Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 1

Recenze (74)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ve znamení Merkura je minimálně z jednoho pohledu výjimečný seriál. Ani po revoluci ani před ní pravděpodobně nevznikl seriál o celnících a jejich práci. Hodně lékařských seriálu, kriminálek, školních apod., ale tenhle typ trochu chyběl. Jenže filmová stopáž, mnohdy dlouhé záběry, kdy se pořádně nic neděje (celníci třeba jen prohledávají auto apod.), to vše není zrovna záživné. Samotné epizody by možná byli zajímavé, ale celníci mnohdy hrají v epizodách až tu poslední roli. Samotná úvodní hudba působí, jako bychom spíš měli sledovat záznam Horáckých slavností než seriál o celnické práci. A dobovost je zde pochopitelně taky cítit, tomu se vyhnout nejde. Seriál je zkrátka poplatný době, nic naplat. Ale větší dramatičnost by jistě prospěla. Takhle je seriál k uzoufání nudný, i přes kvalitní obsazení. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Neškodný seriál (asi jediný) z prostředí celníků. O nějakém realistickém pohledu tu není řeči (na druhou stranu nejde ani o politickou agitku), spíše je to značně zidealizované a zromantizované vyprávění. Kromě epizody Léto s Venuší s příjemným hereckým tandemem Aleny Vránové a Josefa Vinkláře jsou další epizody po všech stránkách průměrné. 50%. ()

Reklama

whenry 

všechny recenze uživatele

Nebýt poměrně pomalého tempa vyprávění a místy až nepatřičně dlouhých dialogů, byl by to (na dnešní poměry) nadprůměrný seriál. Sledovatelné dílko z toho dělá plejáda výborných herců. Za vidění stojí hlavně třetí díl. Případ živého muže, kde se v poněkud odlišné poloze představil Rudolf Hrušínský. V roli nadporučíka Drnka z kriminálky totiž sympaticky srší ironií, sarkasmem a vtipem. A jasné mínus? Zejména v prvním dílu mi neuvěřitelně lezl na nervy muzikantský celník Jaromír Hanzlík... ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Divil jsem se, že jsem o tomto seriálu doposud neslyšel? A přitom zde hrají kvalitní herci, obraz má tu správnou sedmdesátkovou barvu (moc pěkná kvalita mimochodem) a potěší taky že každý díl se odehrává u "jiného hraničního přechodu". Nejvíc mě zaujal asi ten druhý díl s Vinklářem odehrávající se na zámku. Pro Evu Hudečkovou jsem měl vždycky slabost -byla to kočka!! Pro někoho kontroverzní téma práce celníků za minulého režimu mi zas tak nevadilo. Pozor nelze je tak úplně paušálně spojovat s politickým systémem ani pohraničníky schovanými někde u drátů v lese. A to že hrabali v autech? No při dnešní světové situaci si těch kontrol na letišti užijeme ještě více. Celkově pěkný seriál. ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Že velký komančský náčelník Gustávo "Mň Mň Súdruhovia a Súdružky Mň Mň" Husacoo rozhodne odklepnout séroš o československých celnících bylo nasnadě. Nakonec o kom jiném? O dizidentech? O chartistech? Nebo snad o zaměstnancích rádia Svobodná Evropa? Tohle si doba nežádala. Ta vláda tam prostě nemohla stát jako kůl v plotě. Museli vidět, že ten tlak jde zespodu. Že prostě ten lid si to přeje... To je fuk. Zkusme zapomenout na to, co tenkrát na Červeném Hrádku nablil Milouš Jakeš do mikrofonu. Buďme rádi, že se to převedlo na kapitalismus. Soudruzi teď jsou ještě víc za vodou. Přejme jim to. Pro nás přínos, že se už přestali točit séroše o těhlech obskurních povoláních a už se zase točí jen o doktorech. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Seriál se natáčel na hraničních přechodech Halámky, Hřensko, Rozvadov a Harrachov. Dále na zámku Hořovice, v Praze, Mirošovicích, Všechromech, Jažlovicích, Bratislavě, Chebu, Náchodě a Děčíně. (M.B)
  • Seriál je štvrtím najsledovanejším TV seriálom v Československéj televízie v rokoch 1971 -1989 s percentualnou sledovanosťou 91% a v premierovom vysielacom roku 1979 dokonca predbehol aj dnes už legendárny seriál Tridsať prípadov majora Zemana (1974). (Raccoon.city)
  • Obraz „Léto s Venuší“ je fiktivní dílo vytvořené pro potřeby filmařů. (sator)

Reklama

Reklama