Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jedna sa o jeden z tych lepsich leteckych vojnovych filmov. Hlavnou devizou su kvalitne natocene bojove sceny. Triky su vzhladom na rozpocet kvalitne, ale stupen k dokonalosti, aby posobili realne im chyba. Horsie je to z dramaturgiou bojov. Clenovia Red Tails su vykresleny takmer ako neporazitelny hrdinovia protu ktorym Nemci nemaju najmensiu sancu hoci lietaju aj na modernejsich strojoch. Dokonca aj snaha vytvorit hlavneho zaporaka na Nemeckej strane zlyhava, kedze mu nie je umoznene, aby znicil aspon jedno lietadlo Red Tails. A scena ked jedno zaprdene lietadielko Red Tails kludne znici cely bojovy kriznik je uz totalne mimo a posuva cely film do oblasti Bayovych nerealistickych trikovych infantilit. V rozpore z nadnesene pojatymi bojovymi scenami su prilis vazne pôsobiace neakcne sceny plne patetickych plkov o tom, ze negri su rovnako dobri ako bieli. Nastastie väcsina postav, ktore hraju neznami herci su celkom sympaticke, takze sa to dalo prezit. Z postav je uplne mimo len Terrence Howard, ktory posobi ako z uplne z ineho filmu. Mam ho rad, ale tentoraz odporne prehrava a neuveril som mu ani jeden dialog. Zato Cuba Gooding Jr. je dost nevyrazny a nedostane ani jednu scenu v ktorej by mohol vyniknut. Skoda. Vysledkom je nadpriemerny film, ktory stoji za to vidiet, ale kedze sa chybam nevyhol, tak staci iba raz. 6/10. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Možná přeci jen o stupínek lepší než Flyboys, tam ale zase hraje ve prospěch snímku klučina jménem James Franco. Těžko pak srovnávat, když Hemingwayův kousek nabízí znatelně promakanější a mnohem efektivnější akční scény. Vytvoření silných pout k jednotlivým postavičkám zde také nehrozí, na druhou stranu se ale divák nemá šanci začít příliš nudit, steroidy jsou do něj totiž pumpovány s rozmyslem a sympatickými intervaly: bitky jsou zatraceně sexy, a není jich málo. Příběh zaostává, ale kdo by nepřimhouřil jedno oko, když je to true story, že. Jinak další (i když o něco menší) fail české distribuce a tudíž jasná volba v (pouze!) HD. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox // Počet premietajúcich kín v USA: 2,573 // Otvárací Víkend USA: $18,782,154 // Režisérske schopnosti Hemingwaya som mal zatiaľ možnosť vidieť len pri seriálovej produkcií Heroesu a Battlestar Galactici, preto som bol celkom zvedavý, ako si poradí s týmto filmovým projektom. Už trailer ma navnadil nato, aby som si Red Tails pozrel, no a vôbec neľutujem, že som tak spravil. Samotný film je po vojnovej a akčnej stránke zvládnutý naozaj kvalitne, len mi tu prekážal taký ten nereálny dej, že 1 lietadlo dokáže zostreliť vojnový krížnik a pod. Vizuálne sú tie scény krásne, ale čo s toho, keď tá nerealita tak hrozne bije do očí........ 70% ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Brutálně podhodnocené historické drama o integraci afroamerických pilotů do spojenecké stíhací mašinérie. Příběh vychází ze skutečných událostí druhé světové války, ač pojetí je trošku naivní a "černobílé". Nicméně kritizovat "Červené ocasy" za přespřílišný patos, předvídatelnost či idyličnost je vcelku slaboduché, už vzhledem k ústřednímu tématu, jímž je boj nejen proti hitlerovskému Německu, ale i proti předsudkům svých spolubojovníků. Praktická a reálná afroamerická emancipace uvnitř americké společnosti ještě nějakou dobu trvala, tudíž celkově se jedná o značnou redukci, ale forma je naprosto v pořádku. Onomu historicko-sociologickému zjednodušení se nedalo vyhnout, pokud se mělo skutečně jednat o válečný film s kupou leteckých soubojů. Minipříběhy jednotlivých postav mohly být zajímavější, kontext mohl být špinavější a charaktery všech hrdinů malinko složitější, leč takto je to zase o mnoho stravitelnější. Nejde o žádnou hlubokou sondu do dějin rasismu a předsudků, ale spíše o válečné dobrodružství s lehounkým sociálním podtextem. Zručně natočené, slušně zahrané a nadmíru zábavné. 7/10! ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, velké překvapení. Nechápu takový počet slabých hodnocení. Já jsem byl velice spokojen, je tam mnoho aspektů, které vás zaujmou. Válečné souboje - ještě jsem neviděl žádný film s tolika leteckými souboji, které jsou podle mě hodně kvalitně natočený. Černí versus bílí - řeší se předsudky a rasismus. Do toho nějaké to přátelství, jedna láska, která překoná i jazykovou bariéru a nesmí chybět pár mrtvých a navrátilců. Za pět! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Maketa letounu P-40 Warhawk použitá při natáčení je k vidění v muzeu Air Park Zruč u Plzně. (D.Moore)
  • Na letišti v Milovicích byly k vidění stíhačky P-40 a P-51, bombardér B-17 či dopravní letadlo Dakota. Stejně tak množství dobových aut. (ČSFD)
  • Uvedení snímku v amerických kinech doprovázely kontroverzní výroky George Lucase, který tvrdil, že film odmítlo distribuovat každé studio, a to z důvodu ryze černošského obsazení. Na sociálních sítích se poté začaly vytvářet skupiny, které sdružovaly diváky a podporovaly film v kinech. (Brousitch)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama