Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 1

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 849)

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Jen takové zopakování. Co to mělo být za ochočení triceratopse a jakési kamarádičkování s nimi? Nebo ten geneticky upravený T-Rex? To už bylo vážně moc. Agrese pradávných tvorů už je v dávnověku zapomění. Vizuál se však povedl. Celkově žádné překvapení. 70% ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal, horší než jsem si přál, ale pořád a stále je to Jurský Park. Atmosférou, postavami, příběhem a vyzněním. Skvělý blockbuster, který ani na chvilku nenudí. Zamrzí to nepochopitelné a neobhajitelné blbnutí s podpatky (jako vážně?), které šlo vyřešit desetisekundovou scénou. Naopak potěší odkazy na první díl, při kterých mě mrazilo přesně tak, jak jsem doufal. Být mi stejně , jako když jsem viděl poprvé Jurský Park, asi bych na takový film vzpomínal úplně stejně. Klukovské dobrodružství, které by i přes požírání lidí chtěl zažít každý. Další díl může jen přkvapit, ale vzhledem k naznačené military lince mě nechává kupodivu značně chladným. Holt budou muset tentokrát zrecyklovat Ztracený svět, aby mě to znovu pořádně chytlo :) 8/10 ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Mám rád Jurský park. Je to klasika. Mám rád dinosaury. A proto jsem musel vidět Jurský svět. S 3D jako bonus. Za mě osobně to byla popkornová paráda, která se nesnažila vytvářet nějaké komplikace, ač tedy zápletka s geneticky vyšlechtěným überdinosaurem je průhledná jak dvacet let nošené bílé trenky. A nahrává na tzv. logické brkance (věci, které "dávají" takový smysl, až si z toho trochu brknu). Ale Chris je frajer, akce frčí, CGI roztápí superpočítače do závratných teplot a dinosauři řádí jako živí a diví. A za mě je to upřímně asi všechno, co jsem čekal, s trochou referencí na své předchůdce. Dobrý, paráda, mám odškrtnuto, ani toho nelituji a můžu pomalu začít zapomínat. Z tohohle totiž klasika nebude. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Ale proč ne ... Zavzpomínal jsem si na jedničku, a i když mi tady chybí ten aaa pocit z dinosaurů, tak jsem se bavil úplně stejně. Finále přepálený a nemohl jsem si odpustit srovnání s Godzillou (2014) - ale tak co má člověk pořád vymýšlet něco nového že ... :) ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Je veľmi zaujímavé, že ako Jurský park začal inkasovať milióny za návštevnosť filmári sa s toho snažili niečo vytrieskať a natočili ďalšie dve pokračovania, ktoré stáli teda ale totálne za hovno a na jedničku sa ani z ďaleka nechytali. Až po 20 rokoch som sa konečne, aspoň teda ja, dočkal kvalitného pokračovania kultového filmu. Chris hrá rolu ktorá mu ide a je postavený do pozície akčného ochrancu čo mu neuveriteľne ide. Do Bryce a jej milunkej tváričky a ryšavej hrivy sa musíte jednoducho zamilovať, keď tam k tomu všetkému pobehuje v tom tvídovom saku je na zožratie. Akcia strieda akciu a jedna scéna je lepšia ako druhá a tak to má v podobných blockoosteroch byť a tak aj moje hodnotenie je tam kde je lebo som dostal presne to čo som očakával a ešte k tomu v príjemnom nostalgickom duchu pri spomienkach na prvý diel. 91% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

V záplavě všemožných remake, rebootu, restartů a všeho dalšího bylo jen otázkou času, kdy příjde na řadu i Jurský park, a nakonec jsme se dočkali v roce 2015. Čtvrtý díl Jurské ságy obstojně kopíruje první díl v celé své zápletce, a přidává navrh klonovací dějovou linku s Indominem, protože diváci (jak ti skuteční, tak ti ve filmu) prostě pořád potřebují něco většího, děsivějšího, nebezpečnějšího....No ale T-Rex je stejně T-Rex, a ještě ke všemu jako kladný hrdina? To prostě chceš. Nové postavy jsou fajn, pochopitelně ne tak ikonické jako Alan, nebo Eli, ale nepůsobí nijak otravně, nebo rušivě, a zbytečně ani nekopírují charaktery z předchozích dílů. ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

Tajně jsem doufal, že by to mohlo být alespoň na úrovni druhého a třetího dílu, zkrátka, aby to nebyl průšvih jako hrom. Ale to co Colin Trevorrow a jeho spolupisálci naservírovali, to mě doslova setřelo. Tvůrci úplně ignorují již zmíněné dvě pokračování a děj se odehrává po xx letech na Isla Nublar, kde všechno funguje, tak jak má. Právě díky této věci si můžeme vychutnat hromadu odkazů na první film ze série o dinosaurech. Platí tu sice stejný vzorec, že se máme bát o děti, ale mám pocit, že tady to funguje snad ještě lépe než v originálu, což jsem teda taky nečekal. Stejně jako velké překvapení, jak se Trevorrow, který má na svědomí "pouze" indie komedii Safety Not Guaranteed, vypořádal s akčními scénami. Uvozovky proto, že i když je to velmi velmi podařená sci-fi a komediální roadmovie dohromady, tak je úplně bez akčních scén! Proto jsem slintal blahem, obzvlášť při závěrečné scéně, jak to všechno dokázal Colin Trevorrow zvládnout. Navíc to skloubení komediálních scén, akčních scén, thrillerových scén atd. vůbec nevadilo. Našel ideální mišmaš! Postavy rovněž vydařené. Klasickej sympaťák Pratt, expertka na čísla B. D. Howard, jejíž proměna ve filmu je taky fajn a uvěřitelná, děcka taky fajn, jen ten D' Onofrio mohl dostat o pár minut více, ale to je asi jediná moucha. Důležité taky je, že se film nebere moc vážně a v dialozích to dává najevo. Prostě to je popkornový flák, za který by se nemusel stydět žádný režisér. Už nevím, co napsat dál. Musíte to vidět! Návrat do Jurského Parku, pardon, Jurského Světa, se povedl na jedničku! 90% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Tak nějak se ve mne míchají nostalgické pocity a zároveň lehké hnidopišství. Ale s tím se nějak poperu. Musím říci, že jsem osobně asi měl oči více zavřené pro nový díl, jelikož poslední dva díly, ruku na srdce, byl kolaps v hnojařském stylu. nějakým způsobem, ale když jsem slyšel onu úžasnou znělku z klasického Jurského parku, tak mé očko pookřálo. A tak nějak. Celý film jsem neměl pocit, že by tady něco habrovalo nebo hnilo, prostě to byla luxusní podívaná, která neměla nějakou fatální nebo katastrofální chybu. Spíše by se ale dalo říci, že hlavní postavou byli ti dva veselý bratři, jelikož toho měli ve scénáři asi dvakrát více prostoru, než Pratt, který se mi zalíbil už jen ve chvíli, kdy to tak bad-asssky ukázal všem co umí s těma raptorama a poté když jsem viděl jeho stroj. Pratt nemusel ani moc říct, aby si získal mé srdce. Myslím si, že nám Hollywood nabídl nového a skvělého herce s potenciálem (i když Strážci galaxie pro mne zase taková jeba nebyla). Příběh v celku vzato originální a s klasickými klišé, ale mně to prostě nevadilo. Naopak... připadal jsem si jako v ráji filmografie. Shrnutí? Není to film, který by mne naplnil a zanechal mne šťastným s vědomím, že svět je o něco zelenější, ale i tak šlo o podívanou, která jen tak nemá za jeden rok ve filmu obdoby. Skvěle jsem se bavil a nevidím důvod za to film řádně nedocenit... ()

Avari.73 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl jít s hodnocením výš, ale ten závěr mi zanechal v ústech podivnou a zbytečnou pachuť, stejně jako nevyrovnaná technická stránka. Je to škoda, protože jako nastartování značky to funguje bezvadně se slušným a vygradovaným spádem. Za zmínku stojí i hudba Michaela Giacchina, která je při samostatném poslechu na nosičích lepší. Ve filmu jsem ji bohužel příliš neregistroval, až na Williamsův klasický motiv. I Don Davis se pod třetím dílem podepsal výrazněji než Giacchino. Shrnuto podtrženo. Jurský svět rozhodně stojí za návštěvu kina, a kdo přehlídne trikové haprování nebo některé události v závěru, tak se bude bavit. Pomáhá tomu i výborný humor s přesným načasováním. Já se rozhodně nenudil a to se počítá. Uvidíme, kam se posune další pokračování, na kterém se určitě už pracuje. Nebál bych se šlápnou o trochu více na plyn (chápu, že jde především o rodinnou podívanou) s nějakým tím survivalem. Série mi totiž svým směřování připomíná reinkarnaci Planety opic, kdy lidstvo nahradí opice/dinosauři... http://soundtracky-recenze.blogspot.cz/2015/06/jursky-svet-jurassic-world-filmova.html P.S. V kině celkem fajn, ale doma na blúčku nedokoukáno přes hnusné triky a stupidity. Scénář ze zvláštní školy. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Spielberg tomu chybí. Nejde o nic závratného, jen recyklace původní série. Přímočarý děj, ploché charaktery, žádné režijní nápady, místy chyby ve scénáři, a výrazná absence atmosféry... ale vše je natočeno s takovou nostalgií, že fanoušci jako já, se zkrátka v sedačkách vrátí do dětství. V závěru se mi chtělo téměř brečet, takovou nostalgickou sílu tento film má, ale jinak... průměrné. A kam se to hrabe na Spielbergovi předchozí díly. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velké dětské dobrodrůžo. Já chápu, že to byl záměr, ale i tak to mohlo mít větší ambice. Útěk Dominka z ohrady nebyl vymyšlený moc dobře. Potřebovalo to dost chabých berliček. Ústřední dvojice dospělých hrdinů byla taková poloparodie na jiné dobrodružné filmy. Co se povedlo byla práce s předchůdcem Jurského světa. Jurský park se povedlo symbioticky zakomponovat do nové reality. Akce byla taková zvláštní. Raptořímu motocyklistovi se smáli i děcka v kině...54% (Kino Krnov). ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Očividně má (trevorrow) spielbergův originál moc rád a nostalgická pomrknutí neváhá použít, zkušeně vede nehvězdé obsazení k sympatickým výkonům (druhé velké plus) a vůbec, momentálně není lepšího letně rodinného kino zážitku kam jen oko dohlédne (!) a jak jsem u potenciálně mnohem pravděpodobnějšího letošního blockbustru (avengers 2) usínal, tady jsem se zcela úpřimně a opravdově dojímal (90%) ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

To je nostalgie!! Krásný návrat do dětských let, který jsem si uźila od začátku do konce. A ve chvíli, kdy na scénu vpochodoval T-Rex, tak jsem vyjekla nadšením. Je to obrovská radost, když se legendě podaří vrátit s nostalgickým pomrknutím na generace, které na ní vyrostly, a zároveň bavit aktuální publikum. 90% P.S. Chrise Pratta a raptorky chci domu! ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Dětský příběh s bolestně děravým scénářem, díky čemuž jsem byl až moc často v pokušení zoufale zvolat: "Proč? Proč?", je oživen několika žertíky, "zbytečnou" krutostí, chytrým zapojením chytrých raptorů a hlavně dokonalými efekty. 3D kino, cca 25 diváků, zklamání: 65% (aktuálně 2541 hodnotících s průměrem 80%). ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Řemeslně výborně zvládnutý blockbuster, sem tam i napínavý. Při té záplavě pochval jsem ale asi čekal trochu víc. Prattovi nemůžu pořád úplně přijít na chuť, B. D. Howard je pak vyloženě na odstřel. Vtipy mě absolutně minuly. Jako nenáročná letní zábava to však šlape pěkně. 6-7/10 ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že když začal drnkat Williamsův hudební motiv, běhal mi mráz po zádech. Nakonec to ale znamenalo jen potvrzení notorické vědomosti, že Williams byl vždycky sekáč, a když šlo nota bene o Spielbergovu látku, pokaždé se vytasil s parádním leitmotivem, který takřka melodicky ascendentoval... Nicméně, film jako takový zůstal tentokrát za očekáváním a ona obecná pravda o "když dva dělají totéž, není to vždy totéž" potvrzuje svou univerzální platnost v absolutní rovině. 60% ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Člověk by čekal po tolika letech přeci jen o trochu více. Rozhodně více akce, více záběrů s různými druhy dinosaurů, méně tlachání a méně zbytečných postav. Dinosaurus záporák mě ale hodně nadchnul, měl vše, co bych od něj očekával. Závěrečný souboj se taky povedl. Jen ten konec se malinko nedotáhnul, respektive horší naznačení pokračování snad nešlo udělat. Předvídatelné to bylo už od začátku, kdy mělo dojít k rozhodujícímu fightu. Ale celkový dojem z filmu je velmi pozitivní a dvě hodinky v kině utekly opravdu příjemně. 75% ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama