Reklama

Reklama

Místo zločinu Plzeň

(seriál)
Česko, 2015, 5 h 49 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Scénář:

Martin Bezouška

Kamera:

Asen Šopov

Hrají:

Lukáš Vaculík, Martin Stránský, Jan Zadražil, Vladimír Polívka, Berenika Kohoutová, Vladimír Kratina, Zuzana Vejvodová, Jaroslav Pížl, Barbora Kodetová, Vítek Pokorný, Václav Liška, Jana Gýrová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Šestidílný kriminální seriál Místo zločinu Plzeň sleduje práci plzeňského kriminalistického oddělení. Divákům se představí plukovník Karel Drtina (Lukáš Vaculík), šéf plzeňské kriminálky, strohý profesionál, který nemá osobní vztahy s vyšetřovateli v oblibě, a kapitán Tomáš Karas (Jan Zadražil), racionální pedant, jehož jedinou slabostí je tolerance ke kolegovi Viktoru Knappovi (Martin Stránský), který i přesto, že se rád napije, má v týmu respekt. Nejstarším členem kriminalistického oddělení je major Vladimír Šimek (Vladimír Kratina), ženský element zastupuje kapitánka Mirka Ondrová (Berenika Kohoutová), svéhlavá, ale velmi pracovitá vyšetřovatelka. Nejmladším členem týmu, hledajícím každou příležitost k tomu, aby se prosadil, je zakomplexovaný kapitán Jakub Lepší (Vladimír Polívka). Kromě nich se v seriálu objeví také Bára Kodetová, Jitka Čvančarová, Tereza Brodská, Andrea Verešová či Zuzana Vejvodová. Tým kriminalistů bude v seriálu řešit vraždu významného plzeňského podnikatele, pátrat po nezvěstných pracovnících bio farmy, hledat manželku šéfa plzeňské opery, odhalovat psychopata, který zřejmě stojí za vraždou mladé ženy, i pátrat po tom, kdo řídil náklaďák, který srazil místní učitelku. (Česká televize)

(více)

Recenze (216)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak víceméně se jedná veskrze o průměrnou kriminálku, kde je 6 dílů tak akorát. Není to žádná řacha, ale to extrémně nízký hodnocení tady se mi úplně nezdá. Škoda, že ten seriál má spíše sestupnou tendenci. První díl na základě kterýho to tady většina odstřelila se mi paradoxně docela líbil, druhej taky ušel, no třetí začal slibně, ale to rozuzlení bylo hrozně naivní. Čtvrtej díl fakt podařenej asi nejlepší. Po něm jsem si říkal, že aspoň ty průměrný 3* tenhle seriál neminou. No bohužel pátý díl už celkem slátanina, kde scénárista kombinoval, až to překombinoval. No a bohužel poslední díl to celý zazdil. To byla fakt regulérní parodie na tý biofarmě a psychopat Roman Rohan mě rozsekal. To nemohl doufám nikdo myslet vážně, takže škoda nakonec dávám silný 2*, ale víc ani náhodou. Dokud se seriál drží mantinelů kriminálky, tak to jde, ale ten 6 díl to fakt zabil.45% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Místo zločinu Plzeň – čtyři ze šesti zločinů se odehrají někde na vesnici. Takže jasný vzkaz, že jakmile filmaři vyrazí mimo Prahu, je všechno venkov. Šest zapomenutelných kriminálek se znuděnými policajty, prapodivným střihem a mizivým napětím. Celkový dojem doplňují WTF scény jako s opilou matkou Martina Stránského. Po třech dílech už jsem skoro čekal, jak to tvůrci dál použijí, ale chyba lávky, v dalších už se nevyskytuje. A nejhorší na tom je, že nejde o dílo nějakého snaživého začátečníka, ale zkušeného filmaře. V nejlepších chvílích byl seriál aspoň průměrný. (Do hodnocení není započítána příšerná znělka, které jsem měl plné zuby už při druhém dílu.) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

První díl byl strašný, opravdu. Modré filtry už mi lezou krkem, a natáčet napětí pět minut, když víme, že tam vrahoun je a zaútočí, to je ubohé a nenapínavé. Ano, viděli jsem pár ženských zadků, prima, ale jinak zdlouhavou nudu. Sice jsem Strachův Labyrint moc nevychválil, ale oproti tomuhle je to profesionální a napínavá kvalita. Herci hrají jako z donucení, uvěřitelní jsou jako bytná na kolejích, šumlují, přehrávají. Režisér se nemůže rozhodnout, jestli točí temnou krimi, nebo černou komedii s pár hláškami, z nichž mnohé jsou trapné jako při studentském mejdanu. Omílání stejných záběrů, reklama na sponzory včetně toho rumového, a nelogičnosti až na půdu. Třeba v pražském Braníku je několik veksláckých vil, a každá má minimálně sedm kamer - tady pan podnikatel (kterého si zahrál sám pan scenárista - a pak vyčítejte Strachovi cameo v Laybrintu) má luxusní vilu, ale na kamery se nikoho nenapadne zeptat. A nakonec se vlastně ani pořádně nedozvíme, proč ty věci vrah dělal, navíc je porušeno pravidlo pátera Knoxe. Policajti se jen unaveně tváří nebo opíjejí - jen jedno z mnoha a mnoha klišé prvního dílu, ale že by něco pořádně vyšetřovali, to ne. A co mankote měla znamenat při závěrečné honičce ta ženská s čoklem nad chlapem v pitevně? Nějaký sofistikovaný hřebejkovský humor? A jít do práce v lodičkách a sukni? Navíc když pro tlustou prdel neumím běhat? Jo, a je to kriminálka Plzeň - tak proč se celé finále odehrává v pražské Thomayerce?! ----- EDIT PO 2. DÍLU: Snaha o filozoficko-existenciální atmosféru severských detektivek z toho čouhá jak snaha studenta FAMU natočit Psycho. Depresivní hudba, modré filtry, rozjímavé pohledy, trochu jak z Akt X, než se někdo pohne nebo něco řekne, trvá to skoro minutu, do toho hraje tajuplná hudba, a nakonec řekne něco ve stylu, kde je tady záchod či odvezeme vás na kriminálku. Co je ale nejhorší - Hřebejk nedokáže zrežírovat a Bezouška napsat skutečnou detektivku. Prohřešují se všem pravidlům, otázka, jestli vědomě, či nevědomky, ale tipoval bych při tom amatérském provedení, že vůbec netuší, co lidem servírují. V detektivce musíte vraha představit někde na začátku a jeho činy posléze vysvětlit, což chybí u prvního dílu, nebo nesmíte ukazovat prstem na tu jedinou možnou osobu, která to pak nakonec je, protože se divák celou hodinu pronudí, než to těm tupým policajtům taky dojde a než ti navštíví konečné trolejbusů, bary a vyslechnou pár zbytečných lidí. ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Hřebejk končí. Definitivně. Rozhodně u mě. Časy Pelíšků, Pupenda a Musíme se pomáhat už odletěly rychlostí 100 kilometrů za vteřinu. Už jeho poslední Zakázané uvolnění a Líbánky taky nebyl žádný zázrak. Tímhle to ale dorazil. A to doslova. Jeho konečná stanice má název "Ztroskotanecká". Už strašně natahovaný striptýz, který ani za nic nestál, následně příchod vraha a... ÚVODNÍ ZNĚLKA. To je jediná pozitivní věc, co jsem na seriálu našel. Vcelku dobře graficky zpracováno, a super retro hudba. Jediný plus z šedesáti minut utrpení a tyrany. Jsem rád, že mi, z velmi "pestrého" scénáře (hýřícího vtipem) nestouply dioptrie. Respektive, bezkonkurenčně nejhorší počin Jana Hřebejka. Neuvěřitelně nudné, nezábavné, bez jiskry. Stránskýho a Zadražila mám rád, ale Vaculíka jsem nikdy za herce nepovažoval. Nepovažuji a asi ani nikdy považovat nebudu. Tady mi to jen dokázal. Připadalo mi, že ho to vůbec nebavilo. Taková ponurá nálada u něj vládla, a já se mu ani nedivím, říkal si asi "K sakru, do jaký p...... jsem se to zas navrtal". Doufám, že seriál nebude mít pokračování. Něco o tom totiž Hřebejk říkal při natáčení. Tajně doufám, že si z nás Hřebejk dělá srandu, a představí skutečné, kvalitní, Místo zločinu Plzeň. Nebo skutečně neumíme kriminálky?? Na odpověď "NEUMÍME" bych mohl navrhnout velmi kvalitní počiny TV Nova (Atentát, Policie Modrava), na odpověď "UMÍME" bych spíše navrhl seriály České televize, jako je Labyrint a Případy 1. oddělení. Snad se Hřebejk vzpamatuje. ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Milý Jirko Strachu, vím, že jsem Tě často kritizoval za seriálovou produkci. Často jsem Ti vyčítal lacinou televizní béčkovost, nereálné vzahy mezi postavami, dialogy beze smyslu, točení podle debilních scénářů... ba i ten nedostek napětí někdy přišel na přetřas. Věř mi, že jsem to nepsal s nenávistí v srdci, ale proto, že Tě mám vlastně rád a stále věřím v Tvoje režisérské schopnosti. Milý Jirko (a teď se dostáváme k věci), dovol mi, abych se Ti z hloubi duše omluvil. Hřebejkův seriál o kriminálce z Plzně - toť festival nefunkčnosti, bídy a naprosté tvůřčí impotence. S překvapením zjišťuji, že Hřebejk nedokáže natočit akci, aby vypadala akčně. S překvapením zjišťuji, že Hřebejk nedokáže vést herce k lepším než podprůměrným výkonům. S překvapením zjišťuji, že se tu nikdo ani nesnaží o náznak napětí. Je to seriál tak neskutečně lajdácký, mdlý a "nijaký", až jsem překvapen, jak moc mě to vlastně překvapilo. Být to Hřebejkova prvotina, pak by nejspíš záhy skončil režírováním silvestrovských estrád s dechovkou. Scéna s injekcí ve výtahu a následná "honička po střechách" z prvního dílu by se měla promítat na filmařských školách jako odstrašující příklad! ()

Galerie (80)

Zajímavosti (20)

  • Režisér Jan Hřebejk se před natáčením setkal i se skutečnými vyšetřovateli. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (SONY_)
  • Na fakturách k objednávce nového grafického řešení je uvedena „úhrada za nákup valut“ a razítko hotelu Meteor ze seriálu Čtvrtá hvězda (od r. 2014). (S0ustruh)
  • Schůzka s informátorem proběhla v objektu areálu bývalé cihelny Emanuela Klotze. Objekt se nachází v obci Košutka na adrese Karlovarská 124, Plzeň. (sator)

Reklama

Reklama