Reklama

Reklama

Sněhurka a sedm trpaslíků

  • Československo Sněhurka a sedm trpaslíků (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Sněhurka a sedm trpaslíků je prvním celovečerním animovaným příběhem, který byl kdy natočen. Sněhurka, za kterou získalo studio Walt Disney i svého prvního Oscara, započala tradici legendární Disneyovské rodinné zábavy, která se vyznačuje osobitým kouzlem, dobrou stavbou příběhu a bezvýhradně špičkovou animací. Příběh, ve kterém se mísí pohádkové kouzlo, dechberoucí napětí a neobyčejná odvaha, začíná jak jinak u kouzelného zrcadla. Kdo je na světě nejkrásnější? Zlá královna se dozvídá, že její půvab daleko převyšuje nevlastní dcera, Sněhurka. Proto se jí chce zbavit. Na útěku před nenávistí narazí Sněhurka na chaloupku, ve které žije sedm roztomilých trpaslíků Šmudla, Prófa, Štístko, Kejchal, Stydlín, Dřímal a nabručený Rejpal. Vzájemné setkání změní osudy každého z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ze všech zpracování Sněhurky je tohle zřejmě to nejnaivněji pohádkové a dětem nejsrozumitelnější. Disney prostě věděl jak udělat radost...jenže po přečtení Sněhurky od Neila Gaimana, troufám si říct že největšího literárního mága naší doby, se už na roztomilou kreslenou holčičku, která se vzala odnikud a měla pleť bílou jako sníh a rty rudé jako krev, nedokážu dívat tak jako dřív... A ta roztomilá zvířátka mě taky pěkně štvou:) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Moje srdcovka! Viděl jsem ji poprvé v kině, když mi bylo 6 let - stejně jako Kája Saudek a stejně jako jeho mně způsobila posedlost kresleným filmem a comicsem.... Akorát že teď už comics moc nekreslím, spíše ho čtu. Natáčení Sněhurky nebylo vůbec jednoduché a Disney stál před velkým rozhodnutím. Buď film vydělá, nebo on s celým studiem zkrachují....Vznik filmu byl nesmírně náročný a napínavý, vřele doporučuji knihu: B.Jachnin-Walt Disney. Čte se jedním dechem a o Sněhurce se lze dozvědět mnoho zajímavostí. Nebyla prvním Disneyovo barevným kresleným filmem, předcházel ho snímek Flowers and Tears (1932) / o 3 roky později byl natočen první hraný barevný film - oba systémem Technicolor, který byl na počátku 40.let vylepšen. Místo původních třech barevných pásů se začal používat jeden/. Disney byl posedlý myšlenkou vytvořit postavy - Sněhurka, princ, královna, myslivec - co nejvěrohodněji, naturalisticky. K tomu použil přístroj rotoskop ( patentovaný před několika lety u Fleischerů) umožňující převedení živých herců v postavy kreslené. Hloubka obrazu byla vytvořena systémem série fólií, které se kladly na sebe nebo zavěšovaly. Natáčení s nimi bylo však velmi náročné, a tak je tímto způsobem udělána jen část filmu. Puntíčkářský Disney neponechával nic náhodě. Posílal své kreslíře a animátory do přírody, zoologické zahrady, nutil je studovat přírodovědné knihy, fotografie, dokumenty. Les, ptáci, zvířátka - vše muselo vycházet ze skutečnosti. Technika animace, tedy forma, byla přednější, než obsah. Disney tak stvořil mistrovské dílo právem oceněné 8 Oscary....tedy ve skutečnosti jedním + sedmi malými. Úspěch filmu studio zachránil. Z dnešního pohledu neškodný příběh měl ve své době řadu odpůrců kvůli strašidelným scénám. Přiznám se, že i mě tehdy proměna královny v čarodějnici vyděsila, avšak žádné hluboké trauma jsem naštěstí neutrpěl. V některých zemích nebyl film pro děti přístupný, v Anglii například byl přístupný do 16 let jen v doprovodu rodičů. Dlouho po Disneyově smrti nesměla Sněhurka do TV ani na videokazety ( oprávněně, skutečný zážitek poskytne jen plátno kina). Bohužel, diktát peněz je neúprosný a tudíž není problém film stáhnout z internetu, sehnat na kazetě nebo zakoupit bonusy nacpané DVD s originálním digitálně vyčištěným filmem. Nejkrásnější kreslený film všech dob - to je Sněhurka a sedm trpaslíků! ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Stále krásná záležitost, která zřejmě nikdy nepřestane být kouzelná. V tomhle byl Walt Disney opravdu geniální.Obzvlášť ta smršť nápaditých gagů musela být ve své době něco neskutečného. Mimochodem teprve když si člověk pustí verzi s českým dabingem, může zalitovat, že princ nedostal více prostoru - jeho písně totiž nazpíval fenomenální Karel Hála. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Sněhurka od Disneyho je prostě dokonalost sama. A dětem stejně jako dospělým bude fuk, že je stará skoro sedmdesát let... Podobně jako u Dumba je animace velice krásná a má to, co většině dnešních animáků chybí... tedy kouzelný pohádkový příběh a něco, co se dá nazvat duší... Jednoduše řečeno, nejsou tyhle rané disneyovky tak chladné a vypočitavé, jako většina dnešních, technicky dokonalých kreslených filmů. Pokud k tomu navíc přičteme fakt, že je to úplně první animovaný celovečerák, který vyšel z hollywoodských studií, pak je bezpředmětné hodnotit toto průkopnické dílo níž než pěti hvězdičkami... ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslavnějších Walt Disney filmových klasik s nadstandardní animací a i teď v roce 2022 jsem žasl nad její plynulostí. Co bych možná vytkl bylo na můj vkus až přespříliš zpěvu zejména v první polovině filmu. Scéna se zlou ježibabou je ovšem chuťovka, která musela nejedno malé dítě strachem budit ze spaní. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (99)

  • Film vydělal v přepočtu na dnešní dobu 3 miliardy korun. (M.B)
  • V slovenskom znení sú mená trpaslíkov Vedko, Dudroš, Šťastko, Spachtoš, Hapči, Plaško a Kýblik. (Patrik200s)
  • Hlasy Dřímala a Rejpala namluvila stejná osoba, a to Pinto Colvig. Později namluvil u studia Disney psa Goofyho. (StevenW.)

Související novinky

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Co nabídne služba Disney+?

Co nabídne služba Disney+?

09.11.2019

Už za pár dní (přesněji 12. listopadu) se ve Spojených státech, Kanadě a Nizozemí spustí nová streamovací služba Disney+. O týden později se pak dočká ještě startu v Austrálii a na Novém Zélandu.… (více)

Hraná Sněhurka našla režiséra

Hraná Sněhurka našla režiséra

30.05.2019

Režisér Marc Webb se navždy zapsal do paměti fanoušků originálních romantik jako tvůrce 500 dní se Summer. Jeho dva spidermanovské pokusy s Andrew Garfieldem a Emmou Stone v hl. rolích už ale takový… (více)

Reklama

Reklama