Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Novák se rozhodl natočit seriál o Novákových ze železničářské rodiny. Sice se jedná o prorežimní ideologickou slátaninu, plnou nesmyslů a logických nedostatků, ale na druhou stranu s vynikajícím hereckým obsazením. Mladším lidem také může připomenout tu děsnou šedivou dobu, kdy bez známých nebylo možno ničeho kloudně dosáhnout, lidé měli v práci - a nejen na dráze - těžkou pohodu (no, být železničářem není z nejtěžších dřin ani v současnosti), vesele se šmelilo a nejváženějšími lidmi byli řezník a automechanik. Překvapuje mě datum vzniku seriálu, tipoval bych ho na nejméně o deset let starší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Život jedné rodiny železničářů, která má zálibu i v muzicírování. Některé postavy jsou poněkud násilně naroubované, některé situace taky, ale přesto herecky i filmařsky je to pořád na solidní výši, takže se na to dá dívat, a neurazí. Scénář se v mnohém blíží scénářům Dietlovým, ačkoliv ten by šel víc do hloubky a psychologičtější cestou. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Taková normální železničářská rodinka je překvapivě příjemná oddechovka. Není sice tak třeskutě humorná jako klasika Fan Vavřincové, ani tu nepadne tolik nesmrtelných hlášek, ale rozhodně nenudí. Bere všední situace, které pomalu roztáčí kupením nedorozumění, záměn, omylů a nečekaných komplikací často až do nenápadně absurdní grotesky. Osudy muzikální železničářské famílie přitom zručně promíchává s osudy vedlejších postav, které jsou přes omezený prostor nejen přehledně načrtnuté, ale jedou si příběhem po svých kolejích až do cílové zastávky. Scénář nedrhne a pokud někde ano, skvělé herecké obsazení to bezpečně vykryje. Zejména skvělý děda Kemr se svými originálními nápady na řešení krizových situací. Ve srovnání s dnešními seriály se Nováci rozhodně nemají za co stydět. Není to žádná politická agitka, děj se netočí kolem žádného boje uvědomělých pracantů za splnění socialitcikého závazku. Mám pocit, že dnešní seriály mají Novákům rozhodně co závidět. A sem tam tu padne i nějaká ta ve své době nesmrtelná hláška. Prima Maďar Ahoj! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Opět český seriál, který se do dnešní doby zoufale nehodí svým pojetím. Snad každý si všimne, že je to naprosto bez děje a vše se většinou odehrává v zoufale zařízeném bytě přeplněném lidmi a krámy. Pak prostřih na Víznera s Janžurovou, jak pořád něco "chálují", a dokonce se jim to i vymstí, když v jednom díle snědí zkažené rybičky. Kaiser chodí obdivovat zpěvačku v podání Medvěcké, ale s hlasem Zelenkové. Kemr nalíčený na dědu ve věku nejméně 80 let, vyvolávajícího dojem, že přespává v rakvi. Dalo se dívat jen na parádní model železnice, občas to zahrálo na dobrou náladu tehdejší trudomyslné doby. 20% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to jistě nejlepší seriál, jaký Čst natočila, ale rozhodně není nejhorší. A pokud fantoci neviděl nikdy horší seriál, závidím mu, protože já jich viděl opravdu spousty. Jak českých, tak cizích. Tenhle je prostě o životě jedné rodiny. Rozvětvenější a normálnější, než Takové normální rodinky od Fan Vavřincové, ale přesto stejně zajímavé. Dědeček je bývalý železničář, teď ale v důchodu staví modelovou železnici. Jeho syn taky dělá na železnici, i když ne namašině. Spíš přídavné práce technického druhu. Jeho vnučka taky dělá na železnici myslím že průvodčí. Další vnuk je automechanik a nejmladší vnuk se právě rozhodl oddat svůj budoucí život hudbě a jedné zpěvačce. Seriál je pak příjemnou cestou do rodinných, přátelských, partnerských vztahů a ukazuje nám, jak by to mohlo, ale nemuselo být. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • V příběhu zazní slovo „kapric“ – jedná se o umíněnost, vrtoch, rozmar. Původ slova není jednoznačný a etymologové se neshodnou. (sator)
  • Josef (Jaromír Hanzlík) má na předním sedadle spolujezdce uloženou malířskou stříkací tlakovou nádobu, když ale nabere stopaře, je zařízení uložené na zadních sedadlech. (sator)
  • Exteriéry i interiéry dopravní kanceláře, kde pracuje Lída, byly filmovány na nádraží Praha-Smíchov. Ustřední stavědlo s ovládacím pultem reléového zab. zařízení i exteriéry spádoviště a seřaďovacího nádraží, kde pracuje brigáda Jana Nováka, byla filmována na nádraží Praha-Libeň. Dále se natáčelo na nádraží Hořovice, Praha Hlavní nádraží a nádraží Bubeneč. (Haniczka)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama