Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 515)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jaume Balagueró, Luis Berdejo, Paco Plaza .. Zalekl jsem se jednou, při pohledu do podkroví, ale jinak je [REC] táhlá módní roztřesená nuda bez atmosféry, kdy jsem během projekce několikrát kontroloval čas, jak jsem blízko do konce (a to má děj jen 70 minut!). Pár úseků má spád, ale jinak jde o celkem chaotickou snahu způsobit divákům epilepsii vyklepanou ruční kamerou, kterou protentokrát drží v ruce profesionální (televizní) kameraman a partou běhajících pobožných zombíků. Právě pozice kameramana je nejproblémovější, jelikož on, v situacích, které zažívají (někdy trochu přihlouplé) postavy, nedotváří dojem smrtelného ohrožení. ___ Viděno bez sluníčka, bez protíkajícího hajzlíku, přesto mám pocit, že je něco špatně. Zvláště, když vidím, že má [REC] vyšší hodnocení (nyní 83%) než mnohem lepší Blair Witch nebo Cloverfield. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to pecka. Já jako milovník zombií jsem prostě rád za každej žánrovej zářez a toto je navíc "originálně" pojato pohledem zvědavého kameramana. Reportérka byla sympaťačka a celé to dost odsejpalo. Konec byl fakt nervydrásající a ta béčková církevní laboratoř na konci - eňo ňuňo. Psychobilly song v závěrečnejch titulkách pak už jen dovršil mojí dobrou náladu z tohohle filmu. ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jako malé robě jsem se často bál některých hraných pohádek. Když v Princi Bajajovi přišla na řadu scéna s drakem, odvracel jsem zrak, ale nejhorší ze všeho byla Jamamba - to jsem spolehlivě končil schován za křeslem. Přiblížit se k těmto časům mě po velmi dlouhé době dokázalo až [Rec]. Nejvíce ze všeho to přičítám velmi povedenému dokumentárnímu feelingu celého hororu. Jakmile jsem uviděl siluetu stařeny v noční košili, zbrocené krví, věděl jsem, že je zle a od té doby ani nedutal. Užmoulal jsem si u toho tričko a závěr mě donutil přesunout se pro jistotu na větší vzdálenost od obrazovky. Tentokrát žádné analýzy filmu, tohle byla prostě silná osobní zkušenost. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Skvělá dramaturgická výstavba, precizní užití formátu a skvěle civilní postavy (narozdíl od schematických figur v americkém remaku "Karanéna"). REC de facto převrací princip Záhady Blair Witch - zatímco tam kamera omezovala pohled a nechávala vše na divákově představivosti, zde se kamera (příznačně vedená televizním kameramanem hnaným senzacechtivou reportérkou) staví do ideálních pozic, aby divákům nabídla nejlepší pohled na akci. Proto také REC tolik nenapíná, ale naopak představuje dravou adrenalinovou jízdu plnou ataků a primárních atrakcí. Jedinou slabinou filmu je vysvětlovací pasáž, která zbavuje vyprávění mystéria a naopak do něho vnáší pochybnosti stran vnitřní logiky. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nevšední, byť ne neviděné. Bajagueró a Plaza mě bohužel nepřesvědčili, že se dívám na autentický záznam, takže mě to nedokázalo úplně vtáhnout. Téměř vůbec jsem se nebál, spíš jsem byl v nervózním očekávání. Nicméně tohleto bude asi hodně individuální, takže doporučuji se po [Rec] poohlédnout! 70% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Film sa natáčal od 23. októbra 2006 do 12. novembra 2006. (BoredKid)
  • Po celou dobu sledování filmu není možné spatřit tvář kameramana, na rozdíl od amerického remaku. (Freemantle)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno