Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všech 6 zbojnických historek se vyznačuje především bezchybným hereckým obsazením, jak zbojníků, tak všech ostatních zůčastněných. Historky jsou občas i humorné a prostředím zapadají perfektně do doby, ve které se odehrávají. Ta atmosféra se podařila perfektně navodit. No a zbojníci zahrané výbornými herci zapadli úplně přesně - Jiří bartoška (Jožo Šobri), Ivan Vyskočil (Jan Jiří Grassel), Radoslav Brzobohatý (Václav Babinský), Pavel Zedníček (Róža Šándor), Miroslav Vladyka (Schinderhannes), Vladimír Dlouhý (Trestanec Salvador). A jako bonus Miloš Kopecký, který nás povídkami provází a dokresluje začátek a konec životů jednotlivých zbojníků. Převeliká škoda, že se nenatočilo více dílů, náš kraj měl mnoho podobných loupežnických dobrodruhů. ()

hostivít 

všechny recenze uživatele

Relativně zdařilý projekt čs. televize ukazující osudy některých "zbojníků". Šest dílů je myslím tak akorát, přičemž i tak je možné pozorovat nevyrovnanou kvalitu. První díl - Babinský - sice není moc dramatický, ale naprosto tu kraluje hereckým výkonem Brzobohatý. Šobri Jožka je asi nejzdařenější díl se skvělým duem Heřmánek-Bartoška. Následující dva díly - Grasel a Schinderhannes - patří spíše k těm slabším, nicméně Róža Šándor s přesvědčivým Zedníčkem opět vrátí do cyklu kvalitu. Poslední díl je asi nejvtipnější, navíc zde skvěle hraje nedoceněný herec Křiváček. Celkově dávám 4 hvězdy, zásluhu na tom má i průvodce M.Kopecký. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

No, vlastně je to docela nuda. Ale obří výprava, plejáda geniálních hereckých velejmen, zajímavé osudy sledovaných zbojníků, jedinečný pohled do zajímavých milníků evropské historie a neodolatelný Miloš Kopecký jako přidaná hodnota v roli průvodce celým seriálem mi tak nějak nedovolí jít níž. Protože ten seriál je opravdu kvalitní. Rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás kdy vzniklo vůbec a obstojí i v předrevoluční konkurenci. Tak dobré jako Dobrodružství kriminalistiky sice není, což je věčná škoda, ale z faktického hlediska mu nelze nic vytknout. 75 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na seriál velmi výpravná záležitost. Jelikož mne dobové záležitosti baví a něco více jsem četl i zločinech a hrdelních trestech, historky mi sedly. Nejen že se snaží o věrné znázornění doby, ale i hrdinové (dají-li se tak všichni ti Grázelové nazvat :-) vycházejí ze skutečných postav i když si tam asi pan Melíšek lecos doplnil dle své libosti. Kopecký jako průvodce také nemá chybu. Za mne je to za 4 oprátky! * * * * ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nikola Šuhaj, Jánošík, Robin Hood, Cartouche, Fanfán Tulipán, Babinský - zbojnické legendy, se kterými se setkáváme u všech evropských národů. Většinou měli jedno společné - bohatým brali a chudým dávali.O jejich životě byly psány básně, romány, natočeny baladické příběhy, napsány divadelní hry a zpravidla tyto tradované historky a legendy přibarvily a zušlechtily zločince natolik, že vzbuzoval lítost i obdiv.Jejich romantické příběhy se příjemně poslouchají a povětšinou v nich dobro vítězí nad zlem.Seriál Slavné historky zbojnické představuje šest z nejslavnějších neblaze proslulých zbojníků, gaunerů a podvodníků kteří se postupně objeví ve všech šesti dílech tohoto seriálu.Jsou to a každý díl a název jednotlivého dílu v sobě nese jedno z následujících jmen:Šobri Jožka,Róža Šandor,Jan Jiří Grasel,Václav Babínský,Hans Schinderhannes a trestanec Salvador-Jean Ferey. Jsou to příběhy mužů, kteří žili na různých místech, měli rozdílné cíle i prostředky. Všichni ale skončili stejně. Stali se však slavnými postavami z dějin zločinu.Dnes jsem viděl první díl tohoto legendárního seriálu, a chtěl jsem dát původně za tři ale za krásné exteriéry tuším že to bylo v Praze a to někde v Šáreckém údolí, a za přesvědčivý výkon pana Brzobohatého dávám na konec za 4* a to je teprve začátek. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Schinderhannesa (Miroslav Vladyka) počas celého dielu oslovujú len "Jeníku". V skutočnosti sa volal celým menom Johannes Bückler. (Jello Biafra)
  • Natáčelo se v Praze, zámku Slatiňany, Valečově, Šareckém údolí. (M.B)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama