Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za vědcem, doktorem Grantem přiletí milionář John Hammond. Řekne jemu a jeho kolegyni, vědkyni Ellie, že má pronajatý ostrov, kde má biologickou rezidenci, kam by mohli jezdit lidé. Ellie a Grant hledají vykopávky koster dinosaurů, jsou to paleontologové. Hammond potřebuje, aby mu někdo udělal posudek. Chce proto po Ellie a Grantovi, aby schválili, že jeho Jurský park je v pořádku. Hammond by jim za to podporoval jejich vykopávky po dobu tří let. Ellie a Grant nejdříve nechtějí, ale nakonec souhlasí. Neznámý muž mezitím přijde za Dennisem, zaměstnancem Hammonda. Nabídne mu mnoho peníz, pokud mu přinese embrya dinosaurů, ale Hammond se to nesmí nikdy dozvědět. Ellie a Grant s kolegou Ianem, Hammondem a dalšími společníky doletí tryskáčem na ostrov. Když projíždí Jurským parkem, Grant ani Ellie nevěří vlastním očím. Jsou tam živí dinosauři. Lidí se nebojí a žijí ve stádech volně v přírodě v parku. Hammond jim pak všem ukáže, že mají i muzeum. Díky videa jim ukáže, že dinosaury rozmnožili. Vzali komáry, kteří byli zatvrdnutí v pryskyřici z přírody před mnoha lety a zkoumali jejich krev. Někteří v sobě měli krev dinosaurů, jelikož jí vysáli. Vědcům se pak podařilo z D.NA. vytvořit dinosaury, jelikož k tomu použili i žabí D.N.A. Následně pak dinosaury rozmnožili. Vědci pak Grantovi oznámí, že volně se dinosauři nerozmnožují, jelikož mají jen samice a řídí jejich chromozomy. Jsou nebezpeční, ale v parku jsou udělaná opatření a mají elektrický plot. Kolegové Granta však budování parku neschvalují. I samotnému Grantovi dochází, že spojování lidí a dinosaurů může být nebezpečné. Hammonda pak přijedou navštívit vnoučata, děti Tim a Lex. Hammondovi je oznámeno, že se blíží bouře. Grant se svým týmem a s vnoučaty mezitím odjede na vyhlídkovou jízdu. Všichni jedou auty, které nemusí nikdo řídit, řídí je počítač. Tým pak řekne Hammondovi, že mají v parku spoustu problémů. Dennis by je měl vyřešit, ale nechce se mu. Pořád Hammondovi říká, že dostává málo peněz. Auto dojede k výběhu s tyranosaurem, ale on se neukáže. Dají mu tam i kozu, kdyby ji chtěl sežrat, ale nepomůže to. Grant následně z auta vyskočí a rozhodne se jít po svých. Ellie vystoupí taky a jdou i vnoučata. Po cestě potkají dinosaura, který leží, je nemocný. Ellie zjistí, že se otrávil, ale musí zjistit přesně čím. Najednou začne bouře, ale Ellie chce dál zkoumat otráveného dinosaura. Zůstane tedy na místě a ostatní jedou pryč. Dennis mezitím Hammondovi a jeho týmu řekne, že vylepšil telefonní síť, takže je možné, že na chvilku vypadne systém. On ho přitom záměrně vypl a jde si pro embrya dinosaurů, ale ostatním řekl, že jde do automatu. Potřebuje se dostat přes elektrickou bránu, ale nesmí se to nikdo dozvědět. Dennis ukradl několik embryí, ale kvůli vypnutému systému se zastavilo auto a přestávají fungovat elektrické ploty. Nefungují ani telefony, takže se s ostatními nemá Grant jak spojit. Dennis mezitím dojde k bráně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 347)

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Keď som mal 8 rokov, všetky deti sa bavili o Jurskom parku, všade som videl plagáty, reklamy a podobne o tomto fenoméne. A to bol možno dôvod prečo so nezostal po tom chladný. Chcel som to vidieť, tak ako všetky deti to videli, ale nemal som bohužiaľ tú možnosť. Tak som zbieral aspoň nálepky do môjho albumu. Určite si to moji rovesníci pamätajú, ako každý chcel mať zaplnený album dinosauríkmi , chcel mať tričko s logom jurského parku po prípade iné suveníry. Tak som zbieral aspoň to a potichu som závidel každému kto sa mal možnosť pochváliť slovami " VIDEL SOM JURSKY PARK" a neznášal som tie decká ktoré sa ma spýtali že či som to videl ja :)) . Týmto som chcel len priblížiť, akú hodnotu má tento film pre mňa aj napriek tomu že som to nevidel :)). Nebudem však na základe týchto mojich osobných prvkov hodnotiť. Nakoniec sa mi podarilo k filmu dostať o 17 rokov neskôr a nemohol som sa dočkať na rekapituláciu mojich spomienok. Moje memoáre boli opäť v kurze a spomenul som si na to nadšenie ohľadom tohto fenoménu. takže k filmu. Film by som hodnotil na dva krát. Najprv za prvú polovicu, ktorá u mňa vzbudila úžas zo vším všudy. 5 hviezdičiek. Ale druhá polovica by ma určite zaujala už v spomínanom veku, ale vzhľadom k tomu že to pozerám s odstupom dákeho času musím skonštatovať, že s tých " tesnotiek" som už naozaj vyrástol. Teatrálne prvky mi už spadli do stereotypu a zdajú sa mi byť už viac konvenčné ako zaujímavé, doslova by som povedal až trápne :) Ak to zhrniem, je to pre mňa ako taký AVATAR so začiatku 90. rokov. ( kto nevie môže si prečítať môj koment ku avataru :))) ) Ale sklamanie na mňa neprišlo, lebo je mi jasné, že keby som to videl ako malé decko, na moje hodnotenie by to malo iný vplyv. V mojom prípade tá nostalgia so samotného filmu ( ale nie s vecí , ktoré okolo seba film v tých rokoch niesol) absentuje a môžem hodnotiť objektívne :)) (17.10.2010) ()

zombkiler 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejúžasnějších scifi filmů devadesátých let, symbol mého dětství.Tento film opět není o hereckých výkonech ale co už počítačova technika dokázala vytvořit v roce 1993.Tady u tohoto filmu nejvíc miluju honičku jeepa a Tyranosaura.Film můžu vidět po několikáty a stejně mě pořád bude bavit. :---) ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu neskutečné efekty, které ještě dnes vypadají naprosto aktuálně (2014). Byli jsme v první třídě a málem jsme u toho umřeli, jak dobré to bylo. A dobré je to pořád. Jurský park nemá slabiny a čím je starší, tím víc mám pocit, že je to jeden z filmů, kterým přibude přívlastek "klasika". Opravdu nadčasové efekty. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Jako dítko jsem film nevydržel a šel se rozdejchat do vedlejšího pokoje. Jedním slovem: BrilantněÚžasnoFamózní ! Viděno tehdy na VHS. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Spielbergovská bomba! Fantasticky namíchaný mix dobrodružství, výtečné popkornové akce a sympatických hlavních hrdinů. Jsem rád, že, nějaký ten milník filmové historie jsem si prožil na vlastní kůži. Přeci jen, tomu zážitku "poprvé" se málo co vyrovná. Komerční úspěch je proto naprosto pochopitelný a nutno podotknout, že naprosto zasloužený. Kamera je zde famózní, stejně tak vizuální efekty. Pro mě je tohle jedna z mých srdcovek a filmů, na které se vždycky rád podívám. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dobře, svižně a zábavně natočený film. Neskutečné efekty! Spielberg je naprostá špička mezi scifi. 80% ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Tento film sa pár krát ukázal medzi mojou top desiatkou a pár krát bol z nejakého dôvodu nahradený niečím iným. Do multiplexov však prišla obnovená premiéra v 3D (ktorú som mimochodom navštívil 3x) a tá ma utvrdila, že do mojej top 10 rozhodne a definitívne patrí. Ten film má totiž všetko! Napätie, charizmatické herectvo (v tej dobe neznáme), veľkolepú výpravu, dokonalú (ale faktže dokonalú) hudbu + (a čo je tiež veľmi podstatné!) hlbší filozofický základ... A tento guláš perfektných nápadov mi zadelilo facku rovnakou intenzitou ako keď som ho prvý krát videl v kine (ako 7ročný)... Matne si spomínam, že vtedy sa hejtilo, že film jeiba o trikoch - na tú dobu nevídaných a to je obrovský nezmysel! Možno triky v tom 93´ zatienili skutočný potenciál diela, ale ten potenciál sa vracia a hádže nám to pekne do xichtu! Jurský park poznám naspamäť a napriek tomu (nie, nemyslím si, že vďaka tomu) ho nemôžem vnímať inak ako 100%nú filmarčinu so všetkým, čo k nej patrí... nechcel by som žiť vo svete, v ktorom nie je jurský park... nechcem žiť v pekle... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z doby, kdy Hollywood byl ještě tím, čím by měl být- továrnou na sny. Převratný obraz, který funguje i dnes a navíc vcelku slušná zápletka. Laura Dern stále mladá. 80% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Před nějakejma rokama to byl docela průlom v digitální animaci a už tenkrát jsem to považoval za doménu tohoto filmu. Ale taky jsem dokázal prokouknout Spielberga a ty jeho rodinné zhovadilosti, kterejma film posral. Řev a připosrany děcka v každym druhym záběru, řev Laury Dern (která u toho vypadá fakt blbě), klasické Spielbergovo zlehčování situací (takovy ty záběry, kdy to má být komické, ale není - právník za záchodě, tlusťoch programátor), z literárních postav jsou spíš karikatury postaviček, blbost některejch scén je nepopsatelná... ale hlavní je, že to je koukatelná rodinná podívaná. Takže všechno těsně, ale bez smrti, bez krve, s dobrým koncem. No ale jednoznačně nejhorší jsou tam ti haranti. Ti jsou na ranu už jenom od pohledu a teď si k tomu ještě připočtěte tu jejich blbost, trapny poznámky a ksichty. No bylo mi jasny, že ti přežijou, i když by neměli. Jo a bacha, umijou pracovat s Unixem. Je to trapné pošlapání původní předlohy, která je mnohem krvavější, napínavější a rozhodně neposraná Hollywoodem. Proto čumim, že scénář si k tomu napsal sám Michael Crichton. S postupem doby už ani ta animace není kdovíjak skvělá, ale pořád je lepší, než v jakémkoliv filmu, kde hraje třeba Casper Van Dien. Prostě a jednoduše - na tomhle filmu jsou dobří jenom ti dinosauři. Všechno ostatní je strašná strašná slupka vod banána... Ale dobře, za původní nápad a ty dinousaury dám hvězdy 2, i když kvůli Spielbergovi mám chuť dát míň... ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem obdivoval krásné rodinné dobrodružství s dinosaury, který jsem si musel pouštět na VHS každou chvíli. Dnes to vnímám jako strhující sci-fi thriller plný napětí a i pár hororových momentů, z raptorů mi i teď běhá mráz po zádech. Na tu dobu úchvatná CGI a robotičtí dinosauři jsou taky skvěle udělaní. Jeden z těch filmů, co definují moji lásku k filmům. Toť Spielberg a jeho skvostné dílo. ()

Columbus 

všechny recenze uživatele

V dobe sveho vzniku jsme vsichni padali na huby ze skvelych triku a zapomeli, jak je ridky scenar. Nebudu ho hodnotit jako dnes, ale jako tehdy. Ale jen vyjimecne Stevene! ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Klasika môjho detstva. Vtedy bol okolo filmu nenormálny poprask - s kamarátmi sme zbierali všetky možné gumové dinosaury, samolepkové albumy s nimi a všetko s logom Jurský park. Navyše som bol vtedy presvedčený, že sa chcem stať archeológom. To ma už prešlo. :-) Jurský park je pre mňa ďalej tým filmom, ktorý ma prinútil sa o filmy zaoberať viac. Za to mu, aj Spielbergovi, patrí vrelá vďaka. Tých päť hviezdičiek dávam pre jeho nezmazatľné miesto ako v histórii filmu (efekty sú perfektné aj dnes), tak predovšetkým v mojom srdci. . :-) ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

Třeba si mě ukamenujte, ale když se řekne S. Spielberg, tak se mi jako první film vybaví vždy Jurský park. Zájem o dinosaury jsem jevil ještě před vznikem JP, takže mé nadšení z tohoto filmu v dětství bylo ještě několika násobně umocněno. To bylo před 15-ti lety. Nicméně ani po takové řádce let u mne film neztrácí body. Za zmínku stojí jistě výborné efekty, které se rozhodně neztratí ani dnes ( je mi to až líto, že se v posledních letech upouští od kombinace reálných modelů a CGI animace ve prospěch CGI. Ta je mnohdy značně nevyrovnaná:-( A říkejte si co chcete, ale ti dinosauři v JP vypadají 100% reálně (snad až na 2-3 scény), což rozhodně nemůžu říct o dnešních tolik opěvovaných efektech (např. LOTR), kdy tomu nevěřím, prostě vím, že je to udělané v compu. Což pak hodně ubírá na prožitku z filmu). Dále musím vyzdvihnout Johna Williamse a jeho hudbu. Trochu (hodně) nechápu její totální ignoraci na Oscarech. Williams sice ten rok získal Oscara za Schindlerův seznam, ale...hudba z JP je prostě jedna z nejlepších, co kdy vůbec byla pro film zkomponována. Jinak herci hrají velmi slušně (i když, pravda, ty děcka jsou sem tam celkem otravná) a režii nemám co vytknout. Tak dobře a napínavě natočené (nejen) akční scény se moc často nevidí (u scény s raptory v kuchyni mě ještě dnes pořádně zamrazí). A ten zde tolik kritizovaný scénář? Ano knihu jsem četl několikrát, je výborná a...je jiná. A tentokrát mi to ani nevadí. A to bývám k filmovým adaptacím knih velmi kritický:-) Zkrátka scénář sice není na Oscara ( i když...co se v poslední době akademici nominují mě trochu vyvádí z mého přesvědčení:-) viz. např. Wall-E), ale pro potřeby daného filmu je naprosto dostačující. Nevím, co by jste ještě více chtěli. A tak jediné co mi vždy na JP vadilo, byl konec filmu ve stylu deus ex machina. Ale konce byly a zřejmě i budou vždy Spielbergovou slabou stránkou. Nicméně i tak jsem rád, že je konec odlišný od knihy, který byl celkem WTF! a docela mě vytočil. ()

matezzz 

všechny recenze uživatele

Velmi zručně natočený thriller, ve své době parádní triky, na které se dá koukat i dnes... prostě klasika. ()

ing.Frosty 

všechny recenze uživatele

Po nedávném přečtení knihy film v mých očích poněkud klesl. Je tak neskutečně okleštěný, že sem jen kroutil hlavou. Kniha je nejen daleko komplexnější, ale i temnější, drsnější a akčnější. Navíc i co se týče děje, tak film se ho drží asi tak z 20 %. Dokonce i umírání postav je odlišné SPOILER: Postavy, které ve filmu zemřou (Gennaro, Muldon) knihu přežijou, zatímco přeživší (Malcolm, Hammond, Wu, který má navíc ve filmu asi 3 věty) zemřou. Některé jsou úplně vynechané. Dokonce jsou zde zaměněny některé druhy dinosaurů. KONEC SPOILERU Vřele doporučuji přečíst. Stejně ale dávám 5*, protože si pořád pamatuju, jak jsme na to jako 5letí cvrčkové koukali ve školce a byli z toho celý paf :-). Navíc technická stránka je ohromující i dnes. Dinosauři z King Konga 2005 jsou vedle Jurskýho parku vyloženě k smíchu. ()

FilMiki 

všechny recenze uživatele

Bylo mi sladkych usmudlanych 14let a sedela sem v kine prikovana... od ty doby nevidela, takze hodnoceni ponecham, bo by hodne hvezdicek nejpis ubylo ;) ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé Spielbergovo dílo bude, zřejmě už navždy nejlepším snímkem o pravěkých ještěrech. Samotná monstra totiž z "reálnosti" neztrácejí nic ani po téměř dvaceti letech. Ve své době průlomová technologie CGI učinila z filmu kasovní trhák, a do kina dostala i diváky, kteří jinak o film nejeví zájem. Jeden z všeobecně nejoblíbenějších snímků patří i u mě, už léta k té vůbec nejčastější volbě, která ani opakovaně, i díky své vyjímečné výpravě zkrátka neomrzí. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s výbornou hudbou, výborně "zkonstrovanými" dinosaury a ucházející zápletkou. Ale hlavně za ty dinosaury dávám 80%. ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Reklama

Reklama