Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, který podle skutečných událostí natočil známý americký režisér Mike Nichols, vypráví o ženě, jež zemře za podivných okolností těsně předtím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala. Byla to nehoda nebo vražda? Případ nebyl dodnes vyřešen, ale odvaha Karen Silkwoodové, která nepodlehla psychickému nátlaku, i po smrti inspiruje politické aktivisty a ochránce životního prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jako by si ani Mike Nichols nebyl jistý, o čem vlastně točí. Rozhodně si nemyslete, že by Silkwood byl thriller, jak se píše tady nahoře. Bohužel mi opět přijde, že přítomnost neměnné pravdy v podobě přídomku životopisný, svazuje ruce jak scénáři, tak i samotné režii. Než se opravdu něco stane, co by souviselo s hlavním tématem snímku, uběhne snad dobrá hodina a ani v té následující to není o moc lepší. Herci jsou samozřejmě fajn, Ondříčkova kamera je vynikající a má to i slušnou atmosféru, ale dějově je to natolik prkenné, že jsem se celým filmem tak nějak akorát pronudil. 5/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek měl pojednávat o nekalých praktikách v jaderném průmyslu a byl jsem náležitě zvědavý, jaký bude pohled filmařů na naše americké kolegy a jak moc se proměnilo prostředí v našem oboru od vzniku filmu. Po pravdě, Silkwoodovou považuji z dramatického hlediska za nezvládnutý materiál, kdy se film táhne jako med nasbíraný na lžíci. S krátkým odstupem času si z něj nevybavím víc než nekonečné ohníčky cigaret a velmi svérázný přístup amerických zaměstnanců k bezpečnosti práce, který by byl o pouhou dekádu později od vzniku snímku v našich poměrech nemyslitelný. Ještě k tomu kouření - tak vstřícní k potřebám tabákového průmyslu nebyli - domnívám se - ani filmaři 50. let. Přesto charisma Meryl Streepové jako jedné z nejlepších hereček své generace leccos zachraňuje, takže horko těžko si třetí hvězdičku obhájí. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Oproti známejšiemu ABSOLVENTOVI, ktorý poukazuje na latentné problémy Ameriky tak akosi cez filter a optikou jedinej osoby, SILKWOODOVÁ je omnoho komplexnejší obraz a priama obžaloba z pozície omnoho komplexnejšie vykreslenej spoločenskej vrstvy. Toto je iná Amerika ako tá z vyblýskaných hollywoodskych trhákov aj stredostavovskej idylky a jej vzťahových problémov. Taká, kde sú aj tie krásne domčeky na predmestiach obklopené nepretržitým hlukom a smradom z tovární, kde vás popáli rádioaktivita a nikoho to nezaujíma a keď to začne príliš zaujímať vás, viac než to, že máte prácu a svoj denný kus chleba, koledujete si o odstránenie. Tak ako Silkwoodová... PS. Hrdinovia (či skôr obete) tohoto filmu, ozajstní hrdinovia (teda obete) pracujúcej triedy, majú rozhodne viac dôvodov búriť sa než hlavná postava známejšieho NIcholsovho filmu. Ale na rozdiel od bohatých detičiek, ktoré utiekli z blahobytu a stali sa hipíkmi, nie sú robotníci takí zaujímaví. Jedným z dôsledkov ich do dneška pokračujúcej, neviditeľnej vzbury je Donald Trump ako prezident najmocnejšej krajiny sveta... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Typ filmu, ktorý ma vždy donúti pátrať a dozvedieť sa niečo viac o jeho reálnom základe. Karen Silkwoodová žena, matka, odborárka a ešte mnohé iné. Jej smrť vyvolala hromadu otáznikov a do dnešného dňa zostala zahalená rúžkom tajomstva. Žena, ktorá sa rozhodla pre nerovný boj, ktorý z nej v očiach niektorých urobil hrdinku. Ona však bola len obyčajným človekom a množstvom chýb a nedokonalostí. Meryl Streep, ktorá ju v tomto filme stvárňuje o nej povedala: "Bola jednou z tých ľudí, ktorí nemajú radi autority. Bola osobnosťou, ktorá rada vyrába problémy. Z jednej časti bola úprimne rozhorčená podmienkami v továrni a nebezpečenstvom, ktorému boli robotníci vystavení na strane druhej ju lákalo dobrodružstvo s tým spojené." Nech to bolo tak či onak na základe jej životného príbehu vznikol tento zaujímavý film, ktorému kraľuje skvelá Meryl. Len škoda toho príliš naťahovaného deja. Videné v rámci Season challange tour. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Odpudivý osmdesátkový look není tím nejhorším, co shazuje tento film. Je to předévším extrémně dlouhé a nudné seznomovaní s aktéry, které zabírá přes polovinu stopáže zbytečně dlouhého filmu. Všechny akce Silkwoodové vyznívají do ztracena, film si jen tak nevinně klouže po povrchu. Naprosto se nedaří vybudovat atmosféru, Meryl se snaží, ale její Silkwoodová se zoufale plácá mezi milostnými aférkami, touhou být důležitá, potřebou něco změnit a zůstat kamarádka se svými kolegy. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (21)

  • Výkonní producenti Larry Cano a Buzz Hirsch začal pracovat na tomto filmu ještě coby studenti na UCLA. (jezurka42)
  • Meryl Streep měla jen dva a půl týdny mezi dokončením natáčení filmu Sophiina volba (1982) a začátkem natáčení Silkwoodové. (jezurka42)
  • Režisér Mike Nichols zakázal Cher nosit jakýkoli makeup. Někdy k ní při natáčení přišel v bílých rukavích a dotýkal se její tváře jen aby měl jistotu, jestli jeho nařízení opravdu dodržela. (jezurka42)

Související novinky

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama