Reklama

Reklama

Československo, (1978–1979), 13 h 21 min (Minutáž: 73–91 min)

Kamera:

Josef Hanuš

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, František Němec, Miloš Willig, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Pavla Maršálková, Emil Horváth ml., Elo Romančík, Eva Sitteová, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(10)

Zajímavosti (68)

Třicet případů majora Zemana (1974) (seriál)

Třicet případů majora Zemana (1974) (seriál)

  • V 29. díle Mimikry (1979) zazní věta: ,,A kdyby došla nějaká hláška, tak biblický songy jsme nezpívali.'' Tuto větu dodnes používá česká skupina Tři Sestry při ukončení každého koncertu. (frolish01)

Třicet případů majora Zemana (1974) (seriál)

  • Většina epizod byla natočena na motivy skutečných případů. Například děj epizody s názvem Studna (1978) byl ale z politických důvodů pozměněn. Ve skutečnosti se rodina jmenovala Jelínkovi a žila ve vesnici Vonoklasy. Mladý Jelínek, ve filmu Brůna, byl vynikající fyzik, který pracoval několik let v tajném vojenském ústavu v Techotíně. Pracoval také 3 roky v Moskvě. Ve skutečnosti v případu nešlo o peníze, ale o pozemek, na kterém si postavili Jelínkovi dům. O pozemek měli zájem současně také sousedé, kteří je nenáviděli a fyzicky napadali. Ve skutečnosti měl mladý Jelínek v dětství dětskou obrnu a nemohl chodit. Jelínkovi se o něj řádně starali. Starší Jelínek už psychicky nemohl vydržet neustálé napadání, a tak se rozhodl odejít ze světa i se svou rodinou. Případ se stal v únoru 1969 v obci Vonoklasy. Jelínek tehdy vylézal ze studny přibližně hodinu a poté se plazil 2 km do vedlejší vesnice Černošice pro pomoc. (Panfilmex)

Třicet případů majora Zemana - Klauni (1978) (epizoda) (S03E04)

  • Roli básníka Daneše v této epizodě, kterou hrál Petr Štěpánek dostal nabídkou od režiséra Sequense Petr Čepek. Protože se ale jednalo o karikaturu aktivisty z let 1968, se kterou Čepek nesouhlasil, roli odmítl. Vyhradil si ale, že to chce Sequensovi vysvětlit osobně, což mu bylo umožněno. Čepek potom vyprávěl, že to by zajímavý inspirativní rozhovor a že mu Sequens řekl, že chápe proč roli odmítá a že u něj má dál dveře otevřené. Jenže právě od této chvíle přestaly chodit Čepkovi jakékoliv nabídky k filmové práci z Barrandova. (sator)

Třicet případů majora Zemana - Studna (1978) (epizoda) (S03E06)

  • Český divák měl možnost v televizi vidět jen sestříhanou verzi tohoto dílu, která je ochuzena o ty nejdrastičtější scény. Nesestříhaná verze byla prodána pouze do Japonska, kde se jim moc líbila. (raininface)

Reklama

Reklama