Reklama

Reklama

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 742)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Will Smith je prostě ikona a má tak sebevědomý herecký projev a charizma, že bych mu bez obav svěřil hlavní dvojroli v Batman vs Superman... Francis Lawrence má zase bezesporu režisérský talent, z jeho tři roky prázdného a chátrajícího New Yorku tryská mrazivá atmosféra do všech stran. Za to páni scénáristé film v druhé polovině zařízli jako vypasenou slepici. Dobrá atmosféra, dobré lekačky, zapamatování si hodné obrazy, vtipné i smutné okamžiky, průměrné efekty, rozpačitý konec. Určitě si ale film pusťte. 70% P.S.: připadá mi, že nejdražší scénou filmu není ona proklamovaná sekvence ´odříznutí ostrova a první útoky zmutovaných´, nýbrž ´dva golfové míčky odpálené ze zadního křídla SR-71 Blackbird s prázdným městem v pozadí´... 150 miliónů dolarů(rozpočet)/582 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane zručná réžia, ktorá dokáže výdatne dávkovať napätie i atmosféru. Rovnako Will Smith hrá presne to, čo od neho scenár požaduje. Bohužiaľ, scenár už patrí k tomu "na druhej strane". Takže: na druhej strane nedonosený scenár, zlyhávajúci hlavne v závere, kde mal byť najsilnejší. A na digitálnej trápnosti upírov nenachádzam žiadny dramaturgický zámer, nech sa snažím akokoľvek. 7/10 - zaokrúhľujem nadol, pretože pretrvává pocit sklamania a premárnených naozaj veľkých šancí... UPDATE: Po tom, ako som videl vynikajúci pôvodný koniec filmu, ktorý štúdio Fox prinútilo Lawrenca vyhodiť a dotočiť tam ten nezmysel, ktorý sme videli v kinoverzii, dvíham o celú hviezdičku. S týmto záverom je to totiž úplne iný, lepší film. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Já, Legenda mě jako film nezklamal, ale očekával jsem něco jiného než jsem dostal. Film má obrovský potenciál, který nebyl úplně naplněn. Ano pohledy do opuštěného, zarostlého a zničeného New Yorku jsou skvělé i atmosféra není špatná, ale horší už je to se scénářem. Ten postráda trochu lepší příběh, který je bohužel vykreslen jen do určité míry. Jak jsem napsal hned na zaačátku, film mě nezklamal, ale očekával jsem větší pecku. Na druhou stranu nechápu jak někdo může dát filmu jednu hvězdičku a házet ho do stejného pytle jako teba Kameňák. Co se týče třžeb tak o ty strach nemám, když jsem se dočetl, že za otevírací víkend se utržilo 76 miliónů dolarů....... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Atmosféru hustou jak ryzí zlato v polovině značně naředí a) digitální humusáci b) černoprdelnická agitace. Bod a) v pohodě vyváží Lawrencova stroze autentická režie a Smithovo charisma, bod b) bohužel zůstane výhružně viset ve vzduchu jak ztrouchnivělý krucifix. Přitom syrová a beznadějná předehra přímo svádí k tomu nechat to tak, protože výsledná deprese by rozhodně byla působivější než vyžehlená vesnička s kostelíčkem a pámbíček na obláčku. Přes finální "apage satanas" jsem si film užil. Kdyby se nebál zůstat v pokleslém žánru, mohl být paradoxně mnohem výše. P.S. Nebýt producenti srabi, tak alternativní konec by výsledný dojem obstojně vyžehlil... ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Uvodni dvacetiminutovka bezpochyby dokonala, tak skvela postapokalypticka atmosfera se jen tak nevidi. Bohuzel, pak se to osklive pokazi. Z romanu mnoho nezustalo, scenariste si casto pousteji fantazii na spacir ale nejsou schopni cokoli dotahnout do konce. Shnilou tresnickou na prumernem dortu pak jsou kreslene triky odnekud z devadesatych let a Will Smith, kteremu uverite maximalne tak ty svaly, ale vic uz nic. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (68)

  • Když se Neville (Will Smith) chystá zatáhnout rolety a zabezpečit dům před finálním útokem Světloplachů, má na sobě bílé triko s dlouhým rukávem. Při detailních záběrech je ale v šedém triku s krátkým rukávem... a v následné scéně už je zase v onom bílém triku. (FilmFan24)
  • Celosvětová premiéra proběhla 5. prosince 2007 v Tokiu. (Varan)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama