Reklama

Reklama

31. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2023

(pořad)
Zábavný
Česko, 2024, 130 min

Režie:

Michael Čech

Scénář:

Petr Koubek, Marek Eben

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Jan P. Muchow, Jenovéfa Boková, Marek Doubrava, Václav Havelka, Milena Steinmasslová, Karolína Lea Nováková, Denisa Barešová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z Dvořákovy síně pražského Rudolfina... Český lev vstupuje do své další desítky. 31. ročník slavnostního předávání výročních cen České filmové a televizní akademie představí výběr kvalitních filmů známých i z televizní obrazovky. Šanci na zisk skleněné trofeje mají v 19 statutárních kategoriích tvůrci 26 snímků s premiérovým uvedením v roce 2023. Divácky atraktivním večerem provede milý a elegantní moderátor Marek Eben spolu s plejádou předávajících hvězd. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Mezi dvojkou a trojkou, ale nakonec za tři, protože ačkoli Ebena nepovažuji za vzor noblesy a duchaplného humoru, byl až na dva tři přešlapy snesitelný. Za excesy některých předávajících a oceněných umělců tvůrci přenosu nemůžou. Stejně tak nezodpovídají za rozhodnutí Akademie. K těm, která mi vadí, patří čím dál větší míchání televizních seriálů do celovečerní tvorby určené pro kina. O. Hes nebo K. Roden mohli být právem otrávení, když jim cenu "vyfoukl" K. Hádek. Příště tedy pobere všechny ceny vynikající minisérie Metoda Markovič? K těm rozhodnutím, kterým tleskám vestoje, patří to, že s prázdnou odešli dva současní nejpřeceňovanější scenáristé (Epstein a Šifra), potažmo pak celý projekt režiséra Chlupáčka. VŠ diplomy se v této zemi dají koupit na každém rohu, ale prestižní filmová cena snad ještě pořád ne. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejdřív to špatný. Madam, která si předávání cen spletla s přednáškou, bych už nezval. Cenu bych jí poslal poštou a hotvo. Kde vůbec bere tu drzost, že v pořadu , který je věnován filmovým cenám, už ani neagituje jednou, dvěma větama, ale rovnou udělá přednášku, nevím na co, protože jsem jí naštěští nerozuměl, ale je to vrchol arogance nejen k ostatním oceněným, který se snažili dodržovat limit, ale i divákům. Neskutečný tohleto a je jedno zda paní je mistr oboru nebo ne. Ať si založí pořad "agitující umělci" , určitě bude mít vysokou sledovanost :-) a může řečnit do nekonečna. Takže přerušení v pořádku na hrubej pytel, hrubá záplata. Další věc, Bratry jsem neviděl, ale v čem teda přesně jsou dobrý, když ve všech oblastech se našli lepší. Další věc, takže seriál a film je podle akademie totéž ? Aha, nevěděl jsem, ale tak jo. Už se těším "a v kategorii nejlepší film vyhrál seriál.." No, ale teď to dobré, až na tyto výhrady se mě to líbilo, odsejpalo to. Nejvíc mě udělala radost cena pro Vladimíra Smutnýho, ten chlap je neskutečný borec a narodit se za velkou louží má Oscara o tom nepochybuji. Já fandil týmu Bodu obnovy, ale uznávám, že několik filmů jsem neviděl a o to víc se na ně těším. Tak jo český filme, jdeš po dobrý cestě, držím palce a některým umělcům přeju méně ega a arogance a více pokory a respektu. Marek Eben vynikající ! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Loňský rok s českými filmy, se přiznám, jsem trošku odflák. Zároveň ale vím, že tam vznikla celá řada kousků, která mě zaujala na tolik, že bych je moc rád v co nejbližší době viděl. I z toho důvodu mě moc zajímalo, jak to Český lev v letošním roce sesumíruje. A musím říct, že si udržel svůj kvalitativní standard udělení lvů let předchozích. Úvodní noir scénka s detektivem Ebenem v hučce byla třeba výborná. Hezky uvedla všechny ty filmy, které jsou v nominacích a udělala to zábavnou formou. Pak to Marek Eben ještě coby moderátor poměrně hezky uvedl (a následně i uváděl, třeba nápad vykouření mě přišel vtipný) a pak už to mělo tradiční spád udělení lvů. Sem tam lepší děkovačka, sem tam horší děkovačka. Nejlepší jednoznačně u Simony Pekový, která si to ocenění zřejmě hodně zaslouží a hlavně si ho totálně užívala. Tak vtipnou děkovačku jsem možná ještě neslyšel a dost jsem se u ní nasmál. Nejhorší pak ta Ruska s tím studentským filmem, která si tam z děkovačky arogantně udělala přednášku, kterou ještě odrecitovala z mobilu. Ostuda na entou, to se na to radši měla vysrat a i když to bylo neurvalé, vůbec se nedivím, že ji režisér slavnostního večera před všemi tak sejmul. Tohle se prostě nedělá a totálně zneuctila všechny, co na tom večeru pracovali. Tohle má být oslava filmu, což zřejmě nepochopila. Navíc mě zaujaly ještě dvě věci - finální ocenění nejlepšího filmu, které akademie předala Bratrům. To mi přijde poněkud zvláštní. Vyšli s jediným oceněním, proč asi? A pak ještě ocenění Kryštofa Hádka za nejlepší výkon v hlavní roli…jenže v seriálu/mini-sérii. Nemá to být ocenění k filmům? ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Eben nakládá as usual, Peková víc, Kashcheeva míň. Jestli potřebuje, aby jí někdo pohlídal hypotetický děcka, tak na to už snad lidstvo pár institucí vynalezlo. ()

kiddo

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že si ženská odskočila od plotny a všichni se z toho druhej den mínili zesrat, ani nevím, že se v Česku ještě něco kulturně děje, děkan velmi. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Přiznejme si to bez mučení, kdyby ta tupá neznámá čtyřicetiletá studentka nemlela takový hovna, nikdo by ani nevěděl, že něco takovýho proběhlo, nebo že ona existuje. To je jak s fackou Willa Smithe na Oscarech loni... Takovou reklamu by neměli, ani kdyby si zaplatili celý blok uprostřed Superbowlu... Z loňských českých filmů jsem viděl jen Bod obnovy, zbytek mě nezajímá. Bod obnovy byl fajn, přestože mouchy měl. Zbytek českých filmů mě nezajímá. A Ebena jako moderátora nemusím, je na mě příliš nudný, někdo jiný by řekl noblesní, ale já nazývám věci pravým jménem. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Předávání bylo zvládnuto asi nejlépe za poslední dobu. Docela to odsýpalo, žádné trapné komické scénky, úvodní noir koláž se povedla, a Eben je prostě vtipný profík. Nápad s kouřem pobavil, byť moc nefungoval (pomyslel jsem si, že lepší by bylo propadlo, a Eben mi četl myšlenky a na konci to řekl nahlas). Nejhorší tak byl křečovitý projev Kaščejevové, kterou musel z pódia vyhánět režisér (i když by se dalo s obsahem souhlasit, dalo se to říct i ve třech krátkých větách). Výsledky: po úplně tragických nominacích  (paběrkování #annyismissing a TondySlávky, a naopak 15 nominací pro průměrné Bratry) začali sošky získávat vesměs akceptovatelní vítězové, takže jsem začal doufat, že Bratři půjdou domů s prázdnou, a pak bác ho - cena za Nejlepší film. Takže nejlepším filmem je film, který nemá ani nejlepší režii, ani nejlepší scénář, ani nejlepší herecké výkony, ani nejlepší kameru, ani nejlepší střih, ani nejlepší zvuk, ani nejlepší hudbu, ani nejlepší kostýmy, ani nejlepší scénografii..."akademici", potlesk! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Noir úvod byl super, 1 z nejlepších za posledních pár let, navíc příjemně překvapil i návrat Ebena. Právě on zvedal úroveň galavečera, měl minimum hluchých momentů, naopak mnohokrát dokázal vykouzlit úsměv na rtech. Z předávajících pobavili „stárnoucí“ Farna, Vetchý hrající jako Eben či Bohdalová netroufající si ve svém věku radit. Z oceněných vypíchnu Nellis, takhle má totiž pěkně prosím vypadat děkovný projev…čímž se dostávám k délce řečí. Musím se tvůrců pořadu zastat, i když tuším kritiku za to, že onen kouř byl trapný, nevhodný či dokonce ponižující, ale jako by na to Eben neměl dost narážek (egosystém). Někteří by si už měli konečně uvědomit, že tenhle večer má sloužit k ocenění a krátkému poděkování, ne k dementní kritice toho, co mě zrovna štve. Soustředil jsem se na to a ti s „kouřem“ si ho po právu zasloužili, prominout se dal jen Pekové, která se díky své bezprostřednosti postarala o moment večera. I přes tuhle pachuť, za kterou ale tvůrci v podstatě nemohou, to byl oproti loňsku zase krok kupředu, k 4* toho už opravdu moc nechybělo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Předávání Českých lvů bylo vždycky bizarním zážitkem. Nikdy se nestalo, aby večer proběhl jako důstojná ceremonie hodná svého významu. Nikdy to nebylo bez problémů, nikdy to nebyla čistá práce, vždycky se objevil nějaký problém. Ať už byl styl celého večera záměrně takový nebo jiný, nikdy to nebyl kladný zážitek, solidní zábava. Přesto je to vždycky sledovaná událost, svátek českého filmu (a televize). Hlavní chyba z minulých let byla sice už přehodnocena a byl odstraněn Plyšový lev, přesto průběžně vyvstávají problémy nové. Letos jako nejvýraznější disproporce vyniklo klání mezi filmovou a televizní tvorbou. A samozřejmě jedna kauza zastínila ostatní. Nedokončený proslov Darii Kashcheevy. Tato zdánlivá profesionálka, cenami ověnčená absolventka FAMU, se rozhodla, že přečte svoji řeč z mobilu. Což se nepovedlo, bylo to primárně selhání z její strany, nepochopila, že nesoutěží v žádné z hlavních kategorií a opravdu má přidělenu jen tu jednu minutu. Nevím, kde se stala chyba, jestli ztratila víru ve svou znalost češtiny, kterou má na velmi dobré úrovni (což prokázala už před lety při propagaci svého prvního filmu) a proč se těch pár vět nenaučila přednést spatra. Chtěla upozornit na podmínky práce kreativních rodičů, kterým by dle jejího názoru zřejmě prospělo zařazení dětských skupin podle skandinávského vzoru. Potud je to myšlenka v základu dobrá. Nelze se ale divit problematickému vyznění, pokud se o něj chce zasadit koktající a přetékající ze svého slotu. Jakožto bývalá cizinka, která se etablovala a dnes už reprezentuje český film a jako taková je široce respektovaná, má všechny páky na to, prosadit změny ve svém oboru, aniž by musela své přání na změnu takto devalvovat. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tvůrčí profese ostrouhaly, ale hlavní cenu Bratři nakonec mají. Úsvit nemá nic. V publiku kyselý Roden zrovna tak. České lvy poprvé v jejich historii, co se počtu sošek týče, ovládl seriál. Stane se z toho standard? Předně oceňuju, že tvůrci vyhodili oknem nominované jen suše postávající mezi kulisami, ale po letech zvolili krátké ukázky jejich práce. Za to velký palec nahoru. Povedl se i moderátor (jak jinak), navíc na scéně nebyl po vzoru Oscarů furt, takže zejména technické kategorie měly spád, důstojně se povedlo in memoriam, stejně tak výběr laureáta za mimořádný přínos kinematografii. Kdyby se kameraman Vladimír Smutný narodil za oceánem… Radost mám z dua Němá tajemství a Přišla v noci, Simona Peková miluje pozornost. Zasloužená cena, svou bezprostřednost ukázala v samotném filmu i u pultíku, který při příliš dlouhých proslovech „vykuřoval“ řečníky. „Dva dobrodruzi mě vykopali jako trilobita v pasáži Alfa v Brně, kde naše HaDivadlo sídlí, a vynesli na světlo. (…) Chlapci byli odvážní, babku vyhrabali, moc o ní nevěděli, a ono nám to vyšlo,“ pronesla. Mimochodem letošní ženská herecká sestava (za hlavní roli) byla neobyčejně silná. No a těch pár politických (a jiných) výzev v dnešní době bez pokory a v hysterických kulisách raději nechám bez komentáře. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Co hodnotit...? Nominace a vítězové jdou dost subjektivní, každému se líbí něco jiného. Za mě byl loňský rok na český film jeden z těch zajímavějších, ale to nic nemění na tom, že samotné předávání je tak nějak nuda. Jako každý rok, jediné zajímavé je na něm úvodní znělka a jinak v podstatě člověk neudělá chybu, když si jen přečte výsledky na netu a ty dvě hodinky stráví mezitím jinak. Letošní předávání osvěžil snad jen proslov a překvapení Pekové a to mi ve filmu, za nějž byla nominovaná, lezla na nervy (což byl, uznávám, účel), a lva jsem přála paní Rázlové, nakonec to byla po úvodní znělce jediná část, která si opravdu získala můj výraznější zájem a pozornost. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Trošku to spíše připomínalo atletický mítink. Utíkáme, honem, honem. Již dlouho jsem neviděla přenos a doufám, že jej opět dlouho neuvidím. Eben měl naprosté minimum prostoru, navíc publikum na jeho vtípky nereagovalo. Nejzábavnější tak byla Simona Peková, brněnský trilobit. Ale kolem ní to byla uspěchaná nuda. Samozřejmě až na trapnou přednášku čtenou z mobilu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V pohodě. Eben je fajn, kapela absolutně skvělá, scéna zajímavá, gratulace oceněným, těší mě zejména Volha, Přišla v noci, Bod obnovy, Němá tajemství a Vladimír Smutný. Peter Bebjak- výborný! Dneska mi předávání přišlo důstojné, však pepřák místo dýmu nebo propadliště bude v budoucnu s výhodou, někdy vyprovodit někoho z pódia..., nad lidské síly. 🙄 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdy jsou za Marka Ebena a skvělý detektivní noir v úvodu, ale jinak to chtělo úvodní řeč Rickyho Gervaise z předávání Oscarů, kdy si nebral servítky a rovnou řekl, ať si přebírající vezmou svou malou cenu, poděkují rodičům, tvůrcům a svému bohu a vypadnou a netahají do proslovů politické agitky. Naprosto souhlasím. Ať si jdou proslovy o genderu, maminách v rachotě s děckem, rozladěnosti z výsledků voleb na Slovensku apod. dělat někam do politických pořadů, třeba k Moravcovi nebo Českého rozhlasu, případně na nějaký mítink Milionu chvilek, ale tohle má být svátek filmového umění a herectví. To kukurukuku taky nepatřilo zrovna k vtipným záležitostem. Ale jo, chápu, zase je o čem psát, o čem planě tlachat v různých televizích (holt mouka už netáhne, že?) a hádat se na asociálních sítích. Účel byl dosažen. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Docela fajn předávání. Až na tu slečnu Darju - ten proslov čtený z mobilu si mohla odpustit, úplně to tam nepatřilo. Ale daleko horší bylo to okřiknutí a utnutí režisérem nebo nevim kdo to tam tak hnusně vyštěkl. Měli poslat moderátora aby jí nějak přerušil, ale tohle bylo hodně velké fopa... Moc jsem přál lva Regině Rázlové, ale Simona Peková byla tak šťastná a bezprostřední, že jí ho prostě nelze nepřát. A nějak moc nechápu míchání seriálů s filmama. Je jasný že např. vedlejší herec má v seriálu daleko víc prostoru než ten ve filmu. Celkově se na to ale dívalo dobře. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tak zase po roce další předávání Českého lva, které tentokrát proběhlo opravdu důstojně a téměř bez žádných kontrovérzních volovinek, ze kterých by mohl žít internet ani mé vlastní prožívání (jako byl loni Martin Zbrožek se svou fenkou Mimie!!). Až na přerušený projev a rejpavé zmínky Zavadila k manželství pro všechny to bylo fakt usazený a v pohodě. Úvodní video zase super. Jinak  nic zvláštního. Marek Eben byl standardní, tím se tak nějak nic nezkazí. Ještě teda si zde opět po Krausovi a Cenách české filmové kritiky odbyla svůj další teatrální výstup Simona Peková. Zase byla sranda, a jak jsem její výkon Přišla v noci původně obdivoval, tak začínám být opravdu na pochybách, jak moc to vůbec musela hrát.:D Každopádně ji cenu přeju a přeju ji i Jeřábkovi, protože bych do něj takovej výkon vůbec neřekl a on pro mně z velký části udělal Volhu. Ale vlastně to přeju i Kryštofovi, protože prostě Standa Pekárek, třesu.  , Bratři jsou fajn exkurs do historie, ale z těch tří mou viděných filmů nominovaných na nejlepší film se mi zdály suverénně nejslabší. Určitě to i tak není špatný film, ale trochu mně mrzí tato konvenční volba akamedie a to jak úplně obešla Úsvit.  Na Matyldu a Němá tajemství se ještě někdy kouknu. A konečně - Ceny pro Přišla v noci určitě zasloužené a fajn. P.S Aha, tak kontroverzní voloviny přeci jen jsou! A já díky tomu  alespoň konečně  zjistil, jaký má obličej a hlas ten televizácký režisér Michael Čech. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Noirový úvod byl super, ale jednalo se o nezvládnutý přenos jako celek. Začnu přerušením režisérky Darii Kascheevy režisérem Michaelem Čechem (jehož největším úspěchem je narození se Františku Ringu Čechovi). Často lidé na internetu obhajují postup režiséra. Ale takové okřiknutí a zásah ,,hlasu" režiséra v rámci živého přenosu i galavečera se nesluší - normálně by takový člověk dostal pokutu a padáka. Bohužel žijeme v Česku. Lidi říkají, že režisér udělal dobře svou práci. Udělal? Kameramansky se to nezvládlo. Často se stříhalo na kamery, které teprve došvenkovávali a připravovali záběr. Často byl zřetelný propad zvukové kvality, kdy někteří předávající anebo laureáti byli špatně slyšet. A scénář... to mělo scénář? Krom noirového úvodu zde ale není nic. Český lev dlouhodobě bojuje s krátkou stopáží. Ceny české filmové a televizní akademie mají zhruba stejný počet kategorií jako její americký protějšek. Jenže Oscaři mají stopáž 3-4 hodiny. Nikoliv dvě! Kvůli tomu se musí vymýšlet různé trapné způsoby, jak oceněným zabránit v delších proslovech. Dlouhodobě se tak lvům propadá dramaturgie a tím, že se doslova žene ostošest, abychom stihli se dobrat ke konci, než začne další programový slot. Takže se vlastně nic neděje. Jenom se předává, sem tam řekne Eben vtip - většinou blbej, sem tam má dobrou slovní hříčku. Kdybychom měli teda hodnotit 31.ČL jako televizní žánr živého přenosu, dojdeme k brutálnímu podprůměru. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Navzdory delší stopáži ve všech ohledech lepší než konkurenční Kritika. Eben standardně skvělý, Peková dokonalá, Daria bez komentáře. A budu si muset dohnat Volhu. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Mám jenom pár poznámek k celému večeru. Filmové zahájení předávání cen s panem Ebenem jako detektivem hledajícím sošku lva se mi moc líbilo. Nápad s kouřem u pultíku, který měl naznačit, že děkování je dlouhé, mi přišel vtipný. A dle mého názoru určitá daná pravidla mají dodržovat všichni s ohledem na další tvůrce. O nic jiného nejde. Průběh byl jinak standardní, někdy více někdy méně vtipný či k zamyšlení. Velkou radost mi udělalo několik ocenění pro Bod obnovy. A potom ještě jedno nepochopení, jak je možné, že film, který nedostal v průběhu večera žádné ocenění, se mohl stát nejlepším filmem roku? Divné.....spontánní radost z hlavní ceny měl snad jen producent filmu Bratři. Ostatní tvůrci tohoto snímku mi nepřišli zrovna nadšeni vzhledem k průběhu slavnostního večera. No a na závěr posílám velkou gratulaci panu Smutnému! ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Většinou sice na podobné pořady občas koukám , ale nehodnotím (to si nechávám pro filmy , nebo filmy na pokračování, tzv. (TV) seriály). Ale letos musím. A to nejen kvůli mé oblíbené režisérce, která si do mobilu napsala a pak se pokusila přečíst žádost o ukončení práva svobodné volby se skrytou žádostí o (zřejmě státní ) podporu. Takže další autor (umělec) s kterým na pivo nepůjdu .... . - Když já ale letos popatřil i předávání letošních Oskarů a i když jsem se snažil  nesrovnávat  výpravu, tak to VŠE ostatní bylo skutečně nesrovnatelné. Cabani a jiní talenti zřejmě už zase neměli letos čas...... ()

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama