Reklama

Reklama

Městečko South Park

(seriál)
  • USA South Park (více)
Trailer
USA, (1997–2023), 118 h 25 min (Minutáž: 16–48 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Trey Parker, Matt Stone, Isaac Hayes, Isaac Hayes (a.z.), Jay Leno, Tomorowo Taguči, Jenna Mattison, Elton John, Ozzy Osbourne, George Clooney (více)
(další profese)

Série(26) / Epizody(321)

South Park je americký animovaný seriál vytvořený Treyem Parkerem a Mattem Stonem pro televizní stanici Comedy Central. Seriál pro dospělé se proslavil svým drsným jazykem a neskutečným humorem, který se dotýká širokého spektra témat. Příběhy se točí kolem čtyř chlapců, Stana Marshe, Kylea Broflovského, Erica Cartmana a Kennyho McCormicka, a jejich bizarních dobrodružství ve smyšleném coloradském městě a jeho okolí. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (2 273)

  • V roce 1997 stál jeden reklamní spot v seriálu 7 500 amerických dolarů. Po několika měsících už si v Comedy Central mohli dovolit říci o 30 000 dolarů. (Ruuzha)
  • Televizní stanici Comedy Central, která seriál vysílá, mělo v Americe do roku 1997 zaplaceno 9,1 milionu domácností. Po roce 1998 díky obrovskému úspěchu South Parku se toto číslo rozrostlo na 50 milionů a v roce 2003 už to bylo 83 milionů. (Ruuzha)
  • Seriál se stal prvním televizním pořadem vysílaným každý týden, který získal označení TV-MA (pořady určené divákům starším sedmnácti let). (Ruuzha)
  • Ruská televize 2×2 na nátlak státu přestala seriál vysílat. Městečko South Park je jedním z 12 programů, které ruský parlament zakázal. Dalšími jsou například Simpsonovi (od r. 1989) a Griffinovi (od r. 1999). Podle poslanců údajně propagují násilí, krutost, pornografii a jiné nepřípustné věci, které škodí morálce dětí. (hippyman)
  • V prvních epizodách seriálu se používalo okolo 5 000 kousků papírů k animaci. Pozdější díly jsou vytvářeny v počítači. (HappySmile)
  • Marilyn Manson měl nazpívat píseň pro seriálový soundtrack "Chef Aid: The South Park Album", ale nakonec odmítl. (HappySmile)
  • Všechny hlavní postavy mají svůj reálný předobraz. Stan byl vytvořen podle Treye Parkera, Kyle podle Matta Stonea. Kenny je inspirován Parkerovým kamarádem z dětství, který nosil oranžovou mikinu s kapucí, jmenoval se Kenny a často mu nebylo vůbec rozumět. Byl také nejchudším dítětem v okolí a často o něm nebylo chvíli slyšet, a proto děti mnohdy vtipkovali: "Kde je Kenny, neumřel?", z čehož vznikl nápad, že Kenny bude v seriálu opakovaně umírat. Také Cartman má skutečnou předlohu, a to Archieho Bunkera, fiktivní postavu rasistického konzervativce ze seriálu All in the Family (od r. 1971). (Mayers)
  • Původní název seriálu měl být "Mr Hankey Show" (Show pana Hankeyho) a mělo v něm vystupovat malé vánoční hovínko. Stanice Comedy Central však přesvědčila autory, aby se raději zaměřili na čtyři kluky a městečko. (HappySmile)
  • South Park je opravdové místo. Region, kde leží, se nachází kousek za městem Denver v Coloradu a má největší počet (vzhledem k populaci) viděných UFO na světě. Proto se v některých dílech vyskytují mimozemšťané. (HappySmile)
  • Seriálu předchází krátký pětiminutový film Spirit of Christmas (1992) od Treye Parkera a Matta Stonea, ve kterém je veden divoký souboj mezi Ježíšem a Santou Clausem. Představil se zde Cartman, Stan, Kyle a Kenny. Snímek však nikdy nebyl uveden v televizi. (HappySmile)
  • Dabérka ženských postav v prvních třech sériích Mary Kay Bergman spáchala v roce 1999 sebevraždu z důvodu dlouhodobé duševní poruchy. (Philoun1)
  • Seriál u nás po odvysílání prvních řad vzbudil značný rozruch. Ten vyústil až k založení organizace "Iniciativa rodiče proti South Parku" (v čele s paní Mgr. Hanou Královou). (Bachy)
  • Postava Butterse byla založena na osobě Erica Stougha, režiséra animace. (masw)
  • Butters se narodil 11. září. (masw)
  • Buttersovo alter-ego, Profesor Chaos, bylo inspirováno komiksovým Doktorem Doomem. (masw)
  • Butters je jen přezdívka. Skutečné jméno postavy je Leopold Stotch. (masw)
  • Pan Garrison pochází z Arkansasu. (masw)

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Tvůrci South Parku uzavřeli megadohodu

Tvůrci South Parku uzavřeli megadohodu

06.08.2021

14 filmů, 5 dalších seriálových sezón a navrch k tomu ještě nová videohra. Ano, čtete správně. Tvůrci South Parku Trey Parker a Matt Stone uzavřeli novou megadohodu se společností ViacomCBS, domovem… (více)

Další peklo na Zemi

Další peklo na Zemi

23.11.2008

Televizní South Park spěje ke svému konci. Trey Parker a Matt Stone sice mají podepsané smlouvy až do roku 2011, ale už teď pomýšlejí na stylové završení úctyhodně dlouho běžícího kresleného seriálu.… (více)

Reklama

Reklama