Reklama

Reklama

Saturn 3

  • Velká Británie Saturn 3
Trailer

Osamělý měsíc planety Saturn, osamělá laboratoř a dvojice vědců, kteří si tu bezstarostně výzkumnicky žijí. Když se k nim ale nečekaně přidá cizinec se svým robotem, jsou oba nuceni bojovat o holý život. Robot se totiž vymkne kontrole, začne vraždit - a výběr není velký. Britský science fiction horor natočil v roce 1980 režisér Stanley Donen, který se proslavil žánrově zásadně odlišnými filmy jako muzikál Zpívání v dešti nebo hitchcockovský thriller Šaráda. Saturn 3 se nechal inspirovat extrémně úspěšným Vetřelcem, který měl premiéru jen o rok dříve... (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako příběh je hodně jednoduchý a některými scénami jen zbytečně natahovaný, ale má to příjemnou atmosféru a až tak moc nenudí. On ani ten scénář není blbý, ale asi tady zas cvakaly nůžky producentů, protože některé scény tady zkrátka chybějí - třeba se nejdřív nesmějí přivezené skříně ani dotknout a v další scéně bez vysvětlení už Harvey sestavuje robota. Taky chybí nějaké vysvětlení, proč zabil kapitána a šel na tak odlehlou stanici - jen kvůli experimentu s robotem? To nikam nemusel letět a mohl si ho sestavit doma a napájet z ledničky. Pár Kirka Douglase a Farah Fawcett se mi líbil v tom smyslu, že chtěli užívat klidného a nerušeného života ("Před takovými jako ty jsem utekl ze Země.") a byli přirozeně takoví v pohodě, tohle jejich ladění mne taky bavilo. Slušné jsou i triky a výprava. Líbilo se mi, že scéna s šachy a nutnosti obětování nějaké figurky k vítězství má posléze svůj větší smysl. Takže pozitiva u tohoto filmu pro mne převažují, i když dokonalé ani výjimečné to nijak moc není. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Navzdory hvězdnému hereckému obsazení průměrné sci-fi béčko, ozvláštněné propojením psychotické mysli se samo o sobě dost děsivě vyhlížejícím robotem. V paměti vám sice může zůstat, zvlášť pokud jste to viděli třeba v dvanácti letech, ale už ve své době byl Saturn 3 přijat dost vlažně, a léta mu rozhodně na kvalitě nepřidala. Je ovšem potřeba všimnout si toho, že tuto celkem solidní scifárnu natočil pán, který se stal nesmrtelným režií Zpívání V Dešti:) A pak ještě zvládl pár zajímavých věcí jako třeba Bedazzled (předlohu pro Smlouvu S Ďáblem s Liz Hurley a Brendanem Fraserem). Každopádně cena za všestrannost nerovná se zvýšení kvalit tohoto konkrétního filmu, takže takových jistých 60% to jistí. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nostalgia s detstva. Ako malí som sa toho robota bál. Po rokoch som si film zopakoval a hoci mi teraz niektoré momenty prišli komické, nečudo že som s toho mal strach. Robot plížiaci sa ticho ako myš ktorý vydáva počas pohybu hrôzostrašné zvuky má aj dneska niečo do seba. Netradične spracovaná hlava, číslo 5 sa tu určite inšpiroval, a masívny trup je nečakane originálna kombinácia. Ide možno o jeden s prvých kopírákov Votrelca hoci tu hrajú špičkový herci ako Kirk Douglas a Harvey Keitel. Veľmi originálne interiéry zhadzujú scénky vo vesmíre, tie sa naozaj nepodarili, na šťastie sa to odohrávalo takmer výhradne v uzavretých priestoroch. Dávam nostalgických 4* ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

To zpracování je hodně zaměřeno na robota, ale za to se ho povedlo skvěle zvládnout technicky i vizuálně. Ale přitom je tady důležitý i příběh. Jenže tak nějak v tom prostředí zaniká celkový sci-fi dojem z toho, co je prezentováno. Přitom propojení člověka a robota je zde podáno skutečně skvěle, i když může místy vyznívat směšně, ač rozhodně ne úmyslně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Popravdě, Saturn 3 je solidní scifárna, u které jsem ale okamžitě ze začátku věděl, co se bude dál dít, takže žádné zásadní překvapení pro mě film neměl, i když vlastně jedno zásadní by tam ještě bylo, až takřka šokující, ale to do sci-fi podobného typu patří, a určitě to za to stojí vidět. Celkově to není špatný film, řekl bych, že na tehdejší dobu to byl film, plný revolučních triků a efektů, zajímavého příběhu, ale hlavně ten zajímavý příběh je v dnešní době krapet omletý, a tak ztrácí na kvalitě, protože fakt, že nějaký robot zmagoří a začne ničit posádku je snad v každé druhé sci-fi z vesmíru, a to filmu hrozně ubližuje. I tak je to ale zajímavé zpestření a pro člověka, který tyto filmy má rád, určitě příjemné překvapení. Na svojí délku to skutečně není nijak hrozné, dobře se na to kouká a svižně to uteče, no a ten konec, ten konec, to je na tom filmu asi to nejlepší, protože narozdíl od celého filmu, ten konec tomu dodal patřičnou šťávu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Film zpočátku režíroval John Barry, byl ale propuštěn a nahrazen Stanley Donenem. (Caszidy)
  • Film obdržel 3 nominace v historicky prvním ročníku (1980) Razzie Awards (Zlaté maliny), udělované nejhorším filmům. (Caszidy)

Reklama

Reklama