Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem Tom Cruise filmově dospěl , velký díky patří také Oliveru Stoneovi.Neubráním se pocitu, že tomuto přerodu z ideového kluka v antiválečného ochrnutého člověka rozumí nejlépe američané. My si můžeme odnést jen ten druhý smysl tohoto filmu a to je náhled na smysl války ve Vietnamu a to si taky odnáším. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Četa s Apokalypsou ukázaly peklo samotné války, Lovec jelenů přinesl nezapomenutelnou bolest návratu válkou semletých jedinců... Narozen 4. července se soustředí na ztrátu ideálů, vtloukaných spolu s nekonečným vlastenectvím do hlav mladé generace a následně zabíjených tvrdou realitou válečné mašinérie. Nijak zvlášť objevné, nijak zvlášť kontroverzní, přesto jsem přerod Kovicova vlastenectví bez námitek spolkl. Snad i díky skvělému výkonu Toma Cruise, díky němuž jsou zejména domácí hysterická etuda a duel v mexické pustině pamětihodnými momenty. 9/10 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Bezmocnost jedince a pocity viny aneb Oliver Stone přesouvá „frontu“ do Spojených států. Trojnásobný držitel Oscara (právě za Narozen 4. července, Četu a za scénář k vězeňskému dramatu Půlnoční expres) se pustil do svého dalšího, klíčového a léta odkládaného projektu – portrétu naivního mladíka a zapřisáhlého vlastence, který se s nadšením něco pro svou zemi udělat dychtivě přihlásil do války ve Vietnamu (stejně jako samotný režisér, který patnáct měsíců služby ve Vietnamu strávil), aby nakonec, paralyzovaný od prsou dolů a hluboce rozčarovaný postoji ve Státech, čelil změnám ve své domovině. Trvalo to, ale nakonec vystřízlivěl z naprosté nenávisti i sebelítosti a stal se předním protiválečným aktivistou. Stone (stejně jako u předešlé Čety) dokresluje a dotváří pohled tápajících Američanů na vietnamský konflikt, neuhýbá pohledy do stran a natáčí v mých očích nejemocionálnější a nejucelenější drama z pomyslné trilogie. Jen ta délka! Tom Cruise zde zažívá jeden ze svých hereckých vrcholů, dokonale si osvojil tíhu kolečkového křesla a je velmi nepravděpodobné, že byste seznámení s jeho Ronem Kovicem litovali. Kameraman Robert Richardson a Spielbergův dvorní komponista John Williams opět nezklamali, ba naopak. 80% ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou snímku je, že tvůrci přesně nevěděli, na co se chtějí soustředit. Počáteční mladická nerozvážnost a nadšené hopsnutí do války by mohlo naznačovat, že se dočkáme nějaké velké bitvy. Stone nám však naservíruje jen několik málo záběrů z Vietnamu a obratným střihem se dostaneme do nemocnice. Jenže pokud nemáte základ pro pochopení a soucítění s hrdinou, co ve válce prožil, ve zbytku filmu to nelze dohnat. Takže ty části, které mají tlačit na city, se pak snaží vynahradit (mnohdy úspěšně) Williamsova hudba. Zde prostě ta „ztracená generace“ (a kontrast mezi prvotní rozjařeností a následným prozřením a skepsí z války, politiky, postoje občanů k veteránům) není tak dobře vykreslená jako v Lovci jelenů. Stone se též neubránil stát mimo děj a svůj film pojal spíše jako protiválečnou agitku. Zaujaly mě ty známé výkřiky (zfanatizovaných) jedinců do davu o tom, jak je válka špatná. To, co se zde bere naprosto vážně, perfektně vystihuje Forrest Gump, a o to víc je snímek úsměvný. Ale to je tak vše, co se dá 4. červenci vytknout. Má to atmosféru, kvalitní kameru a hlavně toho geniálního Cruise!! ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Toma Cruise nemám ráda, ale tady je ještě mladý a tak mi nevadil. Ale i přesto, že zahrál svou roli opravdu skvěle, tak mě ničím nedojal a vůbec sem s nim necítila. Děj byl zbytečně natahovaný a proto mě to místama nudilo. Ale myšlenka je dobrá, jen mi někdy přišlo, to nadávání a stěžování už otravný a jiný záběry zas tak psychopatický, že mi to lezlo na nervy. Ale za celkovej dojem budu ještě hodná. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Poprvé se setkal Tom Cruise se skutečným Ronem Kovicem u Kovica doma. Kovic byl Cruisem ohromen. (Monco)
  • Původně měl Rona Kovice hrát Al Pacino a režírovat William Friedkin. Kvůli finančním problémům byl však film odložen a o deset let později se k němu dostal Oliver Stone. (HellFire)
  • Film měl být původně natočen v roce 1978. Čtyři dny před začátkem natáčení to producenti stopli. Tehdy měl opravdu natáčet Oliver Stone. Ron Kovic byl zklamaný, že se film nebude točit. V roce 1988 zavolal Oliver Stone Ronu Kovicovi a řekl mu, že tento film nakonec natočí. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama