Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
  • USA Stranger Things
Trailer 2
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Hrají:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Recenze uživatele Parabot k tomuto seriálu (2)

Stranger Things (2016) 

Půjdu do Stranger Glóbusu, tam je svět ještě v pořádku. Eskapismus v nejčistší formě. Není náhoda, že se popkulturní ikona jménem Stranger Things těší zájmu především u generace 40+, která v té době prožívala dětství, pubertu případně rannou dospělost.  Generace X, která ráno vyběhla z domu a večer se vrátila. Občas v noci. Co se dělo mezi tím? Kdo ví. Rodiče určitě ne. Z analogového období se během následujících dekád dostali do digitálu. Prožili konec bipolárního rozdělení světa a následovný velkolepý večírek, rok zrodu i konce Roye Battyho. Plynule prošli datem první Vesmírné odysey i koncem baktunu Mayského kalendáře. Během tohoto období měli možnost pozorovat, jak globální společnost postupně odřezává kotvy, které vnímali jako pevné zafixované neměnné stálé body reality. Ať už se jedná třeba o post-faktické pojetí pravdy, woke cancel culture, renesanci autokracie, závislosti na krabičkách, které nosíme v kapse nebo jiný libovolný fenomén dneška. A na vlastní kůži pochopili, co rodiče mysleli, když mu říkali, že život není jednoduchý. Takový člověk si pak pustí Stranger Things a najednou je vše opět krystalicky jasné, čitelné. Nevadí, že hlavní roli mají především dětské charaktery. Naopak. Zakopaná dětská traumata, strachy a úzkosti jsou srozumitelně zhmotněny v děsivá monstra. Seriál má superhrdinu, o kterém jedinec snil, že jednou bude, odvážnou partu zažívající dobrodružství, ve které se snažil být, i vystrašené oběti, kterou vlastně alespoň občas byl. Ovšem i statečné dospělé u kterých divák cítí, že nad všemi hororovými situacemi drží ochrannou ruku. Samozřejmě, našly by se i nedostatky. Třeba fakt, že mezi 1. a 4. sérií uplyne cca 2,5 roku ale na dětech je poznat, že to prostě není pravda. Taky nejsem příliš nadšeným přiznivcem osmdesátkové popové hudby. To jsou ale ne až tak důležité marginálie. Stranger Things představuje takové zalezení za pec v tuhé zimě, skok do vody uprostřed parného léta či poléhávání na pláži mezi dvěma to-do listy. Výborně natočené, zábavné, napínavé, vzrušující, poutavé, dojemné, nostalgické. Perfektní. ()

Kapitola čtvrtá: Drahý Billy (2022) (S04E04) 

Čtvrtá epizoda potvrdila to, co se jevilo už od prvního dílu aktuální série - Max je nejzajímavější postava byť i ostatní dějové oblouky začaly pořádně šlapat. Každopádně 4. díl, dost možná ten nejlepší celého seriálu, si pro sebe ukradly Sadie Sink a Kate Bush. ()

Související novinky

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama