Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 1
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 131)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nejlepší akční a vizuální podíváná co jsem kdy viděl! Naprosto neuvěřitelná podívaná, která z vás jen tak nevyprchá! Doporučuji ovšem jít na film do kina, aby jste si vše vychutnali v celé kráse. Michal Bay dokázal, že opravdu nepřišel léčit rakovinu, ale lidi umí pobavit na jedničku s hvězdičkou. Do toho Shia LaBeouf jako jeden z největších hereckých talentů současnosti a překrásná Megan Fox. Na závěr bych ještě vyzdvihl kameru, která je opravdu velmi působivá. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Let´s go Power Rangers!!! PR jsem měl rád, v dětství jsem na ně koukal a už tenkrát rozpoznával, že je to naprostá hovadina. Tento pocit a mírný komplex z robotů jsem měl i z Transformers. Všichni ho chválili, milovali ty "úžasné" robůtky. Já naopak hledal kýbl na zvracení. Stupidní mi to přišlo už z plakátu a protože nesnášim filmy, které miluje většina, úspěšně jsem se mu dva roky vyhýbal. Včera jsem řekl dost, "stáhnu si to, za to nic nedám". Přítelkyni jsem oznámil společné sledování Transformers a ta mě okamžitě poslala do prdele. Začala mi vykládat o tom, jak je to špatné a ubohé, zkrátka mi mluvila z duše. Jenže já ten film stáhnul, takže jsem ho musel začít bránit. Po půl hodině mohutných elektrošoků nakonec polevila, "zapni to!"... Film je svižný, oproti mému překvapení i vtipný. Nadsázka z něj občas srší. Bohužel nadšení trvá pouze do doby, než začnou mluvit roboti. Tradiční americké klišé "bylo mi ctí s vámi sloužit" bych čekal u filmů s Brucem Willisem, ale ne v běžném rozhovoru mimozemských robotů. Film je propleten různou miniakcí, která není moc vzrušující, diváka zkrátka nechytne za koule a nepřitáhne k sobě. Vše působí děsně sterilně. Kdo byl vzrušen u sledování nějáké akční scény, tak má můj obdiv. Závěrečná scéna oslavuje stupiditu scénáře (do teď jsem nepochopil, proč někdo utíká do města, aby tam ukryl kostku a riskoval životy tisíců lidí, vážně dobrá vojenská strategie). Bay se snažil dojemně zachytit zníčení dobrých robotů, ale já nepoznal rozdíl mezi dobrým a zlým. Ten film je pohádka a já při sledování litoval, že si Bay nevzal ty prachy a radši za to nenatočil nějáké akční, válečné raso plné krve a výbuchů. 60% / Zeck 08.07.09 ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, u kterých jsem nešťastný z toho, že je můžu vidět poprvé jen jednou. Druhý projekt není tak silný zážitek, ale dokonale jsem si to vynahradil pohledem na nejkrásnější "herečku" všech dob - Megan Fox! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nejsem v pořádku. Trochu mi hrabe. Zrovna mě pronásleduje mý auto." Na autíčka proměňující se v roboty jsem už trochu starej. A byl jsem starej už v době premiéry tohoto snímku. Jenže zábava s tím docela byla, bouchalo to prvotřídně a kdybych byl puberťák, tak bych s Mikaelou prožil nejeden vlhkej sen. Jako dospělej jsem samozřejmě nad věcí a k něčemu takovýmu nikdy nedošlo, možná jednou omylem nebo tak nějak. Ale na mý serióznosti to vůbec nic nemění, takže moje hodnocení je plus mínus pár hvězdiček naprosto objektivní. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Od filmu o hračkách věru nečekám zázračný příběh, ale zde mě jeho duševní nahota iritovala v mnohem větší míře, než jsem očekával. Michael Bay by byl zázračným prodavačem v hračkářství, ale podat nějakým smysluplným způsobem celistvý příběh aniž by se divák nemusel za tvůrce stydět je pro něj očividně nepřekonatelný oříšek. Na obranu tvůrců však musím uznat, že napsat film o zlých a hodných robotech, co se vždycky seskládají do nějakého vozidla, aniž by z toho vznikla nevážná legrácka dost dobře nejde. Blockbuster jako vyšitý, příště však raději bez mé účasti...ledaže by se sympaťák Josh Duhamel nechtěl připravit o dobře rozjetou kariéru. Tak tedy napřesrok v kině, Joshi. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Je sice pravděpodobné, že v noci se mi bude zdát spíš o Megan Fox než o skládacích robotech, ale i tak se mi Bayův nový trhák moc líbil. Kdo jiný dokáže ze 150 milionů doláčů vyždímat tolik? Transformers je báječně lehká letní megavýpravná zábava, která má sympatické obsazení (Shia forever!), spoustu humoru a fantastické triky. Kdyby závěrečná řežba byla trochu přehlednější a já neztrácel jistotu, kdo je kdo, bylo by to jasných pět hvězdiček. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ne přímo revoluční, ale doposud neviděná, monstrózní akce s obřími roboty a nekompromisní destrukcí všeho, co jim přijde do cesty, to jsou Transformers. Samozřejmě je to efektní, oslňující, fantastické, dech beroucí, masivní, ale nezastíní to fakt, že scénář zeje stupiditou a povrchností (větší než Armageddon). Opět rutinní zápletka s nalajnovaným dobrem a zlem, opět osud světa v rukou náhodného teenagera a opět se z nás dělají blbečci... Pastva pro oči je to však královská. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dobrá akce, ale jinak bezduchá směs cool záběrů + kopírování odjinud. Nejčastěji Camerona. Od filmu jsem nic nečekal, takže mě ani nezklamal, ale i tak si říkám, že to všechno mohlo dávat trochu větší smysl. Zas tak moc ta akce mojí pozornost neodvedla. V kině mě to vážně dostalo, ale udělal jsem chybu, když sem se na to podíval ještě jednou na DVD. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Bay je vůl. Nepsal jsem to už někdy? Majkl možná nepřišel léčit rakovinu, ale i kdyby holil prdele pacientům před operací hemeroidů, tak udělá líp. 1 hvězdička za tu scénu, jak se buchta naklání nad motorem toho starýho Camara... Jinak jít na tohle do kina, tak si tam vzteky utrhnu čůráka i s koulema. Škoda slov... ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Čert vem geniální hlášky, čert vem slaboduchost děje a do třetice vem čert občasnou nepřehlednost bitek, když tu máme hromadu cool robotů, úchvatné destrukční orgie, spoustu špičkových momentů, fajn herce a celé je to natočeno s příjemným a úsměvným nadhledem. Shia LaBeouf je sympaťák každým coulem, Megan Fox kočka non plus ultra, analytičce Rachael Taylor to též sekne a Transformerům jakbysmet. Při úchvatném příchodu Autobotů na scénu mi málem vhrkly do očí slzy :-) Efektní "duet" Bumblebee a mé nejoblíbenější skladby z Kill Billa roztáhl můj úsměv od ucha k uchu :-) Při sledování Transformerů jsem se jakoby vrátil do teenagerských let, kdy jsem se u filmů chtěl především bavit, nezkoumal dějové nuance a u snímků podobného typu řval nadšením. A do toho jsem dnes neměl věru daleko... Pro mě s přehledem nejlepší letní blockbuster. 9/10 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejcoolovějších filmů, co byl kdy natočen. Opravdu smekám. Pevně doufám, že už i kritici konečně pochopí, že Bay je jeden z nejlepších režisérů a jeho filmy jsou to nejlepší co lze v kině vidět. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale jsem silně zklamán. Roboti jsou sice vyrenderovaní fajn, ale celé to přeměňování je prostě na můj vkus příliš přestřelené (nemluvě o scénách typu "Robot stojí uprostřed otevřeného prostranství, ale nikdo ho nevidí"). Emoce sice vykřesat dovedou (rozhodně více, než Megan Fox), ale charaktery mají nepropracované a záporáci jsou v podstatě naprosto nevyužití. Akce je nepřehledná, zmatečné pobíhaní a škvrkání malých robotů je vyloženě nesnesitelné (už vím, co vadilo Star Warařům na Jar Jarovi), a v závěrečné bitce se místo orgasmu dostavil jen nepříjemný pocit ze sledování čísi trikové masturbace. Na druhou stranu - jestli to stálo jen 150 milionů, to klobouk dolů. Dále - délka - pasáž v Kataru zbytečně roztažená, kdyby se udělala jen střihově, mimo hlavní děj, působila by mnohem fatálněji alá Válka Světů. A to je poslední hřebíček do rakve - Bay náhle působí naproto bezzubě, vlastně jsem během filmu ani neměl pocit, že to natočil Bay. Kam se poděl ten nekompromisní satan? Chci ulítávající hlavy, pářící se krysy a Scarlett Johansson v bílém. Měnící se hračky mě nechaly zcela chladným. Takže nakonec aspoň fajn pocit z toho, že sem se prakticky celou dobu řezal smíchy. Shia je hláškař a John Turturro je klasik... Podtrženo, sečteno - 70% a víc ani procento! P.S. po druhém shlédnutí Nemůžu si pomoct, ale na podruhý mi to přijde jako snad ještě větší kravina než prvně. Strašná logická trhlina na konec ("Máme něco, po čem jde banda nakrknutejch robotů, který chtěj vyhladit všechno, co jen okrajvě souvisí s lidma, takže co uděláme...? No přece s tím pojedeme do velikýho města plnýho lidí), občas mizerná interakce skutečnýho světa a triků (lidi se imho nechovají úměrně tomu, že kolem lítaj desetimetroví roboti / Robot jde po ranveji a skupina chlapů, kteři jdou v pozadí a z nichž minimálně jeden zcela evidentně kouká jeho směrem si ho ani nevšimnou). Navíc hrozná spousta děje je jen naprosto zbytečná a příšerně natahovaná vata... takže takhle fakt ne Michaele, Hezky alou zpátky k těžkejm negrům a hláškujícícm staříkům vloupávajícím se do vězení. 50%, možná spíš 49%... P.P.S.: Po třech shlédnutích uznaná klasika, která ale není mému srdci blízka tolik, jako jiné akční a sci-fi filmy (zahrnuje i některé filmy Michaela Baye)... Finálních 7/10... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že Transformers maj trošku pomalejší začátek, i když už i tady se na okamžik objeví ta pověstná Bayova akce, ale mě bylo hned jasný, že Michael ještě nevytáhnul všechny trumfy z rukávu. Pomalu ale jistě je začal tahat asi až po půl hodině, ve který celkem obstojně seznámil s postavama a dějem a hned potom začal po malých dávkách ládovat do filmu jednu z nej akcí co sem kdy viděl, podpořenou nejlepšíma trikama, který sem kdy viděl. To byly přímo vizuální orgie. A čim víc se blížil konec, tim Bay zvyšoval frekvenci, až to vyvrcholilo ultra parádní cyber bitkou mezi transformers, která namá obdoby. A smozřejmě celá akce podpořená tou typickou pompézní bayovskou hudbou, připomínající ty nejlepší kousky ze Skály. Například Transformer vylézající z bazénu, za podpory právě tý skvělý hudby, byla neskutečně famózní záležitost. Škoda jen, že Bay to trošku přehnal s dialogama, který stejně nic neřešily a jen brzdily děj, jinak by se zřejmě jednalo nejlepší akční film všech dob a různý jiný proslovy všech možných postav to taky moc nevylepšovaly, i když na to jak blbý ty proslovy to byly, to zas tak trapný nebylo. No a nakonec sem si nechal hlavní postavu Shiu LaBeoufa, ze kterýho mě v traileru braly mdloby, ale do filmu byl dobře začleněnej, takže prakticky vůbec nevadil a k sobě měl ještě moc pěknou holku v podobě Megan Fox, takže nakonec i s obsazením spokojenost. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

"Město je 22 mil odtud, dovedeme je tam." Že je něco natočené s nadsázkou a čistě pro zábavu ještě neomlouvá imbecilitu scénáře, který mi přivádí na mysl otázku, jež je názvem jedné současné soutěže TV Nova. Je Bay chytřejší než páťák? Je. S odřenýma ušima. Humor a nadsázku bych bral, ale tenhle sled infantilních vtipů, bez smyslu pro načasování, opravdu může připadat vtipný jen páťákům (a to bych je nerad urazil). Např. ten minirobot jako by trapností z oka vypadl Jar Jarovi. Postavy bez charizmatu, hrdinný ministr obrany se sám chopí brokovnice, nevím co všichni žerou na Shiovi (a koneckonců i Megan) - prostě teenager co se hodí někam do Prciček. Akce tedy rozhodně nijak dech beroucí není a postrádá většinou hlavu i patu, jediná slušná je snad ta v poušti (i když i tam škorpion pálí raketu za raketou bez viditelného úspěchu, btw kde transformeři vlastně berou munici). Celkový dojem takový Můj auťák Transformer. Skvěle naanimované transformace mi ke spokojenosti rozhodně nestačí. Ale nebyl to zas tak zahozenej čas, na eskalátoru jsem pak našel dvoukorunu. Že bych byl na to starej? Ale hovno, pohádky mám rád. :)) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Pokud trochu znáte Baye a jeho způsob vyrábění "tradičních amerických akčních filmů", je vám v každém okamžiku sledování jasné, co bude následovat, a já se bohužel nechávám ráda překvapovat. Film by byl obyčejně odpadem, ale za Shiova vyjukaného zelenookého mládence tu jednu přihodím (i když takovéhle hodnocení taky nemám ráda). Některé jeho výstupy - a zvláště ty s jeho značně liberálními rodiči - byly ale opravdu vtipné. Nevím proč se o tomhle filmu nemluví spíš jako o akční komedii, protože sci-fi to až na pár robotů moc není a fantasy.... no ke každému filmu je třeba trocha fantazie. Což mě zase přivádí k tomu, že tady je té fantazie potřeba opravdu hodně, jelikož jsem cestou našla pár (nebo spíš hodně) nelogičností a směšností, které je třeba si ke spokojenosti odmyslet; také bych řekla, že si mohli tvůrci s robotí "mytologií" trochu víc vyhrát (kór když to stálo takový prachy, že product placement musí být pomalu každé dvě minuty - pokud se zrovna nestřílí). Nejspíš ale stejně budu muset počkat, až se mi Transformers rozleží v hlavě a potom si řeknu, jestli mě to bavilo natolik, abych to nenazývala pouhým obyčejným přetrikovaným klišé ždímajícím ze zfanatizovaných diváků logiku a odvádějící ji někam do věčných lovišť pod záštitou takzvané "coolovosti". Zkrátka položme si otázku: dělají skvělé triky mizerný film dobrým filmem? V mých očích ne a jako ten nejhlavnější klad bych tedy opět uvedla Shiu a jeho teenagera. A jako ošklivá dívka prostě nechápu, co mají chlapci pořád s tou posedlostí krásnými dívkami. ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Michaelu Bayovi nejde podle jeho vlastních slov o nic jiného než bavit diváky. V tom případě konstatuji, že nejsem jeho cílová skupina, protože víc zábavy pociťuji v zubařském křesle. Měl jsem možnost zhlédnout během několika dní všechny tři díly Transformerů a ani jeden jsem nedokázal dokoukat. Tohle je už zkrátka úplně mimo záběr toho, co považuji za stravitelnou kinematografii. Michael Bay není ani tak zástupcem určitého žánru, jako spíš diagnóza. Spousta akce, bombastické triky, toporné dialogy, které vnímat přináší až fyzické utrpení, scénář a příběh na úrovni malého dítěte. Bohužel dávno mi už není osm a ještě dlouho mi nebude osmdesát, abych zdětinštěl, takže mě Bayova nabídka neoslovila. Uvažoval jsem, jestli bych přece jen nedal 1* za triky a výpravu, ale to si raději zajdu na kouzelnickou šou. Celkový dojem: 10 %. Moje volba pro film z prostředí dětských hraček by směřovala ke kterémukoliv dílu Toy Story. ()

choze 

všechny recenze uživatele

TRANSFORMERS jsou filmem, kvůli kterému si přejete, aby už byl konec léta a vy mohli usednout v kině. Jen bezbožné ignorantské buranské hovado by se dívalo na kinorip takového velkofilmu na komplu. Mám úchylku na roboty (ne sexuální), na Baye i na letní blockbustery, ale při sledování TRANSFORMERS jsem se skoro nudil. Za prvé, ten film vzdor názvu není o transformerech (nejsou řešeny jejich povahy ani vztahy, pouze role ve skupině a o záporácích se dozvíme jen kdo je vede), ale opravdu o klukovi, co si kupuje svoje první auto (docela dobrý nápad jak propojit lidskou a robolinii) a za druhé, Bay už tím neustálým kopčením, sebecitováním a vizuální stagnací opravdu začíná nudit. Řada scén je nepříjemně podobná DNU NEZÁVISLOSTI (třeba ta z tajné vojenské laboratoře se zajatým mimozemšťanem či linie s vojáky, co přežili útok a putují pouští), ale narozdíl od něj film postrádá aspoň jednu tak zapamatovatelnou a perfektně zvládnutou akční scénu jako byl destruktivní útok mimozemšťanů se zničením Bílého domu, a vizuálně nenabízí Bay nic nového a akční scény jsou opět nepřehledné, tentokrát ani ne tak kvůli střihu jako spíš kvůli rychlému pohybu robotů při akci, kdy na plátně většinu času sledujete nějaké rozmazané barevné šmouhy a nemáte tucha co je ruka a co noha, natož kdo proti komu. Nějak tak jsem doufal, že to celé bude vypadat jako ten záběr, ve kterém robot zpomaleně skáče přes ječící ženskou. Sice se povedlo pár vtípků utahujících si z absurdity zápletky ("ZA CO TU JSI?" - "KOUPIL JSEM SI AUTO A BYL TO MIMOZEMSKÝ ROBOT."), ale převládají ty infantilní (komolení jména hlavního hrdiny jako v GODZILLE), ostatně za vše mluví přítomnost tlustých černošských rádobykomiků Bernie Maca a Anthony Andersona. Samotní Transformeři jsou ale designově senzační, triky kvalitní, zvuk vynikající a Shia sympaťák. Tak to vypadá, že mým letošním kinofilmem roku budou SIMPSONOVI. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

"No, no, no no," křičí Šíja LaBeowulf na svou kraksnu, která mu změnila pubertu. O Šíju se začnou zajímat vládní agentury a ta nejhezčí holka mu padne kolem krku. Nakonec zachrání nejen svět, ale i celý vesmír. Jo, tak to má v moderním americkém filmu asi být. ()

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama