Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina z posledních seriálů či minisérií ze stáje České televize mě znechutila natolik, že jsem je odsoudil po první či dokonce ani žádné epizodě, jen na základě extrémně negativních recenzí. V případě Boženy mnou předem zmítaly obavy dost obdobné, naštěstí neoprávněné. Oběma představitelkám nejslavnější české spisovatelky jsem nikdy nepřišel příliš na chuť, tady mě překvapila zejména Anna Kameníková, která s černými vlasy vystoupila ze stínu otravné herečky na světlo té zdařile hrající. Aňa za ní nikterak nezaostávala a jako celek se tenhle historický náhled do trpkého osudu první české feministky vyvedl velmi dobře. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když pominu šokující zjištění, že Němcová občas souložila, tak jde o další sterilní životopis z naší historie, který vzhledem k významu osobnosti bylo nutné natočit. Sázka na dvě herečky se neukázala jako moc chytrý krok. Němcovou sice sledujeme 25 let, ale podobné je to u většiny postav, které však nestárnou, takže jejich výměna nakonec působí směšně. Oceňuji snahu Němcovou sejmout z piedestalu a ukázat, že nebyla ve všech ohledech dokonalá. Skvělé jsou i dobové kostýmy a kulisy. Určitě nikoho nepřekvapí, že převtělení se do Němcové zvládla lépe Kameníková. S1: 50% ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání všech dílů musím konstatovat, že je to velmi povedené dílo. Všechny díly byly super. Jak Anna, tak Aňa nezklamaly a předvedly skvělé výkony. Příběh neměl chybu a mělo to spád a nenudilo to. Nicméně, jednu výtku bych si našla. Moc jsem nepochopila, proč "nevyrostla" i postava, kterou ztvárnila Eva Josefíková. Bylo to tam jako pěst na oko. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Film o životě Boženy Němcové mezi českými filmy chyběl. Ovšem zhlédnutí čtyř dílů tohoto životopisného dramatu bylo pro mě nejen velkým zklamáním, ale také velkým utrpením. To, že paní Němcová nepatřila mezi nejpočestnější ženy, je dostatečně všeobecně známo. Je mi však záhadou proč se autorky seriálu zaměřily právě na tuto slabou stránku jejího života a převedly ji do podoby softporna okořeněného četnými vulgarizmy. Já si myslím, že mezi diváky tohoto díla je potřeba zařadit i nemalou skupinu žáků základních a středních škol. Ano, nechť je komplikovaný a nelehký život Boženy Němcové podán pravdivě, ale pravdu lze divákům sdělit i bez naturalisticky podaných sexuálních scén a hádek plných sprostých slov nejhrubšího zrna. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (16)

  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)
  • Natáčení odstartovalo v Novém Městě nad Metují v srpnu 2019. Jinak se natáčelo v Opočně, Praze a na Slovensku. V prosinci se štáb přesunul do Žatce na Chelčického, Žižkově a Hošťálkově náměstí a do ulic Dlouhá a Josefa Hory. (SONY_)

Reklama

Reklama