Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem učinila správné rozhodnutí, že si tuhle kultovní anime záležitost dám až po přelouskání mangy. Přestože od doby, kdy jsem to dočetla, už slušný čas uplynul, měla jsem pořád potíže užívat si děj, který nepředpokládám a který je mnohem nesmyslnější, než by mě napadlo. Nakonec se mi to víceméně povedlo a uznávám, že se s tím tvůrci vypořádali znamenitě. Poslepovat scény z předlohy a mezery mezi nimi vyplnit tak, aby vznikl naprosto odlišný příběh, který dokonce v některých částech tomu původnímu vyloženě protiřečí... to chce vážně talent. Bavila jsem se dobře, a teď hurá na verzi 2009! ()

Blondsky 

všechny recenze uživatele

S Fullmetal alchemist mám poměrně zajímavý vztah. Pilot jsem ani nedokoukal. Respektive mi zbývaly 4 minuty. Musel jsem někam jít a během 5 měsíců jsem se k němu nevrátil. Po určitém čase jsem dokoukal z nudy pilot a řekl si, že si asi pustím Brotherhood. Ten formát 4:3 a starší animace mi úplně neseděla. Ačkoliv jsem s tím tehdy problém neměl. Po týdnu jsem si přečetl komentář uživatelky Zízy a byl jsě naplno rozhodnutý, že se do toho vrhnu. No a tak to začalo. Moje týdenní pouť, při níž jsem prožil zástavy srdce, deprese a především neskutečnou radost z postav a příběhu. Takhle se to dělá Seven deadly sins! Ale tu srajdu radši s tímto ani nebudu přirovnávat. Příběhově je to dokonalý skoro v každým momentu. Asi jen 2 epizody tam byly navíc, ale tak zábavně podané a jsou úkazkou, jak se dělá pořádný filler! Briliantní práce s příběhovými obloukami postav. A to nejen kladných. A tvůrci jsou si vědomi toho, jak jsou neskutečně otravné děti, ALE dávkují jejich scény tak, že jen umocňují pocit z melancholie či radosti. Epizoda s pohřbem nebo i kočkou nechť je příkladem. Ani ženské postavy nejsou jen symbolem sexuality a nutnou součásti, ale jejich dějové linie nejsou pouhou výplní a jejich působení v seriálu není otravné. Na poměr 4:3 se lehce zvyká, animace je skvělá, hlavně v soubojích a záporné postavy by sice mohly být lépe prokresleny, ale mají motivaci a dá se je pochopit. Sice jim fandit nebudete, respektive Lust možná ano, popřípadě Wrathovi, ale to spíše až ke konci, kdy dojde k jejich oblouku. Edward je úžasná hlavní postava a díky němu se vždycky při narážce na moji výšku vždy povznesu. Al je možná někdy otravnější, ale při tom extrémně přiroste k srdci. Nemá sice taková charisma díky rebelismu jako Ed, ale i tak je nedílnou součástí. Finální ne pětka, ale rovnou jedenáctka epizod je fantastických a uzavření je přímo briliantní. Film sice to uzavře víc doslovně a je vlastně v pohodě, ale kdybych si měl vybrat, tak mi tento ending vyhovoval asi o něco víc. Nevím moc, co k tomu dál říct, snad jen, že pokud jste to neviděli, tak se na to rozhodně podívejte. A já se už nemůžu dočkat Brotherhood, který je prý ještě o několik mílí dál… ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Oslovilo mě, o kolik propracovanější myšlenkově to je než novější víc na akci zaměřená verze. Provedení je ale občas trochu krkolomné, dlouhé dialogy nepřirozeně roubované na sebe působí divadelně a mechanicky a ke konci už jsem byl docela netrpělivý a zmatený. První půlka je ještě lepší než Brotherhood, ale pak se to trochu ztratí - a to říkám i přesto, že samotné směřování a originální dějové zvraty se mi líbily. ()

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Početnejšia skupina síce vyzdvihuje novšiu verziu, čo je očividne zapríčinené najmä grandióznejším záverom, koherentnejším fiktívnym svetom, lepšou kauzalitou príbehu (“každá postava má v príbehu svoje miesto”, “všetko so všetkým súvisí”) a pod., ale ja mám oveľa radšej staršiu verziu. Kým v staršej sa o “záporáctve” tých hlavných zloduchov dozvedáme tesne pred koncom a celú konšpiráciu odhaľujeme spoločne s hlavnými hrdinami, v novšej poznáme tieto informácie už od začiatku a ide len o to, akým spôsobom sa záporné postavy podarí poraziť. Rozdiel by sa dal metaforicky ukázať na žánroch detektívky (staršia verzia) a kriminálky (novšia verzia). Čo je však podstatnejšie - hrdinovia staršej verzie si zachovávajú morálnu ambivalentnosť (Scar zabije tisíce vojakov; Lust, Gluttony a Sloth sú silne citové postavy; van Hohenheim má svojich synov rád; samotný Edward dospieva), v novšej verzii sú proste klaďasovia fakt kladní (Elricovci, van Hohenheim) a záporáci buď fakt krutí a záporní (Otec), nemysliace príšery (Sloth, Gluttony), alebo zázračne premenení záporáci na klaďasov po patetickom príhovore Alphonsa Elrica či inej postavy. To je prípad Scara, Greed, či Envy.  Motivácie postáv sú v staršej verzii viac uveriteľné (aj Teória chaosu “sivej eminencie” v závere), pravidlo rovnocennej výmeny i snahy oboch bratov omnoho viac relativizované a odpovede sú ponechané výlučne na divákovi, zatiaľ čo v novšej verzii je morálka klaďasov nespochybniteľná a na konci potvrdená Bohom. Brotherhood teda odpovede na otázky podáva a moralizuje, kým FMA tieto otázky len nadhadzuje, ponúka rozličné stanoviská (skvelý príklad predstavuje záverečný rozhovor Edwarda s Dante) a necháva odpovede na divákovi. Na základe toho si trúfam povedať, že staršia verzia sa snaží byť realistickejšia, čo vyplýva jednak z rozporuplného charakteru spomínaných postáv, ale aj z vyústenia príbehu, kde sa dozvedáme o “ľudskom” pôvode homunculov (alchymistické “nechcené deti”) a o tom, že fiktívny svet FMA je len alternatívnym svetom k tomu nášmu. V Brotherhoode sa naopak nachádza Boh a samotné postavy získavajú silu porovnateľnú s božskou, homunculovia sú stelesnením hriechov (Al a Ed ich však zmenia k lepšiemu) atď. Celková otvorenosť, ambivalentnosť a väčšia realistickosť staršej verzie ma skrátka potešila omnoho viac. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Nádhera, naprosto úžasný seriál, moc se mi líbil a jeho fiktivní svět jsem si tak jako The Grid z Trona nebo Svět čtyř národů z Avatara (Legenda o Aangovi) zamilovala. Má všechno, co potřebuju ke štěstí - pěknou animaci, zajímavou mytologii, silný příběh, výborné sympatické postavy... Nejprve mě těch 51 dílů trochu vyděsilo (ono to hned vypadá jinak, když je to rozděleno do sérií), ale nakonec jsem je s nucenými pauzami sjela během týdne a pár dnů. Nemohla jsem se dočkat, až zhlédnu Bratrství. Bratrství se nakonec opravdu ukázalo ještě lepší a návykovější... Boj o místo v mé seriálová topce tedy nakonec vyhrálo Bratrství, ale hodnocení zůstává. 9/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • Přibližně v polovině se seriál odklání od své manga předlohy a vydává se vlastní cestou, oproti tomu verze seriálu Fullmetal alchemist: Brotherhood (od r. 2009) se své předlohy drží celou dobu. (Hannibal92)
  • První ze čtyř závěrečných písní „Kesenai Tsumi“ nazpívala zpěvačka Nana Kitade. Ta druhá „Tobira no Mukou e“ je od kapely YeLLOW Generation, třetí „Motherland“ je od zpěvačky Crystal Kay a čtvrtá „I Will“ je od zpěvačky Sowelu. (CarnTheNunya)
  • Homunculové jsou pojmenováni jako sedm smrtelných hříchů (Pýcha, Závist, Chtíč, Obžerství, Chamtivost, Lenost a Hněv). (Komprimus)

Reklama

Reklama