Reklama

Reklama

Historická tajemství: Panenská královna

(TV film)
  • Česko Panenská královna Alžběta I. (více)
USA, 2010, 50 min

Režie:

Dean Love

Scénář:

Dean Love
(další profese)

Obsahy(1)

Byla legendou své doby, oslavovanou díky dosaženým úspěchům. Její období vlády trvající 44 let vešlo brzy ve známost jako „Zlatý věk“ Anglie. O královně Alžbětě I. jako o ženě toho však víme relativně málo. Kdo byla Panenská královna? Proč se nikdy neprovdala? Měla prsty v záhadném úmrtí manželky svého nejslibnějšího nápadníka, jak se tehdy mnozí domnívali? Skrývala tajemství, které ji přimělo zakázat po své smrti vlastní pitvu? Nyní, více než 400 let po jejím skonu, se pokoušíme nalézt odpovědi. V tomto novodobém forenzním vyšetřování navážeme spolupráci s odborníky, abychom zpětně prozkoumali život královny Alžběty a rozluštili indicie v pitevních zprávách, památkách z Alžbětina dětství, dopisech a básních sepsaných těmi, kdo byli dvoru nejbližší, a v portrétech královny. Prověříme nové teorie předložené experty na alžbětinské období a prostřednictvím rozhovorů, forenzních šetření a rekonstrukcí odhalíme překvapivé podrobnosti o této slavné ženě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokument nechává prostor ať si divák sám vybere, kterou možnost ze zde nabízených pokládá za pravdivou. Všechny teorie (byla muž či její nemoc se nesestouplými varlaty, tajné těhotenství nebo jen prostý fakt, že panna nebyla) podporují její rozhodnutí o tom, aby pitva nebyla provedena. Konečně dobrý dokument od National Geographic, který se netýká přírody. ()

ill 

všechny recenze uživatele

Exemplární příklad toho jak má dokument vypadat. Výživné obsahem, záživné formou. Několik hypotéz podložených více či méně pravděpodobnými fakty dávají divákovi možnosti utvořit si vlastní názor a nebo nevěřit žádné z předkládaných. Vzhledem k výše zmíněnému mě o to více překvapila produkce USA, která má povětšinou v dokumentární tvorbě sklony k akcentování emotivních výlevů a rádoby dramat na úkor žádoucí faktografie. ()

Reklama

marien1039 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristi občas vezmou zajímavé téma a zpracují ho pro lajka zajímavě, člověk, který se o historii ale zajímá u podobných "dokumentů" obrací oči v sloup a pod vousy se chechtá. V tomto je hromada otázek, co byla a nebyla královna Alžběta, žádná ale prakticky žádná zde není zodpovězena, proto je to poměrně ztráta času sledovat se záměrem se z něj něco dozvědět. Je zde velka spousta klepů typu jedna babka povídala, hezky udělaná dobová videa a to je vše. Žádná fakta v něm vážně nečekejte... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý v otázkách, nikoli však v odpovědích. Ty totiž zase tolik nepředkládá. Spíše se spoléhá na názor diváka, který si mýty ohledně královny Alžběty zodpoví sám. Přesto je ale zpracování tohoto dokumentu od BBC mírně nadprůměrnou žánrovou podívanou. Ti, co se o panenskou královnu zajímají, vřele doporučuji. 75% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Originální název - History´s Secrets: Secrets of the Virgin Queen. Slušně zajímavý pořad, který přibližuje jednu z nejzajímavějších postav anglické historie. Bohužel v dokumentu zazní spousta ...kdyby, tak .... . Málo co je podloženo nějakým důkazem, často mluví historici o jejich názoru a že si myslí... . Čili dopad dokumentu je spíše takový, že to mohlo být tak i onak nebo dokonce i jinak. Průměr. Hudba: Lenny Williams & Chris Biondo ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama