Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 4

Recenze (74)

movieretro 

všechny recenze uživatele

Tak jsem mněl možnost vidět kompleně všechny díly seriálu a musím říci, že nejsem zklmamanej.Pamatoval jsem si jediný střípek z dětství, a to jak nějací řidiči kamionu pašují sošky v nádrži.Pravda je ta že sošky jsou v kanystru na naftu s dvojitým dnem, ale uteklo 28 let od doby kdy jsem seriál viděl. Nějak nerozumím tomu, proč seriál, jak se zde píše v diskuzi, byl vysílán naposledy v roce 1982.Nepřipadá mi nějak na dnešní dobu závadný, daleko horší je např OKRES NA SEVERU. Seriál je hvězdně obsazen a velmi profesioníálně natočen ostatně jako většina našich seriálu v té době.Samozřejmostí je vyzvednutí celníků a jejich práce.V podstatě to funguje " mrknu a vidím ".Byla ovšem taková doba a s odstupem času je samozřejmě seriál úsměvný. Myslím že by si pan Hanzlík jak bývá jeho zvykem zase nemohl vzpomenout že v něm hrál, ale výkon podává excelentní, jako by byl celníkem od narození. Musím říct že jsem zavzpomínal, pašovali se Marlborky ale i cigarety Peter Stuyvesant, které pravda jsem neviděl hodně dlouho,Švajčiarské hodinky a tovar z Viednie, po ulicích jezdí kloubové Ikarusy a na hrančních přechodech " chcípl pes " takže naši hrdinové mají dost času na svojí práci. PRO VŠECHY KDO SE TĚŠÍ NA REPRÍZU,OD 28.5.2011 NA TV BARRANDOV! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Neškodný seriál (asi jediný) z prostředí celníků. O nějakém realistickém pohledu tu není řeči (na druhou stranu nejde ani o politickou agitku), spíše je to značně zidealizované a zromantizované vyprávění. Kromě epizody Léto s Venuší s příjemným hereckým tandemem Aleny Vránové a Josefa Vinkláře jsou další epizody po všech stránkách průměrné. 50%. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Ať na to koukám sebevíc, je to pěkná, ke konzistenci poměrně vzdálená, slátanina. Chvilku to vypadalo, že to bude celkem plytký příběh Jardy Hajzlíka kterak se dal k celníkům, našel si buchtu a ochránil ji i naši republiku před zlými pašeráky. Občas proložený scénama, kterak celníci šmejdí v něčích věcech. A Janě Švandové to v uniformě sekne. Jenže už u druhýho dílu asi nevěděli co s tím, tak z toho zkusili udělat detektivku. Občas proloženou scénama, kterak celníci šmejdí v něčích věcech. To se taky nepovedlo. Proto ve třetím díle zkusili kombinaci obého, ale krom toho, že to v uniformě pro změnu slušelo Kateřině Macháčkové, to nezachránil ani závěrečný romantický odjezd milenců od hraničního přechodu. Teda pokud vás nevzrušujou záběry na celníky šmejdící v něčích věcech. Ve čtvrtém pokračování si soudruzi vzpomněli, že máme taky ňáký slováky, tak tam prdli něco z Bratislavy. Ale krom slovenčiny zas nic novýho. Jo vlastně, pozor změna, celníci šmejdí ve vlaku a na lodi. Krom klasické celnice, samozřejmě. Po tomhle intermezzu se v pátém díle tedy vracíme zpět k Hajzlíkovi a jeho (ještě ne) buchtě. Skoro. V půlce dílu se totiž ukázalo, že tam není žádnej pořádnej příběh (krom celníků šmejdících v něčích věcech), tak tam prdli vsuvku s příhodou starých dědků. Nepomohlo. Takže poučení? Dobří herci ve špatným seriálu už to nevytrhnou, každej tlustej strejda v zápaďácký káře je pašerák a imperialisti s oblibou kupujou LIAZky. Jo a všechny pěkný ženský by měly nosit uniformu (na to bych udělal zákon). ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z klasických seriálů, „znalci“ označovaných za socialistickou agitku. Tito „znalci“ jaksi neberou v potaz dobu, kdy tyto seriály vznikaly. Z hlediska zpracování a obsazení patří tento seriál jednoznačně k těm lepším. Dějově celkem věrně vykresluje tehdejší dobu, tedy život běžných lidí. Nepochybně má co říct i těm mladým, kteří tuto dobu nezažili. Zejména pro ně budou nepochopitelné důkladné celní prohlídky na hranicích, které často ponižovali i nevinné turisty, a které naštěstí dnes již patří většinou k minulosti. Říkám většinou, protože při cestě do „svobodného světa“ se i dnes potkáváme po příletu do USA s těmito ponižujícími praktikami. Na druhé straně, kdyby celníci v současné době nebyli tak benevolentní, nemuseli jsme přijít o obrovské kulturní dědictví, ukradené z našich hradů, zámků muzeí a kostelů. A i o tomto seriál je. A navíc, film nemůže za dobu, ve které vznikal, a proto dávám 4 hvězdičky. 5 nedávám jenom proto, že jsou i lepší seriály z této doby. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Úchylné a ještě jednou úchylné. Snažit se vytvořit z povolání socialistického celníka ctnostné řemeslo, které stojí za to, aby se dědilo z děda na otce a z otce na vnuka. K popukání jsou pasáže, kde zadek Hanzlík hltá zkušenosti svých předků se stejným zaujetím jako mladý KFC, když mu starý KFC odhaluje tajemství 11 bylinek. Jediný kladný bod si u mě vysloužila Hudečková, za prvé svými vnadami a za druhé tím, jak ňoumu Hanzlíka zcela zaslouženě sprdává. Jinak ta Hanzlíkova postava je dobře psychologicky napsaná, tak si pravého socialistického celníka představuji - v civilu trouba, ale jen si navlíkne uniformu, sebevědomí mu naroste o 1000% a vyžaduje dodržování pošahaných předpisů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Merkur, latinsky Mercurius, je římský bůh obchodu, proto jeho symbol mají celníci ve znaku. Co je však zvláštní, že identický symbol často používají lékaři v některých zemích. V tomto případě se ale symbolu říká Aeskulapova hůl – pojmenování pochází od Aesculapiuse, starověkého řeckého boha lékařství. (sator)

Reklama

Reklama