Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

xaver 

všechny recenze uživatele

Sice průměrný, ale ne špatný seriál z dob minulých. Rozhodně si nezaslouží hodnocení „odpad“. Naopak, pro tyto hodnotitele by měl být jakýmsi ponaučením, že doba se prostě vyvíjí, a že mají možná štěstí, že žijí v jiné době. I když na železnici se toho až tak moc nezměnilo. Často vytýkaná nudnost tohoto seriálů pramení právě z toho, že se autoři snažili věrně vykreslit atmosféru dané doby a problémy a život běžných lidí. Zde by měl současný divák, zejména ti mladší, kteří tuto dobu nezažili, vnímat především jakousi dokumentární hodnotu tohoto seriálu. Vysoké hodnocení ale každopádně zaslouží herecké výkony všech členů rodiny Novákových, a proto dávám celkově 3. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Opět český seriál, který se do dnešní doby zoufale nehodí svým pojetím. Snad každý si všimne, že je to naprosto bez děje a vše se většinou odehrává v zoufale zařízeném bytě přeplněném lidmi a krámy. Pak prostřih na Víznera s Janžurovou, jak pořád něco "chálují", a dokonce se jim to i vymstí, když v jednom díle snědí zkažené rybičky. Kaiser chodí obdivovat zpěvačku v podání Medvěcké, ale s hlasem Zelenkové. Kemr nalíčený na dědu ve věku nejméně 80 let, vyvolávajícího dojem, že přespává v rakvi. Dalo se dívat jen na parádní model železnice, občas to zahrálo na dobrou náladu tehdejší trudomyslné doby. 20% ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nemám se seriálem vcelku žádný vážný problém. Na druhé straně, není to nic, co stojí za to vidět dvakrát. Zkrátka, není to špatné, ale znám i lepší. Tak prvně bych začal tím, jak seriál začíná. Po úvodních titulcích nám vykládá vypravěč co důležitého se událo v minulém díle. Jenže...to je první kámen úrazu. Tento uspávač hadů vypráví děj tak, že by v klidu uspal školku. Chvílemi to až vypadá, jakoby snad mluvil spatra a ne že komentáře čte. Herecké výkony nejsou špatné, ostatně herecké obsazení je docela hvězdné. Na druhé straně je zkrátka a dobře vidět, že se nepředřou. Opravdu, jako by nedávali tomuto seriálu vše. Možná je to i unylejším scénářem, kdo ví. Děj se sice hýbe, ale že by vyloženě sprintoval dopředu se říct nedá. Kráčí velmi zvolna a tak se v některých dílech věnujeme jedné a té samé epizodě, která by běžně stačila být odvysílaná během dvaceti minut, ale scénáristi zkrátka děj natahují, jak to jen jde. Úvodní hudba mě taky přijde jako hudba z cirkusu a ne pro televizní seriál. I když je pravda, že některé hudební pasáže v seriálu jsou hodně kvalitní. A tak se vracím na začátek. Seriál si podle mě nezaslouží tak nízké hodnocení, na druhé straně více než trojku, s odřenýma ušima, si tento seriál nezaslouží a jednou mě to bohatě stačilo. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle český seriál ani nemůžu ani řádně zhodnotit, mě moc nesedl. Nejsem zaujatý proti českým seriálům - často se jedná o dobrý průměr či nadprůměr, dokonce někdy hodnotím i plným počtem české serály. Třeba Chlapci a chlapi nebo My všichni školou povinní. Toto mě nenadclo, ani herecké obsazení, nuda prostě. Takže hodnotím s odř.ušima tak na 15% = * ()

Melodrama 

všechny recenze uživatele

Prostě pohodový seriál z dob minulých, oslava železničářům .. některé věci tam jsou navíc, jako je třeba ta medaile .. , ale jinak je to celkem sranda, vyloženě za břicho jsem se nepopadala, ale občas jsem se zasmála. Za povšimnutí stojí "Pionýrská železnice" která byla v Plzni a dneska je z ní ruina, potom takovej ten dortík (v pozlátku) co jedla Lída ve vlaku, na ten si pamatuju, byl strašně dobrej, potom spodní prádlo dost odpudivé okrové barvy - Pepy (J. Hanzlíka), hádala jsem Calvin Kline :-) ale to asi ne, a taky sexy :-) květované plavky O. Víznera. Nejlepší byl J. Kemr v roli pojišťováka. Ostatní "holky" jako je Macháčková, Macuichová a Konvalinková, Medvecká byly pěkné a sexy, hlavně Macuichová, což se o dnešních herečkách říct nedá. Líbilo se jak se Táňa Medvecká kroutila jako zpěvačka Jitka Zelenková, (takhle jsem Jitku Z se kroutit neviděla a už asi neuvidím) no škoda že není Táňa zpěvačka. Jinak bydlet celá rodina v jednom bytě, to je asi sci-fi. Taková normální rodinka to není, ale vidět se to dá ..... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • V čase 19:20 se vede diskuze na téma pražská doprava, množství aut v Praze, budoucnost dopravy. Jaromír Hanzlík, který zde hraje syna Radoslava Brzobohatého, prohlásí: „Prosím tě, ty mluvíš jak F.L.Věk.“ Radoslav Brzobohatý však skutečně hrál F.L.Věka (v dospělém věku) o 12 let dříve ve stejnojmenném seriálu. (HonzaR.)
  • Exteriéry i interiéry dopravní kanceláře, kde pracuje Lída, byly filmovány na nádraží Praha-Smíchov. Ustřední stavědlo s ovládacím pultem reléového zab. zařízení i exteriéry spádoviště a seřaďovacího nádraží, kde pracuje brigáda Jana Nováka, byla filmována na nádraží Praha-Libeň. Dále se natáčelo na nádraží Hořovice, Praha Hlavní nádraží a nádraží Bubeneč. (Haniczka)
  • Nejmladší z rodu Nováků, Tomášek, se dívá na pohádku O loupežníku Rumcajsovi (od r. 1967), konkrétně na epizodu Kterak Rumcajs zatopil pod kotlem. (Jan.Kanak)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama