Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Zajímavosti (403)

  • Hlavní hrdina seriálu se měl původně jmenovat major Herych, ale náměstkyni ředitele ČST Balašové to znělo příliš německy a požadovala pro něj české jméno. Když autoři seriálu navrhli Zemana, tak se jí to taky moc nelíbilo, protože to je jen počeštěná verze německého jména Seeman. (raininface)
  • Úvodní scéna, kterou začíná znělka seriálu a kde major Zeman (Vladimír Brabec) přichází po silnici směrem k nám, je natočená na silnici nedaleko obce Měděnec. V pravé části obrazu pak můžeme vidět velkou střechu. Tato střecha patří bývalé budově sociálního ústavu pro psychicky a fyzicky postižené dívky, který byl ale v osmdesátých letech zničen požárem. Na motivy této události vznikl film Requiem pro panenku (1991). (Kaleidoskop)
  • Legendární melodii seriálu upravila, nahrála a vydala v roce 1994 skupina Vltava na CD „Mládí i tak velkou lásku bere s humorem“. (sator)
  • Časopis Amatérské rádio číslo 8/1976 v článku „Barevná televize v praxi“ hodnotí negativně barevné podání tohoto filmu: „Naproti tomu však seriály Matka (od r. 1975) či Případy majora Zemana, které byly jistě natáčeny a vyráběny pro barevné televizní vysílání, v žádném případě nemohly diváka v podání barev uspokojit. Některé díly Majora Zemana byly výrazně nazelenalé apod.“ (mol1111)
  • V epizodě Pán ze Salcburku (1978) je v čase cca 58:37 vidět stojící modrý Barkas s SPZ AE-38-90. Stejnou SPZ však má poté i vůz Škoda 100 Jana Zemana (Vladimír Brabec) v epizodě Štvanice (1978), a to ve scéně příjezdu do Plánice v čase cca 31:21. (budivoj)
  • Od druhé série se začal objevovat komentář Milana Friedla, ten má překlenout zdánlivé nelogičnosti v čase i místě, na které není prostor v příběhu, a tak je vzájemně pospojovat. (sator)
  • Ladislav Mrkvička, věrný své povaze bouřliváka, při jednom z přeletů letadlem na exteriéry, pod vlivem alkoholu začal poradcům z řad státní bezpečnosti spílat do fašistů. Druhý den nevěděl nic, protože měl okno. Režisér Sequens, který měl velký politický vliv, mu řekl: „Běž je odprosit a nejraději v kleče, protože tohle vypadá fakt zle.“ A tak se také stalo. Kolega Ráž se snažil jeho průšvih zlehčit v očích příslušníku STB tím, že řekl: „Mrkvička má takovou diagnózu a defacto za to nemůže.“ Mrkvička si o pár let později myslel, že tenhle incident může za to, že ze seriálu zmizel. (sator)
  • Režisér Jiří Sequens byl pověstný, že všechny scény hercům předehrával. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)
  • V roce 2014 vyšla v edici Omega kniha k seriálu s názvem „30 případů majora Zemana“, jejími autoři jsou Miroslav Graclík a Václav Nekvapil. (M.B)
  • V 29. díle Mimikry (1979) zazní věta: ,,A kdyby došla nějaká hláška, tak biblický songy jsme nezpívali.'' Tuto větu dodnes používá česká skupina Tři Sestry při ukončení každého koncertu. (frolish01)
  • Představení, na které si zajdou manželé Hacklovi v epizodě "Bílé linky", je Brechtova "Žebrácká opera" a píseň, kterou v něm zpívá Hans Klering, je titulní skladba "Mackie Messer" (v české verzi známá z podání Miloše Kopeckého). (Willy Kufalt)
  • Stanislav Fišer se v seriálu objevil v 2. dílu "Vyznavači ohně" jako Ludva Velenský a v 13. dílu "Romance pro nenápadnou pani" jako Eda Sojka. Svůj hlas propůjčil ještě několika dalším epizodním postavám, které ztvárnili jiní herci: fotograf na náměstí (6. díl "Bestie"), barman (20. díl "Modrá světla") a herec Hrdlička (22. díl "Tatranské pastorále"). (Willy Kufalt)
  • Jindřich Narenta, který v druhém dílu "Vyznavači ohně" ztvárnil Němce Wintera, nadaboval svým hlasem v seriálu ještě několik postáv hovořících německým jazykem nebo s německým přízvukem: umírajícího Lipinského, jehož hlas zní z magneťáku (4.díl "Rubínové kříže"), Hanse Jogera (5.díl "Hon na lišku") a číšnika ve vlaku do Berlína (18.díl "Bílé linky"). (Willy Kufalt)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama