Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

Helo 

všechny recenze uživatele

Kdo hledá kvalitní scénář bez logických blbostí, se skvělými rozhovory a srdcervoucími scénami, bude opravdu hodně zklamán. Komu stačí pohled na slušně vypadající letecké souboje za zvuků na takovýto film zvláštní, leč dobré hudby, zklamanán bude, ale trošku méně. Opravdu zvláštní mi přišly úvodní titulky, které jsem naposled viděl u 40 let starého filmu. Popravdě, nebýt těch leteckých soubojů, šel bych ještě níž. P.S.: Cuba s dýmkou vypadal drsňácky xD ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dalo se na ně dívat ... leč v některých momentech je skoro nešlo poslouchat. Kdo jim psal dialogy, proboha ? Válka není sci-fi kovbojka, dokonce ani s letkou Red Tails ! A pokud snímek vychází ze skutečnosti, tím hůř - takhle by pocta černošské letecké jednotce rozhodně vyhlížet neměla. (Nepíšu "afroamerické", ale "černošské" - a nevidím na tom nic urážlivého nebo rasistického ... označení "Afroameričan" mi nikdy nepřišlo nejvhodnější. Co potom s černochy, žijícími kupříkladu na Starém kontinentu ? Budeme jim říkat "Afroevropané" ? A těm, kteří se zabydleli v Asii "Afroasiaté" ? A jestliže se nedejbože nacházejí na Černém kontinentu - ve své domovině, jsou snad "Afroafričané" ? Protože "Afričanem" může být přece každý ... pokud žije v Africe - bez ohledu na barvu pleti. Nedává mi to celé moc smysl, "Afroameričan" je jen slovo ... něco jako roztodivné alibistické gesto, kterým realitu nevylepšíme ani nezhoršíme.) Vidím to na 2,5* ... a jen tak mimochodem: To byl vážně Karlštejn ... nebo fata morgana ? ()

Reklama

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Poctivý válečný film, kde akce hraje prim. V poslední třetině byl postup příběhem už celkem rozházený a malinko nepřehledný. Přesto jde o pořádnou filmařskou práci, kde jsem se nemohl nabažit zejména kamery, snímající scény z pořádným panoramatickým rozhledem. Bitevní sekvence vyšly parádně, triky jsou na úrovni a přehlednost boje, na kterou si velmi potrpím, stála za to. Pro mě další nepochopitelně shazovaný film jako například Battle: LA. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tuna klišé, nezajímavých postav a ještě nudnějších hereckých výkonů (Cuba Gooding Jr. tady celý film jen žužlá fajfku) okolo kterých občas prolétne nějaké to hezké letadélko. Scénár už nudnější a předvídatelnější být nemohl a rutinní režie, která se probudí jen při některých akčních sekvencích, tomu také přiliš nepomáhá. Lucas měl své peníze investovat lépe. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

To je tak. Kdyby byli negři nasazený k bojovejm jednotkám dřív, chcípla by Blondi ještě jako štěně a po Plzni by pobíhaly davy míšenců, protože každá bílá holka vlhne jen když o nějakym negrovi slyší. Já si myslim, že kdyby se černí naučili dřív bruslit, kydal by Jarda Jágr hnůj na statku v Hnidousech a z Gretzkyho by byl možná asistent kouče dorostu v pralesní lize kdesi v Novym Skotsku. Inu typickej černošskej film, balancující na rasismu naruby. Ale dobrý. Tohle jsem čekal, ačkoliv jsem si nemyslel, že toho bude takovej kopec, stejně jako jsem si nedokázal představit, jakou debilitou budou oplývat příběhy a charaktery jednotlivejch postav. Ale nebudu si nic nalhávat, kvůli tomu jsem se na to nekoukal, i když Howard mě tentokrát neuvěřitelně vytáčel a jeho plukovníkovi jsem přál vraždu, smrt, zabití. Ale v zásadě jsem jen od Lucase čekal nějakou slušnou akci, podpořenou znalostí reality tehdejších leteckých bitev. No........... nejsem sice nějakej extra znalec, ale toliko vim, že jednim mustangem křížník nevyřídíš a rozstřílenej v hořícim letadle nepřežiješ, ale vzhledem k tomu, že tolik do toho zase nevidim, tak se mi ty vzdušný souboje celkem líbily, ačkoliv instnktivně cejtim, že byly naprosto mimo. Jenže to bylo všechno. Mě by zajímalo, kdy někdo natočí film o tom, že Amerika má tolik negrů právě proto, že za II.SV nebyli masově nasazovaný. To by bylo řevu! :D 10% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Přestože se ve filmu objevují pouze bombardéry B-17 Flying Fortress, které se zároveň staly nejznámějším americkým bombardérem té doby, páteř strategického letectva ve skutečnosti tvořily stroje B-24 Liberator. (Pedro Morales)
  • Red Tails není prvním snímkem, kde se Terrence Howard objevil jako letec z jednotky Tuskegee Airman. Příslušníka stejné letky ztvárnil již ve filmu Hartova válka (2002). (oje)
  • Natáčelo se v Milovicích, v Praze v ateliérech v Letňanech a scény z "Itálie" v Chorvatských horských městečkách. Dále se filmovalo na letecké základně Hamilton v Kalifornii a ve Slovinsku. (ČSFD)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama