Reklama

Reklama

Halloween

  • USA Halloween (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel. (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (632)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Zreznuly mi brousek, žabikuch a trochu i klouby, ale tohle mě neurazilo. Všecko se totiž točí v kruhu, zlo plodí zlo, strach posiluje strach. Halloween opakuje vzorce chování, až na výjimky působí symparticky staromódně a z těch mála nostalgických odkazů, které lze ještě použít, pouze netěží, ale dokresluje jimi obstojný příběh. Dost mě mrzí, že z dějové chronologie vyšachovali elegantní H2O, možná nejpovedenější teenagerovku éry přelomu tisíciletí, ale (na dnešní dobu) nezvykle pomalé vyprávění a účelný gore dělají z "druhého" Halloweenu víc než důstojné pokračování. Horor ze staré školy s muzikou, co nestárne! [RATE: 75%] ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Michael Myers nemá rád, když ho někdo nutí do konverzace. Nový Halloween je konvenční (jinak to ani udělat nešlo), ale velmi slušně natočené pokračování, které ze všeho nejvíc ctí originál - věrně opisuje prostředí a vybrané scény původního filmu, některé hravě obměňuje a rozšiřuje. Navíc velmi dobře pracuje s nostalgií (když si Michael nasadil svou ikonickou masku, celý narvaný kinosál explodoval euforií). Film by se dal pomyslně rozdělit na dvě části - v první se nám dostane nemálo vražedného řádění napříč městem Haddonfield, kde Michael likviduje celou řadu víceméně plochých charakterů, ke kterým divák nestačí emocionálně přilnout, a tak si v této části přijdou na své hlavně fanoušci čistokrevného slasheru a všemožného škrcení, bodání a lámání vazu. Přibližně v polovině přichází velice diskutabilní zvrat v chování jedné z postav, což slouží jen jako berlička pro posun děje. A nakonec v druhé polovině se přesouváme do prostředí jednoho domu, kde začíná naháněčka hlavních hrdinek, na kterých divákovi konečně záleží, a v tu chvíli se dostavuje opravdu intenzivní hororové napětí a nejsilnější chvilky filmu. David Gordon Green se za svůj příspěvek do hororové série rozhodně nemusí stydět. A je zajímavé vysledovat, že kvalitní Halloween přijde jen jednou za dvacet let (1978, 1998, 2018). [Sitges 2018] ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V těch pokračováních Halloweenů aby se prase vyznalo, nakonec jsem po konzultaci s uživatelem kacator123 a vlastním uvážením přeskočil z druhého dílu původní série k tomuto a až do finále jsem si myslel, že to byla mistrovská volba, když pominu trapně čitelný na ameriku typický feministický podtext, tak debilita si v tom závěrečným slepičinci vysloveně podává dveře (stání u dveří, výstřel do podlahy, atd ) . Rok 2018 a 1978 není v USA to samé, bohužel. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejnovější Halloween dopadl vlastně úplně nejlépe jak mohl. Osobně jsem moc rád, že po duchařinách u kterých se divák spíše neustále leká přichází zase jednou poctivý slasher, u kterého se bojíte trošku jinak. Bojíte se o postavy a bojíte se hlavního zabijáka. Že má Myers formu poznáme hned od úvodní scény v blázinci. Stále nemluví a zlo co v sobě ukrývá, je skoro hmatatelné, že jsem ho snad poprvé jasně cítil. Pro milovníky série je skvělé že pocitově tenhle díl přesně zapadá za slavnou Jedničku. Postavy nosí a vypadají prakticky stejně jako na konci 70. let a i feeling je dost podobný. Na konci dochází k finálnímu střetu. Většinou ve filmu považuji tyto finální střety za jistou slabinu, ale tentokrát se povedl filmařům parádní duel. Jamie Lee Curtis, přestože její postavě je 60, bych rozhodně naštvanou vidět nechtěl. Myersovi je více než důstojným soupeřem. David Gordon Green s Danny McBridem překvapivě oživili dávnou slavnou značku a doufám že se nevidíme naposled. Co se týče oživování, tak naposledy mě podobně překvapil nový Šílený Max. 80% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Úvod je efektní ale v kontextu zbytku příliš moderní, závěr bych raději psychologicky komornější a temnější. Přesto to ale dopadlo možná nejlépe, jak mohlo. Protože to absolutně ctí originál a podařilo se tomu to nejdůležitější - stejnými kamerovými jízdami a hudbou mne vrátit do těch samých ulic, backyardů, chodeb a pokojů, na stejné místo s tou unikátní atmosférou, která kdysi dávno zadefinovala moji slabost pro tento úžasný filmový žánr. A to sakra potěší! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (32)

  • Všetky policajné vozidlá majú označenie Warren County. Je to miesto, kde sa nachádza University of Kentucky, na ktorej John Carpenter študoval. (WalterIK7)
  • Na začátku filmu navštíví Laurie (Jamie Lee Curtis) reportéři. Je zřejmé, že se musí projet branou, kterou je nutné otevřít z domu. Ke konci ale přijede Michael (James Jude Courtney) v policejním voze, aniž by mu kdokoli bránu otevřel. Podobně vnučka Allyson (Andi Matichak) při útěku z policejního auta lesem prostě proběhne přes střelnici až k domu, aniž by musela překonat jakýkoliv plot. (Guilemot)
  • Při propagaci filmu Vetřelec: Covenant (2017) přišla řeč i na tento připravovaný film a herec a scenárista Danny McBride dostal otázku, jestli si náhodou nezahraje samotného Michaela Myerse (James Jude Courtney). Ten na to s humorem odvětil: „Bože, ne! Michael má být strašidelný a ne Homer Simpson.“ (CrypzzXD)

Související novinky

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Reklama

Reklama