Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

argenson 

všechny recenze uživatele

Z prvního knižního dílu Černé sanitky jsem byl naprosto nadšenej. Druhý byl již vařením z vody. Televizní zpracování pak naprosto zbytečné a pohřbívající kouzlo napsaného. Tenhle žánrově poslepovaný paskvil mě naprosto zklamal. A naprostým šlápnutím vedle bylo angažovat pro komentáře samotného autora knihy, Petra Janečka. Protože jeho projev v řadě lidí utvrdí obecně přijímaný názor, že co sociolog, to magor. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Fenomén městských legend má velký tvůrčí potenciál a potenciálně početnou divácku obec. Jenže mám pocit, že to tvůrci vzali ze špatného konce a především tím kvazidokumentárním apendixem každou historku spolehlivě zabili. Kdyby si nehráli na nějaké vysvětlování a natočili cyklus příběhů ve stylu Velmi uvěřitelných příběhů, mohlo jít o výborný počin. Celkový dojem: 35 %. ()

Reklama

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděla dva díly v internetovém archivu ČT a nemůžu si pomoct, mám pocit, že ty pověsti převedením na obrazovku něco důležitého ztrácejí. Minimálně pointa není už tak překvapivá jako když se příběh vypráví a snad by seriálu slušel i civilnější háv. - Někdy méně (efektů), znamená více (strachu). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zmařený potenciál, který ani zdaleka neodpovídá knižní předloze, která zvládne být na třech až čtyřech stranách textu i s obrázkem obsáhlejší a zajímavější, než tady půl hodina obrazu a to přestože konferenciérem a průvodcem je jinak velmi dobrý Zach. "dokumentární část" měla být mnohem obsáhlejší, vytřískat z toho šlo mnohem víc. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že väčšina nepriaznivých hodnotení Černej sanitky pramení z nepochopenia. Toto nemal byť hororový seriál v americkom štýle, ale zdramatizovanie a následný rozbor mestských mýtov zozbieraných Petrom Janečkom. Predtým, než som seriál videla, poznala som už jeho rozhlasovú podobu, ktorá bola chudobnejšia o tú dramatizáciu, ale oveľa bohatšia na popisovanie variánt a pôvodu vymyslených legiend. Televízna má navyše pre zmenu konzultácie s rôznymi odborníkmi na relevantnú tému. Rozhlasová Sanitka však u mňa stále vedie. Pravdupovediac, aj moje hodnotenie zostáva na 3* len vďaka nie príliš zvládnutej hranej časti. Tá má mizerné tempo, mizernú réžiu a občas slušné herecké výkony. Na druhej strane vizuál televíznej Černej sanitky mi zo všetkého najviac pripomína ruskú Nočnú alebo Dennú hliadku, a to znamená, že je jednoznačne výborný :-) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • V epizodě "Sama v autě" představuje na úvod průvodce (Roman Zach) rok, ve kterém se příběh odehrává. Jedná se o rok 2002. Když ale mladá dvojice vchází do kina, na dveřích můžeme vidět poutač na film Útěk do divočiny, který byl natočen až v roce 2007, tedy zhruba ve stejném období, kdy se natáčel seriál Černá sanitka. (Kirman)
  • Příběh o babičce, která zemřela při nákupech v německu, se má odehrávat v roce 1991. Rodina však vlastní vůz VW Passat B4 Variant a celníci Škoda Felicia Combi, které se v té době nevyráběly. (Martin_Happy)

Reklama

Reklama