Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Zajímavosti (153)

  • Dr. Králová (Jana Štěpánková) oslovuje kolegu Dr. Řehoře (František Němec) jménem Gregory. Nejedná se o jeho křestní jméno, ale o latinskou variantu jména Řehoř. Gregor je původem z řečtiny a znamená bdělý. (sator)
  • V seriálu se ještě používají skleněné injekční stříkačky a jen výjimečně se objeví plastová. První plastová injekční stříkačka na jedno použití na světě byla vyvinuta společností Roehr Products v roce 1955. Stříkačka monoject se prodávala za 5 centů, ale lékaři si stále mysleli, že je levnější sterilizovat a znovu používat skleněné injekční stříkačky. Teprve po jejich vylepšení, která odstranila některé nedostatky, o ně začali mít lékaři zájem. Do tehdejšího Československa však dorazili o mnoho let později. (sator)
  • Na dveřích oddělení lze vidět ještě nápisy „Orthopedie“, později se slovo počeštilo a nahradilo nově „Ortopedie“. Původ slova pochází z řeckých slov „orthos“, což znamená „správný“ nebo „rovný“, a „paidion“, což znamená „dítě“, a to proto, že ortopedie byla poprvé praktikována jako způsob léčby dětských deformit páteře. Moderní ortopedie se samozřejmě rozrostla a zahrnuje rozmanitou škálu léčebných postupů pro všechny věkové skupiny. Ve světě se používají pro tento obor slova Orthopaedic a Orthopedic. (sator)
  • Seriál začal natáčením epizody Setkání (1977), posledního obrazu. Jedná se o scénu, kdy doktorka Čeňková (Eliška Balzerová) děkuje primáři Sovovi (Karel Höger). Bylo to ještě před smrtí tohoto herce. (sator)
  • V rozhlasovém pořadu „Tobogan“ Aleš Cibulka zmínil, že na něj seriál Nemocnice na kraji města tak zapůsobil, že si nepřál od Ježíška žádné hry, ale umělý kyčelní kloub, protože pod dojmem Nemocnice na kraji města dospěl k názoru, že není nic lepšího být nemůže. (TomasSlach)
  • Prvních 13 dílů bylo prodáno do spřátelené NDR, ale protože seriál sledovali i obyvatelé západního Německa a byli jím nadšeni, seriál koupila televize ARD s východoněmeckým dabingem a ozvučením. Navíc ARD poskytla peníze pro natáčení dílů druhé série, z prostředků Československá televize nakoupila techniku k barevnému vysílání do svých studií. (sator)
  • Když se Československá televize rozhodla prodat vysílací práva na uvedení tohoto seriálu do Německé demokratické republiky, učinila tak bez původní hudby Jana Klusáka. Ten se domnívá, že v tom měl „prsty“ režisér Jaroslav Dudek, případně producent seriálu Ivo Mathe. „Naštvalo to i Svaz autorský a museli mi to zaplatit, protože to bylo protizákonné,“ vzpomíná Jan Klusák v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. (HonzaBez)
  • I když se hudba z tohoto seriálu stala nakonec velmi populární, její autor Jan Klusák na spolupráci s režisérem Jaroslavem Dudkem na tomto seriálu moc rád nevzpomíná. Jak se vyjádřil v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál (2018) u příležitosti 40 let od vysílání tohoto seriálu, po jejím dokončení mu režisér Dudek dost nadával. Doslova se prý měl vyjádřit, že ta hudba je „příšerná“, že mu to Jan Klusák „zkazil“ a že „v té hudbě jako by si ti lidi něco jiného mysleli, než co říkají“. Dokonce Dudek tři dny před „míchačkami“ volal skladatele Svatopluka Havelku, zda by mu k seriálu složil hudbu. To byla jedna z mých nejhorších spolupráci s panem režisérem Dudkem, proto na to tak nerad vzpomínám a když se mě někde ptají na Nemocnici na kraji města, tak se většinou tvářím kysele,“ uvedl v tomto rozhovoru Klusák. (HonzaBez)
  • Vzhledem k úmrtí Karla Högera musely být všechny scény s ním přetočeny novým představitelem primáře Sovy Ladislavem Chudíkem. Jedna scéna s Högerem však v seriálu zůstala. Na konci epizody Setkání (1977) odjíždí primář Sova svým Moskvičem zpět do Týniště, přičemž jedoucí auto zabírá kamera zvenčí zezadu, takže není vidět, kdo řídí a že tím řidičem je právě Karel Höger. Byla to jedna z mála scén, kterou ještě Höger stihl natočit a režisér Jaroslav Dudek ji tam z piety k herci nechal. (cundak)
  • Herečka Jana Štěpánková se ještě dlouhá léta po skončení natáčení přátelila s anestezioložkou Danou Královou, která byla předlohou pro její seriálovou postavu. (raininface)
  • Neodmyslitelný hobojový part ve znělce nahrál pan Jan Adamus. (Brtniik)
  • V USA pouštěli seriál na ambasádě lidem, kteří jeli do tehdejšího Československa pracovat. (M.B)
  • Podle slov tvůrců byl seriál úspěšně promítán ve všech tehdy spřátelených zemích kromě Sovětského svazu. Odůvodněno to prý bylo tím, že by v SSSR nikdo neuvěřil, že existuje taková nemocnice. (sator)
  • Seriál se začal natáčet v roce 1976, částečně v interiérech mostecké nemocnice. Když však herec Karel Höger v roli primáře Sovy po půl roce natáčení zemřel a na jeho místo byl vybrán slovenský herec Ladislav Chudík, scény se již nepřetáčely na původním místě, ale ve studiích na Barrandově, protože natáčení v mostecké nemocnici velmi zatěžovalo její chod. V seriálu nakonec zůstaly jako připomínky prvního natáčení pouze automobily s mosteckou SPZ. (sator)
  • Jaromír Hanzlík zde hraje řidiče sanitky, který se se snaží odejít od záchranné služby a nastoupit na lékařskou fakultu, aby se mohl stát doktorem, a poté nastoupit do nemocnice. Zde pronese větu: "Hold se budeš smířit s tím, že tvůj synáček bude nadosmrti šlapat pedály u sanitky." V seriálu Sanitka (od r. 1984) udělá pravý opak. Odejde z nemocnice, aby mohl nastoupit k záchranné službě. (San Miguel)
  • Vůz, se kterým v seriálu jezdil Dr. Blažej (Josef Abrahám), byla japonská Honda Civic první generace vyráběná v letech 1972-1979. Auto bylo pro účely natáčení zapůjčeno z tehdejšího Tuzexu. Jeho vedení se o něj ale tak bálo, že se k němu herci nesměli téměř přiblížit; rovněž trvalo na tom, aby jej při natáčení řídili profesionální řidiči. (JARDAHONDA)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama