Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (99)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Roman Zach jako Metoděj byl nejlepší volbou tvůrčího týmu. Zatímco řada osob obsazených do vedlejších rolí měla značné problémy nezameňovat historický přístup s ochotnickým a divadelním, on se zvládl ponořit do historické postavy a vykreslit ji s krásnou dávkou bezprostřední pokory a rozjímání. Celkově má film velké problémy navodit zdání historické minisérie, jejiž dramatický oblouk nabourává potřeba didaktičnosti. Proto se nikdy nestane výpravnou epickou freskou, ale učebnicovým výkladem, v němž radši bez otálení komentátor řekne, co a jak, než aby to nechal vyplynout z rytmicky dobře odvedeného vyprávění. V tomto ohledu nejhůř dopadá úvodní díl, který vypráví o dětství a dospívání chlapců, ale motivy a události stříhá ostře, drasticky, bez vyústění. Také je požehnáním každá chvíle, v níž interiér nesupluje digitální obraz, protože na věrohodné triky stále nemáme peníze a zabíjí to atmosféru, kterou jinak Nikolaev s Ployharem a dalšími vkusně vytvářejí. /viděny všechny díly/ ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Jako malé děcka jsme si hráli v základech kostela kde byl nejspíše pohřben sám Metoděj a vše v okolí, co připomínalo Velkou Moravu formovalo můj zájem o historii a archeologii, takže tento seriál mnou byl očekáván se zájmem a napětím. Už jsou to skoro tři roky, ale rozhodně ve vzpomínkách stále určité pasáže jsou a pozitivní pocity také. Ucelené vyprávění, zajímavé i poučné a vzhledem k omezenému TV rozpočtu i velmi obstojný vizuál. Rozhodně tento seriál tyhle dva moudré pány dokáže poutavě přiblížit i současnému zvídavému zájemci a je jen škoda jak málo je zde hodnotících. Tenhle počin si pozornost rozhodně zaslouží. Pro mě osobně byl krásnou pozvánkou k Oslavám 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v červenci 2013 na Velehradě ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Docela milým překvapením je pro mě tento televizní megaprojekt, jenž je zpracován spíše dokumentárně, než jako klasický seriál. Hlavně musím pochválit výběr hlavních herců, Zach a Novák, se do rolí věrozvěstů velmi hodili. Z vedlejších postav "kraloval" Milan Bahúl jako Rostislav. S režiserskými přístupy jsem měl občas problém, ale často to šlo na úkor dějepisné výpovědi. Dokudrama má sice dost chyb, ale jako celek neuráží a na naše poměry je to nadprůměrná věc. Hodnotím za slabší 4 hvězdy! Více filmů/seriálů se zaměřením na českou historii. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo hodně velký potenciál, který se proměnil ve velké očekávání, což samotnému mini seriálu uškodilo. Nedá se říci, že šlo o vyloženě špatné dílo, ale bohužel nebylo ani vyloženě dobré. Tvůrcům bych doporučoval se oprostit od pohledu dokumentaristů a naopak se více ponořit do hloubky postav, které byly až moc šablonovité. Osobně mě také rušilo několik zbytečných vrstev. Samotný děj a vzpomínání hlavního hrdiny bych ještě bral, ale pro do toho ještě přidali vypravěče? Škoda nevyužité šance, snad to někdy příště dopadne lépe. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Žánr dokudramatu nijak nesleduji, takže téměř nemám s čím srovnávat. Pokud bylo cílem tvůrcům přinést co nejvíce informací o významu Cyrila a Metoděje pro naše dějiny, tak mise byla úspěšně splněna. A není na škodu si připomenout, že náš západní soused to s námi nikdy nemyslel dobře, franckými knězi nepočínaje a EU nekonče. :( ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Drtivá většina natáčení probíhala na našem území, například v archeoskanzenech Modrá a Řepora, Mikulčicích u Hodonína nebo klášteře Doksany. Zahraniční destinace zastupují italský Řím a Samara, turecký Istanbul a Kyperská Larnaka a Paphos. (Olík)
  • Projekt vznikl k 1150. výročí příchodů věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. (Olík)

Reklama

Reklama