Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

#47 

všechny recenze uživatele

Mě se tento seriál i přes některé nedostatky velice líbil a je třeba dodat že to byl přeci jenom "jen televizní seriál"...kdyby dnes na toto téma například vznikl film s rozpočtem a ambicemi Tmavomodrého světa či Sequencova Atentátu,tak by to zcela jistě bylo o něčem jiném (třeba se někdy dočkáme). Takhle jsem měl možnost vidět podle mého nadprůměrný seriál, který řadě lidí alespoň ukázal že hrdinové českého odboje Morávek, Mašín a Balabán vůbec existovali...protože, co si budeme nalhávat, Tři králové nejsou v ČR zdaleka tak v povědomí lidí jako třeba Heydrichovi atentátníci či piloti RAF...bohužel náš národ se ke svým hrdinům, kteří byli ochotni položit život za vlast nikdy nechoval úplně spravedlivě... ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Současná (respektive polistopadová) seriálové produkce české, potažmo československé televize (televizí) bývá často a s oblibou terčem velké kritiky. Nakolik je ona kritika oprávněná, nechť posoudí někdo s odstupem času, nicméně i tak se najde několik seriálů, které byl vesměs přijaty kladně. Patrně nebudou náhodou, že většina z nich se dějově odehrává v naší minulosti. Mám teď na mysli například populární Četnické humoresky a třeba i Tři krále. Seriál Tři králové režiséra Karla Kachyni je natočen podle skutečných událostí, byť před každým dílem neopomene dodat, že ačkoliv osoby a jejich činy jsou skutečné, tak některé záležitosti podlehly filmové imaginaci. Ano, i já jsem v seriálu objevil několik historických nepřesností (a jsem přesvědčen, že historik by jich našel mnohonásobně více), nicméně nic z toho nepovažuji za nějaké výrazné zpronevěření se skutečnému protektorátnímu odboji. Trochu bych to přirovnal k legendárnímu Atentátu režiséra Sequense, který si také ledacos upravil (např. výzbroj parašutistů při závěrečném zoufalém odporu v kryptě), ale základní smysl, poselství je zachováno. Divák tak může sledovat pozoruhodné osudy neoficiálních "králů" českého odboje, jejich pokusy navázat kontakt s Londýnem, sabotáže, apod. První tři díly se nesou v takovém roztomilém, lehce sentimentálním rozpoložení televizní tvorby, nicméně s každou další částí (seriál jich má sedm) je děj a celková atmosféra vžy o něco temnější (scény, kdy Javorský - Morávek vyhazuje nepoužitelné klíče do kanálů, nemají chybů) a bezvýchodnější. Spolehliví lidé mizí v nacistických vězeních a zrádce se může skrývat v každém z nás. Na seriálu se mi krom toho, že zpracovává velmi zajímavé (a troufám si říci, že z mediálního hlediska dosud nedoceněné) téma, líbily i herecké výkony, zejména pak Vladimíra Javorského, v roli štábního kapitána Morávka, u kterého se docela slušně povedlo trefit i fyzickou podobu (dole skutečný Morávek, na snímku výše Morávek Javorského). Navzdory svému relativně nízkému rozpočtu a určité filmařské fabulaci (což se vztahuje zejména na události okolo tajemného agenta A-54, kterého si zde zahrál Josef Carda) se podle mého názoru jedná o televizní počin, který by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o protektorátní období, už jen z toho důvodu, že dobrých filmových (seriálových) děl z této doby zase až tolik není. Jistě, leckoho může dost iritovat němčina, která tam lehce násilně zní z úst českých herců (vyšetřovatelů gestapa, hrají je například V. Vydra, Jaromír Dulava, apod.), ale to jsou jen takové mušky na kráse... ()

Reklama

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre. Ale i tak zde citim trochu nevyuzity potencial. Vzhledem k sile i historicke atraktivite realneho pribehu obou stran - tzv. spiona A54 Paula Thymmela i tria superhrdinu Balaban, Masin a Moravek z toho slo vytriskat mnohem mnohem vic. Na druhou stranu stale tezky nadprumer ve srovnanim s tim, co se u nas za serialy toci dnes. Pokud se zajimate o valecnou historii domaciho i zahranicniho odboje, tajne sluzby, spionaz, sabotaz i konspirace, mohlo by vas to bavit. Na muj vkus, ve vsi ucte ke K.K., se v cca prvnich trech dilech prilis zlehcuje a po filmove strance "clovecinkuje" - casty jev domaci produkce, misty to formou az evokuje cetnicke humoresky. Malo mrazive, malo paranoidni a depresivni, byt tu naznaky jsou. S kazdym dalsim dilem se to nastesti zlepsuje. Jen si tak rikam, kdyby byla seria ztvarnena krapet jinou (pokud mozno vyraznejsi) formou, treba lehce ala Atentat, mohlo z toho byt epicke veledilo. Je to nekde mezi. Na tv inscenaci je to az moc dobre/vypravne, na filmovejsi formu tomu bohuzel dost chybi, hodne se setrilo atd... Kazdopadne pro fanousky valecne historie zajimave a v ramci moznosti i zabavne, byt mohou narazit na urcite nesrovnalosti. Spousta dobrych hercu i ve vedlejsich rolich, mnohe by mohl prekvapit "Carda" ve vazne, mozna i zivotni roli, zavalel i Hrusinsky nebo Hermanek, Javorsky pak primo dominuje. Do poloviny serie za tri hvezdy, v druhe pulce jiz za krasne 4*. Povinne poustet deckam behem dejepisu, dneska se na tyhle frajery nepravem zapomina... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd dávám za výběr tématu jako poctu pánům Balabán, Mašín, Morávek , ale to je všechno, protože provedení je bohužel naprosto impotentní - pomalé jak z devatenástého století. Přesto dobré herecké výkony, ale zasloužilo by si to myslím, důstojnější zpracování jako realistický akční thriller a ne jako divadelní hra pro starší a pokročilé. Přesto díky, že to téma aspon někdo uchopil. ()

Krysa SPK odpad!

všechny recenze uživatele

Tento seriál značně pošramotil památku našich národních hrdinů genmjr. in mem. Josefa Balabána, genmjr. in mem. Josefa Mašína a brig. gen. in mem. Václava Morávka. Zvláště poslední jmenovaný je divákovi prezentován jako moula a packal, který omylem spolkne pilulku s jedem nebo málem prosední na záchodě přestřelku s gestapem. Divák neznalý historie (takže skoro všichni) má pak značně zkreslený pohled na hrdinný zápas o svobodu naší vlasti. Možnost z tohoto tématu vytvořit výborný napínavý špionážní seriál byla nevyužita. Scénarista naopak vytvořil chvílemi velice nudné dílo plné naprosto zbytečných scén a vybájených postav. Tři králové by si kromě pomníků a naší úcty zasloužili i kvalitní filmové zpracování. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)
  • Krajčírstvo, v ktorom odbojári z času na čas prebývajú, nesie názov "Pánský krejčí J.Carda, důstojnické uniformy na míru zde" (7. diel, 04:51). Zrejme sa jedná o odkaz na Josefa Cardu, predstaviteľa nemeckého agenta Holma alias Reného. (AAsniper)

Reklama

Reklama