Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus na podobný typ filmu příliš ukecané, ale když se zrovna Redford nepromenáduje divočinou v červeném pruhovaném županu či po něm tvůrci nemetají atrapy vlků (ve stínu čehož i Lugosiho souboj s chobotnicí působí jako reálný), tak zbývá posmutnělý traperský (ne)western o nemožnosti uniknout svému osudu. Sympatické je, že se Pollack nenechal zlákat divácky vděčnou legendy inspirující částí života Johnsona a tak na pasáž o pomstě samotné zbývá sotva finální půlhodina a devadesát minut předtím se věnuje čistě útěku před civilizací a přežívání v podhůří skalních velikánů za každého nečasu. A jak moc je to nezvyklé, tak o to je to lepší. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

zaujímavý film, v nádhernom prostredí točený, trocha smutný ... redford sa v nom ukázal v plnej paráde ... troska ma mátožila iba myslienka co žrali tie kone a mulice v horách plných snehu :), ale nebránilo mi to dat filmu plný počet bodov . A nemýľte si to .. western .. nie je film iba plný kovbojov, strielačiek a pästných súbojov v saloone. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Balada o šťastném Jeremiáši, poutníku na cestě kterou si zvolil, horalu, kterému vál dobrý vítr, legenda o muži, který zapoměl na všechny strasti a nikdy nezemřel... . . . Sydneymu Pollackovi se díky minimalistickému přístupu podařilo bez zbytečných žánrových klišé navodit skvělou atmosféru filmu a netradičně tak zpodobnit fatální osudovost cest prvních osadníků na Daleký Západ... To vše umocněno úžasnými záběry na dodnes uchované ostrovy panenské přírody, jaká tehdy ještě pokrývala širé pláně a hory Ameriky. Vskutku podmanivý zážitek pro filmové labužníky napříč žánry... - - - - - (Poprvé viděno 31.7.2011 /v původním znění s č. titulky, bohužel však s ignorantským českotelevizáckým ořezem obrazu na formát 4:3/ na >antiwesternovém prostoru< , hodnocení 952., komentář zde jako pětaosmdesátý - 31.7.2011) ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Filmy s indiány nemusím. Roberta Redforda nemusím. Ale tenhle Pollackův film má zvláštní kouzlo, které mi nějakým záhadným způsobem drželo na obrazovce oči po celé dvě hodiny. Krásná, nespoutaná příroda Skalistých hor a vskutku dokonalý výkon Redfordův a naprosto profesionálně zvládnutá práce s kamerou = jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) dobrodružných filmů, co jsem kdy viděl. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Navzdory slavným jménům Pollack a Redford je tenhle film polozapomenutý klenot. Dá se to pochopit. Příběh je prostý a nikam nespěchá, moc se nemluví, žádné velkolepé scény, a když už dojde na boj a zabíjení, Pollack se vyhýbá všem obvyklým pomůckám - žádné efektní masakry, žádný načančaný heroismus, žádné zbytečné kecy. Soupeř je mrtvý dřív, než ukáže tvář. Surovost scén a celého příběhu je niterná. Lidé v divočině žijí a umírají bez vznešených gest a proslovů. --- Příběh je ze Západu, ale kvůli zmíněným vlastnostem bych ho neoznačil za western. Je to mistrovské, velmi silné umělecké dílo. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • V Itálii byl film uváděn pod názvem Rudá Vráno, můj skalp nedostaneš. (džanik)
  • Plešatý zálesák měl při společné cestě s Johnsonem (Robert Redford) na koženém obleku ozdobné pásky (od ramen k hrudi) ve světlých barvách - bílá, modrá, červená. V další scéně byly pásky celé v tmavě modré a za chvíli opět ve světlých barvách. Vše se odehrálo během jedné jízdy v horizontu zhruba dvou hodin. (bearmeedek)
  • Dvakrát zmíněný "Fort Hawley" je ve skutečnosti historické obchodní místo Fort Hall, založené roku 1834 u řeky Snake v dnešním jihovýchodním Idahu. (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno