Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

farmnf odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu strašná záležitost komunismu nicméně místy i pravdivá. Podprůměrný pitomý zupák Petr Rychlý řve na vojáky léčiv si své komplexy jako na mě řval jistý primitiv ze Znojma jménem Sukup. Kriminálník Mário Kubec má navrch, neboť kriminál je téměř totožný s vojnou, takového jsme taky měli. Byl vzorným vojínem první, dostal opušťák a vykradl stánek PNS. Kariéry chtivá guma, velitel roty má za manželku Ivanu Anderlovou a ta vůbec nesdílí jeho nadšení pro armádu, spíš by ho nejradši kopla do prdele. Takových osudů jsem poznal jako velitel spojek přesně 107. Byli jak vyrobeni na páse. Všichni hloupí, sprostí, zlí, znechucení, zneuznaní a šíleně ožralí a to tak, že furt. Zaplať Bůh, že mého syna to už nepotkalo.(r.n.1986) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohohle seriálu dost rozpačitý. První díly se netvářily špatně a já je se zájmem sledoval, ale pak mě to začalo docela štvát. Jak moc je to reálné můžu těžko posuzovat, protože jsem to na vlastn íkůži nezažil. Ale když jsem se na život díval z pohledu hlavních hrdinů většinou mladých kluků, zjistil jsem s hrůzou, že od života se nedá nic čekat, všude jen nuda, stereotyp, práce (ta by mi nevadila, ale musela by být dobře placená), několikačlenná rodina, kterou si založím ve 20 a pak do ní budu vkládat všechny svoje úspory, nervy, naděje, lásku a vlastně celý svůj život, bylo mi dost na nic. Pak mi konečně došlo, že tohle je naprostá blbost, že by se z toho všichni zcvokli a rozhodně by odmítali žít takový život. Takže jak říkám, jsem z toho dost rozpačitý... ()

Reklama

Legas odpad!

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se ze zajímavosti podíval znovu - tedy na 1. díl - a byl jsem docela v šoku, co že jsem to jako malé dítě hltal. Chvílemi jsem se docela šíleně smál, chvílemi mě zasáhla nevěřícná křeč... Naprosto příšerně "zahrané", s primitivními dialogy, dějově o hovně - reklama na výrobek značky VOJNA, tfujtajblově propagandistické. Já vím, to se mně to dneska žvaní, co? ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Základní vojenská služba byla něco, na co všichni nadávali, ale chlapi, kteří jí prošli na ni kupodivu často a docela rádi vzpomínali. Protože ty časy už se nikdy nevrátí, je fajn, že byl seriál připomínající toto období natočen. Jinak bychom vnukům těžko vysvětlovali, co to vojna byla. Herecké výkony nebyly sice excelentní ale Petr Rychlý či Martin Zounar tam hráli přece jen o něco lépe než v současné Ordinaci v růžové zahradě. Nezavrhujme až tak svoji minulost, pliváme tím do tváře sami sobě. Stejného výsměchu se od příštích generací dočkají i naše dnešní seriálové skvosty. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Kdepak „odpad!“ Neříkám, že to je nejlepší, co v době socializmu vzniklo, ale film je potřeba vidět ve všech souvislostech a především v souvislosti doby. Nelze zrušit, zakázat a zbořit vše, co vzniklo za socializmu. Jistě, dnes už to tak v armádě nevypadá. Ale není právě tento seriál jednou z možností, jak ukázat těm, kteří tuto dobu nezažili, jak to tenkrát vypadalo? Já si myslím, že seriál podává celkem pravdivý obraz o tehdejší vojenské službě. Soudím podle toho, co jsem na vojně zažil já. A že se v seriálu odráží tehdejší politika? No ona musí, bez ní to na vojně nešlo. Kdo ví, jak bude dnešní politika hodnocena za 50 let. A proto Chlapce a chlapi doporučuji všem, kdo si chtějí zavzpomínat na svoji vojenskou službu, ale také těm, kdo chtějí alespoň v nástinu poznat, jak taková vojna tehdy vypadala. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • Standardní pěchotní zbraň používaná v ozbrojených složkách ČSSR byl samopal Sa vzor 58. Herci v seriálu měli k dispozici provedení s pevnou pažbou, tím byla vybavena ČSLA. Pohraniční stráž, spadající pod Vojska ministerstva vnitra (VMV), používala výsadkovou variantu se sklopnou ramenní opěrkou. Tím se délka samopalu zkrátila z původního metru na 750 mm. (Robbi)
  • Scény z dediny a družstva, kde býva a pracuje Slovák Vlado (Boris Slivka), boli natáčané v obci Doľany a z nádvoria, kde majú vojaci rozcvičku a nacvičujú spartakiádu, boli filmované v obci Lešany. Taktiež sa nakrúcalo v Květušíne, Dobříši, Příbrame a Prahe. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama