svojim predlžovaným finále mierne prehnaný, no zároveň dôstojne zakončuje sériu * * * * * V roku 2003 vyšla o polhodinu dlhšia verzia, aká sa hlási k pôvodnému zostrihu Finchera. Ten sa však od Director´s cut dištancuje a tak zostáva len pod záštitou tzv. rozšírenej verzie. Nový zostrih obsahuje množstvo doplňujúcich a alternatívnych scén, ktoré prispievajú ako ponurejšej atmosfére, tak i pomáhajú pochopiť chovanie niektorých postáv. Z filmu je zároveň odstránená väčšina nelogickostí (vítaná zámena zvieracieho nositeľa), čo výslednému dojmu pridáva na hodnote. Po zhliadnutí SE musím tretieho Aliena ohodnotiť slušnými štyrmi hviezdičkami, zato kino verzia dosahuje iba na priemer. ()

Perverz 

všechny recenze uživatele

Fincher nenechal Vetřelce na pokoji a nechal ho pokračovat v jeho degustaci lidských těl, do kterých si sere své mladé. Filmem ho znovu oživil, filmem ho zabil. Nechal vyholit Weaverové hlavu, mě nasadil brouka do hlavy jak ho zhodnotit, a Weaverové nasadil vetřelce rovnou do bachora. Nechutná to věc. Taky hodil Vetřelcovi jinou vizáž, to mi nevadilo. Fincher ve svých filmech zanechává svůj rukopis, a to rukopis atmosféry, je tady znát, ale není to ono. První půle velice vydařená, hlavně pitva, a scéna v tunelu s vrtulkou. Ale dál už mě to tolik nebralo. I když jsme se ale s Alienem stali kámoši, a máme se rádi, nasolím mu jen tři. Nejlepší na tom je prostředí a "barvy " filmu, jak se občas říká "ten look". ()

Hugomil 

všechny recenze uživatele

V hodnocení bych tento díl třetí zařadil hned za první. Už tu bylo řečeno něco o nedocenění tohoto dílu a je to pravda. Kvalitou se blíží k jedničce. Méně akce a zase více strachu. Opět za pět stars... ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Prudký sešup dokonalých dvou dílů, což je překvapivé, vzhledem k tomu, že je film z dílny Davida Finchera. Nevím, jestli se dá mluvit o nudě (dialogy byly překvapivě ještě celkem dobrý), ale v první řadě se snížilo charisma vedlejších postav a když je divákovi jedno, že zemřely všechny vedlejší postavě, je něco špatně. Jediný Charles Dance se tam pohyboval za doprovodu mého zvýšeného zájmu a tady sáhl film vedle podruhé, když ho odrovnal v polovině filmu. Fincher se pokusil opět vsadit na jediného vetřelce místo celé hordy, jenže fatálně selhal. Atmosféra byla v prdeli ve chvíli, kdy ten čtyřnohej odporně digitální patvor odmítl zabít Ripleyovou. Jak jsem už zmiňoval, o vedlejší postavy nezájem. Ripleyová nezranitelná, takže to vypadá na matlaninu, kde se člověk obává jen toho, že se lekne, když se ze tmy vyvalí dlouhá hlava v kombinaci s rázným zatroubením na hlasitý hudební nástroj. Celkově měl film vysokou koncentraci předvídatelnosti. Hlavně mi ale nesedlo místo, kde je to zasazené a taky zbytečné odstranění přeživších z předchozího dílu. ()

York 

všechny recenze uživatele

Tenhle dil me prisel trochu pritazeny za vlasy (i kdyz byli vsichni dohola). Jako samostatnej film ok, ale proste se me to zdalo moc prekombinovany. Nejak nevim, jak by se facehugger dostal do lodi, tim spis do zachranneho modulu. Jo a pohybujici se vetrelec byl dost neumele udelany. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Tretí Alien ma nikdy moc nebavil. Tie príbehy o pôvodnom koncepte s drevenou planétou obývanou mníchmi ktorý Votrelca považujú za Diabla ma vždy rozpaľovali, lebo smrdeli väčším potenciálom než následne dosť improvizované väzenské riešenie. Režisérska verzia vylepšuje dojem rôznymi úpravami, vložkami a alternatívami ( krava miesto psa ) a posledné zhliadnutie som si minimálne do polovice dosť užíval. Špinavá atmosféra v až surrealistických kulisách, okolo samý deviantný znásilňovači a na Ripleyovú toho už začína byť definitívne dosť. Po tej polovici ale predsa len začína vystrkovať rohlíky pocit nudy keď mukli príliš dlho utekajú chodbami, zatvárajú dvere a kamera s hnedým filtrom do toho simuluje votrelčí pohľad. Stretnutia s ním sú naviac obvykle natočené štýlom "vidím votrelca" - strih, alebo vyzerajú ako keď pes trtká pánovu nohu. Aspoň že to finále je dôstojné. Takže zostávam verný trom hviezdičkám za to že je ten film celkom fajn, ale pocit že to mohlo byť skrátka lepšie pretrváva. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Prizmatem dvanáctiletého dítěte to byl zaručeně nejlepší akční film všech dob (ze všech zhruba dvanácti viděných), dnes bych tak řekl 4 a půl * z čiré nostalgie. Pozitivem po letech určitě zůstává zvláštně depresivní atmosféra a herecké výkony, což se s časem moc nemění. Z hlediska efektů raně digitální trojka oproti ještě převážně "analogové" dvojce zestárla neskutečně, film místama vypadá jako velmi nepovedený Photoshop na ruských seznamkách, vetřelec je v closeup záběrech děsivý, v běžeckých zdálky braných scénách zase směšný (oblíkli snad nějakého psa) a hlavně pokaždé jiný, jako by jim tam rampusily dva nebo tři odrůdy najednou. V závěru nesmyslně natočená scéna se zastřeleným "85" a lidským Bishopem s natrženým uchem... Hodnotím samozřejmě po mnoha letech slátanou SE verzi. ()

Cuzan 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy, ale je potřeba zmínit, že jsem hodnotila pozdější 146 minutovou verzi. Kino verzi jsem nikdy neviděla. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Do we have the capacity to make fire? Most humans have enjoyed that privilege since the stone age." "No need to be sarcastic."     Z môjho pohľadu jediná slabšia časť pôvodnej tetralógie, ktorá ma nikdy príliš nebavila (na ČSFD má síce pomerne vysoké hodnotenie 74%, za primeranejšie ale považujem hodnotenie 64% na IMDb). Davidovi Fincherovi, napriek jeho nesporným režisérskym schopnostiam, sa jeho verzia Votrelca až tak nevydarila a on sám ju dokonca nenávidí. Ťažko povedať, či film viac dopláca na slabší scenár, alebo na fušerské zásahy producentov (tí si na nováčika v režisérskom kresle dovoľovali). Režisérova vízia je síce hneď od prvej chvíle fajn temná, znepokojivá a aj celkom napínavá, lenže to, čo napokon film ponúka, tu už s menšími obmenami bolo a omnoho pútavejšie nakrútené (v jednotke i dvojke). Úplne tu, žiaľ, absentuje nejaká vzrušujúca mytológia (v jednotke to bolo uvedenie desivého votrelca i tajomného mimozemšťana, v dvojke predstavenie kráľovnej) a ani z vizuálnej stránky nejde o žiadnu slávu (ten 50-miliónový rozpočet, takmer dvojnásobný ako rozpočet jednotky a dvojky dohromady, na tom príliš nevidieť), prekvapí napr. ten veľmi lacno pôsobiaci efekt votrelca na strope. Prostredie, v ktorom prebieha do značnej miery jednotvárne dianie (z toho sa vyníma len pekne vystupňovaný záver), je dosť nezaujímavé a také sú i takmer všetky tie podivné postavy, snáď s výnimkou tajomného doktora Clemensa (Charles Dance) a ako-tak je zaujímavá ešte aj postava Francisa "85" Aarona (Ralph Brown). Keď sa tak pozerám na to nevýrazné herecké obsadenie, tak okrem výbornej Sigourney Weaver, ktorej Ellen Ripley je ešte drsnejšia a emancipovanejšia, za niečo stojí asi už len Pete Postlethwaite. Snímka určite ponúka i viacero zaujímavých prvkov (kamera pri naháňačkách chodbami, použitie olova v závere), ale zároveň sa nevyhne ani dosť otravným klišé (postavu, ktorá povie, že draci sú nezmysel, hneď nato "drak" unáša).     "Yoo-hoo! Hey, fuckface! Come and get me!" ()

willis 

všechny recenze uživatele

Fincher v necelých třiceti letech byl postaven před nelehký úkol důstojně navázat na předchozí díly. Výsledek není špatný, i když se prequelům samozřejmě nemůže rovnat. Fincher Vetřelcem dokázal producentům svůj talent a za několik let přišly jeho velké chvíle v podobě filmů Seven a Fight Club. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Vetřelec 3 je velice atmosférická záležistost. Po velice povedené akční dvojce se série vrazí do vyjetých kolejí jedničky. Film zasazený na vězeňskou planetu Furry 161 si lepší prostředí ani nemohl "přát". Atmosféra základny je naprosto skličující a beznadějná. Rozpadající se základna jen stěží může nebohým vězňům dát alespoň nějakou naději. Vetřelec se opět skrývá a nepozorovaně vyvražduje jednoho vězně po druhém a rozpoutá na planetě Furry 161 skutečné peklo na zemi. Myslím, že se Fincherovi podařilo vytvořit jedinečný díl vetřelčího eposu, který přibývajícím časem zraje jako víno.I tento díl hodnotím velmi kladně a pro mě to je plnohodnotný článek vetřelčí ságy. ()

M.I.K.E. 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem se chtěl na třetí díl podívat jen proto, že ho natočil můj oblíbenec Fincher. O to víc jsem byl překvapen, že se jedná o vcelku nadprůměrné pokračování Vetřelců. Fincher opět dokázal svou extratřídu, jeho skvělou kamerou a i díky závěrečné honičce, dokázal ze slabšího příběhu vyrobit skvělou psycho podívanou. ()

Eldoth 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší díl série, ale i tak jde o skvělou podívanou mistra deprese Davida Finchera. Zvláště Prodloužená verze + uhrančivý OST ... ()

Delaney 

všechny recenze uživatele

perfektní pokračování už skoro zabité série, Fincher se pokusil tímto dílem celého vetřelce uzavřít, ale to se mu bohužel i naštěstí nepovedlo, Jean - Pierre Jeunet svého parazita zvládl také na výbornou. Tento vetřelec opět přišel s něčím novým, jednička byl bezvadný nápad a perfektní atmosféra dvojka naprosto úžasná a bezchybná akce, a Fincher přišel s další silnou záležitostí atmosféra, strach, nejistota, film je opravdu perfektně natočen a po scottovy a cameronovy je fincher dalším mistrem jen ten Jean - Pierre Jeunet se s nimi nemůže srovnávat. 95% ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je úplně odlišný od svých předchůdců, nejdříve jsem byl zklamán, ale s odstupem času mi to nevadí. ()

Dallas 

všechny recenze uživatele

Po Alien som neveril, že by sa mu niektoré jeho pokračovanie mohlo vyrovnať alebo ho dokonca prekonať. Cameron mi zo svojími Aliens dokázal, že som sa mýlil a Ridleymu Scottovi sa síce svojsky ale vyrovnal. Fincher to určite nemal ľahké. Opäť som neveril, že by sa kvalita mohla zopakovať. Tentokrát som sa nemýlil. Tretí votrelec už nie je takým skvostom. Na druhú stranu na to, že je to tretí dieľ je to výborné. Fincher to pojal fincherovsky. Videl som aj Director´s cut verziu a môžem povedať, že lepšia ako tá značne ohlodaná, ktorú som videl prvú. Občas trošku zdĺhavá, ale oveľa komplexnejšia. Mnoho fajnových scén bolo vystrihnutých. Len tak pre zaujímavosť v pôvodnej verzií votrelec nevyskočí zo psa, ale z no nechcem kaziť prekvapko. Slabších 5* alebo veľmi silné 4*. 80% ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Paradoxne mi sedel tretí diel votrelca snáď najviac zo všetkých. Je to taký mix napätia a akcie, ktorý veľmi rád privítam, takisto k postavám som si vytvoril o niečo väčší vzťah než v predchádajúcich dieloch a záver je skutočne parádny. Proste Fincherov štýl môžem vždy a všade. ()

Související novinky

Fincher a zombíci?

Fincher a zombíci?

12.08.2016

Kdybyste nechali filmové fandy hlasovat o tom, zda by chtěli vidět blockbuster od Davida Finchera, dopadlo by to celkem jednoznačně. Režisér Sedmi nebo Klubu rváčů patři mezi filmařskou elitu, která… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama